Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Boykesit: yatay ölçek 1/1000, düşey ölçek ise 1/100 alınacaktır.
3.13 Boyuna Eğimler
Yol ekseninin yatayla yaptığı açının tanjantı bu yol kesiminin boyuna eğimi olarak adlandırılır. Çeşitli boyuna eğim türleri vardır.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
Kret noktası, kret çizgisi: Yarma enkesitlerinde şev çizgisi ile doğal arazi çizgisinin kesişme noktasına kret noktası, planda kret noktalarının geometrik yerine de kret çizgisi denir.
Kırmızı Çizgi: Yol boykesitinde yolun oluşturduğu çizgidir. Çıkış ve iniş eğimli düz kısımlar ile bunlar arasındaki eğrisel düşey kurbalardan oluşan hattır. Kırmızı çizgi yolun bitmiş durumunu gösterir. Boykesitte kırmızı çizginin üstünde kalan kısımlar kazılacak, altında kalan kısımlar doldurulacak demektir.
1.Enine kesit: Örneğin uzun eksenine dikey düzlemde alınan kesittir. kesilmiş parçasıdır. 3.Boyuna Kesit: Örneğin uzun eksenine paralel olan düzlemlerden alınan kesittir. alınan kesittir.
Kesit alma işlemi resmi görünmez çizgilerden kurtarmak için yapılmaktadır. Bu nedenle, kesit alma işleminden sonra kesit resimde hala görünmez çizgi kalıyorsa bu çizgiler, Şekil 3'te görüldüğü gibi resimden kaldırılırlar. Kesit alındığında daha önce görünmeyen iç kenarlar artık görünür hale gelecektir.
Kesit almak için, tanımlarda da belirtildiği gibi bir parçanın bir düzlem (veya düzlemler) boyunca kesildiği varsayılarak parçanın kesit düzlemi önünde kalan kısmı atılır ve geri kalan kısmın söz konusu kesit düzlemindeki dik izdüşümü çizilir.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Boykesit üzerinde, belli bir kıyas hattına göre arazinin doğal durumu ile yolun bitmiş durumu gösterilir. Enkesit: Yolun herhangi bir noktasında eksen hattına dik doğrultuda alınan kesittir.
Bir yolun arazide, yeryüzünde izlediği doğrultuya geçki, yol geçkisi denir. Bu doğrultu, iki noktayı birbirine bağlamak için pek çok çeşit var gibi görünse de esasında çeşitli engel ve zorluklar nedeniyle azdır.
Kavela (kavalye veya kavilya olarak da bilinir), halat dikişi için halat ucundaki kolları açmaya ve düğüm çözmeye yarayan, ayrıca geçici bir tutacak olarak da kullanılabilen, kama şekilli bir denizci aracıdır.
Sagittal protrusiv kesici yolu eğimi: Dişler sentrik oklüzyon durumunda iken, alt ve üst santral dişlerin kesici kenarları arasında ve sagittal düzlemde çizilen çizginin, horizontal düzlem ile yaptığı açıdır.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Kot alınan yola olan mesafesi (6.00) m.'yi aşan ayrık nizam binalarda kot bina ön cephesi tabii zemin ortalamasından alınıyor. Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m'den fazla geçemez.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
DEVER NEDİR? Yola enine doğrultusunda verilen eğime dever denir. Dever, demiryollarında 'mm' cinsinden (dış kenarın yükseltilme miktarı), karayollarında '%' cinsinden (yol enine eğimi) verilir. Savrulmanın olabilmesi için F1>F2 olmalıdır.
Yol eksenlerinde doğrultuyu değiştirmek amacıyla teğetler arasına yerleştirilen eğri parçalarına kurb denir.
YOL PROFİL ve GÜZERGAH BELİRLEME
Projeye başlamadan önce yolun geçeceği arazi hakkında gerekli bilgileri toplamak gerek arazide ve gerekse büroda çalışma ve karşılaştırmalar yaparak yolun geçeceği arazi şeridini saptamak işidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri