Kabuklu fıstık dışı neden tuzlanır? kilo ile açık kuruyemiş satılan yerlerde yer alan yer fıstığıdır. karayolları tuzlama ekipleri bile daha az tuz ile haşır neşir olmaktadırlar. çöpe atılacak olan dış kabuğunu 2 cm'lik tuz tabakası ile kaplamanın amacı, ürünün kilo basmasını sağlamak ve haksız kazanç elde etmektir.
Kuru yemişler kavrulduğunda daha lezzetli bir hale geliyor, tazeleniyor, şüphesiz. Kavurma sırasında ilave edilen tuz ve ısı ayrıca mikropların öldürülmesine de yardımcı oluyor.
Besinlere eklenen tuz mikroorganizmalara karşı koruyucu, ağırlık dengeleyici (ürünün kaybettiği neme karşılık tartıda kayıp yaşamayı önleyici) ve aroma artırıcı etkinlik gösteriyor.
Yer fıstığı sodyumda doğal olarak düşük olsa da, tuzlu fıstık yemek kan basıncını yükseltebilir. Çok fazla sodyum, su ve sıvıları kan dolaşımınıza çekerek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle, yemeden önce düşük sodyumlu veya tuzsuz fıstıkları tercih edin.
Tuzlu fıstığın faydaları
-Vücut için gerekli olan zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan doymamış yağ asidi içerir. Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur.
İlgili 29 soru bulundu
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Yer fıstığının kalorisi, 100 gramlık bir üründe 567 kaloriye tekabül etmektedir. Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Yer fıstığı baklagiller familyasının bir üyesi olan kuru yemişlerden birisidir. Ülkemizde her yaşta çok sık bir şekilde taze çiğ ve kavrulmuş şekilde tüketilmektedir.
Yüzyıllar önce bulunan tuzlama yöntemi, bazı yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesini sağlar. Bunu gıdanın içindeki nemi emerek ve bakteri ve diğer mikro organizmaların gelişmesini engelleyerek yapar.
Tuzsuz fıstık; yer fıstığının bir miktar işlem görmüş halidir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın her yerinde besin kaynağı olarak tüketilir. Yer fıstığı ise tohumunda yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bulunan, baklagiller familyasının zengin ve lezzetli bir üyesidir.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Orta ateşte yanan sobanın fırınına koyulur ara ara çevrilir ve alt üst yapılır. İyice kızaran fıstıklar çıkarılır ve soğumaya bırakılır. AFİYET OLSUN.
İnce tuzlu kabuk istenilen ölçüde soyulup, tuz oranı damak tadına göre ayarlanarak yenir.
Tavamıza fıstıklarımızı koyalım, sonra yarım su bardağı suyumuzun içerisine tuzumuzu katalım ve karıştıralım. Tavamızın altını açalım, biraz fıstıkları ısıtalım ,ama 1 dk geçmesin yoksa tuzlu suyumuzu koyduğumuzda tavamıza hemen suyunu çeker ve istediğimiz gibi olmaz .
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
Antep Fıstığı ön eleme ve temizleme işlemleri yapıldıkdan sonra, dış zarı soyulup, 150 derece sıcaklıkta tuz ile kavrulmaktadır. Tuz oranı maximum %0,9 dur.
Tuzlu fıstık, akciğer için çok iyi bir iltihap giderici özelliğine sahiptir. Öksürüğü söktürmeye ve göğsü yumuşatarak hastalığı hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda tuzlu yer fıstığı, kan pıhtılaşmasını engeller. İçindeki etken maddeler sayesinde kanserden korunmayı kolaylaştırır.
Ortalama 1000 Gram olan tuzlu fıstıkta 570 kalori ( ortalama ) bulunmaktadır. Bu kalori miktarı üzerinden düşündüğümüzde yeterli ve düzenli olarak fıstık tüketirseniz, gün içinde sizlere enerji ve iş ortamında yüksek performans sunacaktır.
Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri