Boyun tutulduğunda kişi genellikle başını bir yöne doğru çeviremez ve hareketini sınırlayan bir ağrı ile karşılaşır. Bu ağrı genellikle keskin ya da yayılan tarzda bir ağrıdır. Keskin ağrıda kişi tek bir noktada adeta bıçak batıyormuş gibi bir hisse kapılır. Genel ağrı tipi boynun bir bölgesinde görülür.
Boyun tutulması, başı bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesi olarak tarif edilebilir. Boyun tutulması bazen, baş ağrısı, omuz ağrısı ve / veya kol ağrısı ile birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrasında birey yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorunda kalır.
Ağrı tüm boyunda etkilidir. Ayrıca boyundan başlayarak kollara ve omuz başlarına doğru yayılan ağrı ise yayılan ağrı olarak adlandırılır. Burada rahatsızlığı yaşayan kişinin söz ettiği ağrı yalnızca boyunla ilgili değil, vücudun baş, ense, omuz ve kollara bile yansımasıyla kendini gösterir.
Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Ağrıyan bölgeye 5 - 10 dakika arasında uygulanan soğuk kompresler oldukça etkilidir. Masaj: Boyuna masaj yapmak kasların gevşemesine yarımcı olabilir. Nane yağı: Nane yağı, baş ağrısı ve burun tıkanıklığında olduğu gibi tutulmasına da iyi gelen doğal çözümlerden biridir.
İlgili 32 soru bulundu
En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir. Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte bir yastık boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en iyi tercihlerden biridir.
Boyun ağrınıza şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kollarda uyuşma veya diğer rahatsız edici belirtiler eşlik ediyorsa acil olarak tıbbi yardım almak gereklidir.
Uzun süre monitör veya ekran karşısında hareketsiz bir pozisyonda kalınması Yüzme gibi boyun hareketlerinin sık olduğu aktivitelerin yanlış yapılması Boyun ve omuz arasında uzun süre cisim tutulması Kas gerginliğine neden olan aşırı stres veya kaygı
Boyun tutulması, travma, kireçlenme, romatizma, fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir. belirtisi olabilir mi? Boyun ağrısı, ender de olsa kalp ve beyin hastalıklarına işaret edebilir. Kalple ilgili olanı sıklıkla koroner arter hastalığıyla ilgilidir.
Sıcak uygulama ile ağrıya sebep olan kasın gevşeyip rahatlamasını sağlarsınız. Isıttığınız bir havlu ya da bezi tutulan bölgeye uygulayarak ya da boğazlı bir kazak giyerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Sıcak su torbasına soğuk su doldurup tutulan bölgeye uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Eğer boyun ağrısı ve tutukluk birkaç gün ya da haftadan daha uzun sürerse doktora görünmeniz gerekebilir. Kas ya da bağ dokusu kaynaklı ağrı ve tutulmada istirahat, boyun egzersizleri, sıcak uygulama ilk basamak tedavi yöntemleri arasındadır. Eğer bu tedavilerle rahatlama olmazsa doktor muayenesi gerekebilir.
Bu ağrı, kas gevşeyinceye ve spazm azalıncaya kadar sonra dakikalar, saatler veya günlerce sürebilir. Spazmlar, vücudun kas bulunan herhangi bir yerinde olabilir. Boyun kas spazmının en fazla görüldüğü anatomik bölgemiz boynumuzdur.
Sıcak havlu, boğazlı kazak vb. Boynunuza ellerinizle hafif masajlar yaparak rahatlama sağlayabilirsiniz. Sıcak bir havlu kaslarınızı rahatlatır. Kas gevşetici kremler yahut ilaçları doktor tavsiyesi ile kullanabilir.
Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
Kronik kas ağrılarının nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Bu nedenle D vitamini kullanmak boyun ağrılarına iyi gelebilir. Yapılan araştırmalara göre D vitamini eksikliği olan hastalarda bel, boyun ve kas ağrılarının görülme durumu daha fazladır.
Soğuk hava ile grip, nezle hastalıklar kapıyı çalmaya başlar. Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Soğuk kompresi uyguladıktan bir gün sonra sıcak kompresi uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres torbasını 15-20 dakika boyunca uygulayın ve 2 saat ara verdikten sonra tekrar uygulayın. Eğer bir sıcak kompres torbanız yok ise bunu sıcak duş ile de yapabilirsiniz.
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.
YÜKSEK YASTIK ŞİKAYETLERİ AZALTIR
Uygun bir yastıkla sırtüstü yatmanın, vücudun yatağa ve yastığa yaptığı basıncın dağılımı, sinir ve damarların durumu, kan dolaşımı ve kalbin çalışması ile akciğerlerin rahat soluk alıp vermesi açısından en uygun pozisyon olarak tanımlandığını ifade eden Prof. Dr.
Boyun Ağrısı
Mümkün olduğunca eğimli ve konforlu bir yastıkta yatmak son derece önemlidir. Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri