Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde tüketilen boyoz, İzmir'in vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
İzmir mutfağının en ünlüsü, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işi olan boyoz tarifi... Çeşitli iç harçlarla da hazırlanabilen bu leziz ve yağlı hamurları, içi boş olarak da önceden ısıtılmış fırında, yüksek ısıda pişirebilirsiniz.
Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) konur. Ticari satılan boyozlar boş olarak yapılırsa da gerçek boyoz boş yapılmaz. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bilinenin aksine yüksek ısıya maruz kalmadan yumurtaları düşük dereceli odun fırınında az miktar da su konulan metal kovalarda 8-10 saat pişirilmesi sonucunda yumurtanın beyazının karamelize olması ile sütlü kahve rengini alır.
Boyoz, besin değerinin büyük kısmını yağ ve karbonhidrattan alır. Yüksek oranda yağ ve dolayısıyla kalori içerdiği için de diyette olanların kesinlikle tüketmemesi gereken bir hamur işidir. Boyoz kalorisi ile hiçbir diyet listesine giremeyen yiyeceklerdendir.
İzmir'de 5 liraya satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, 7 liraya çıktı. Yeni fiyat tarifesinin perşembe gününden itibaren geçerli olacağı öğrenildi. İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası'nın kararı ile 5 liradan satılan meşhur İzmir gevreği ve boyozu, yüzde 40 oranında zamlanarak 7 lira oldu.
Pişirme Şekli: Dondurulmuş boyozlarımız, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında bekletilerek çözülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Fırının özelliğine göre, pişirme süresi birkaç dakika uzama ya da kısalma gösterebilir.
1 Adet (Orta) Boyoz 261,06 kaloridir.
Boyozun ortaya çıkışı ve isminin kökeni
Boyoz aslında bir nevi Musevi çöreğidir. İlk çıkışının atık hamurların değerlendirilmesine bağlı olduğu söylenir. Sefarad kökenli Museviler 1492 yılında İspanya'dan kovulduktan sonra İzmir'e yerleşirken boyozu da bizimle tanıştırmışlardır.
Boyoz yapımı için özel olarak üretilmiş Alfa Boyoz, %100 bitkisel susuz yağdır. İdeal sertlikte bir yağ olup bu özelliğiyle ustaların rahat işlemesini sağlar. Ambalaj Tipi: Kolide, PE torba içlnde satılmaktadır.
Mayasız bir hamur işi olan boyoz sade olarak tüketilebildiği gibi içerisine çeşitli harçlar katılarak da yapılıp tüketilebilir. Orijinal haliyle boyoz sade bir hamur işi olarak tüketilirken günümüzde peynirli, kıymalı, patatesli, çikolatalı gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Çünkü boyoz, yumurta olmadan yenmez. Sabahları ya da akşama doğru sıcak sıcak ve yanında, üzerine tuzkarabiber serpilmiş haşlanmış yumurta ve taze demli çay ile yenilen boyoz, neredeyse İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biridir.
İzmir'in gözbebeği boyozu sevenlere duyurulur, yumurta sadece yağsız boyozda kullanılıyor. Yağlı boyoz vegan.
Sıcak halde alınır, yanına peynir, yumurta ve çay eşlik eder. kağıdından çıkartılıp, tabağa koyulur, kağıda bir miktar yağını bırakmıştır.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlanmış alt üst ayardaki fırında 20- 25 dakika altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Üretim Metodu: Un, su ve tuz yoğrularak hamur haline getirildikten sonra, hamur yaklaşık 10-15 dakika oda sıcaklığında (yaklaşık 20-25 ºC) üzeri temiz ve hafif nemli bir bez ile örtülerek dinlendirilir.
Pınar İzmir Boyozu Sade 200 G - Migros.
Resmi yazışmaların tamamlanması sonrası 4 liradan satılan gevrek, yüzde 25 zamlanarak 5 lira oldu. Gevrekteki yeni fiyat, pazartesi günü itibarıyla geçerli olacak. Boyoz, poğaça, peynir ve yumurtanın tane fiyatları da 5 lira oldu. Kumru ise 15 liradan satılacak.
Pişirme Şekli: Dondurulmuş boyozlarımız, mikrodalga fırında ya da oda sıcaklığında bekletilerek çözülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Fırının özelliğine göre, pişirme süresi birkaç dakika uzama ya da kısalma gösterebilir.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir.
O halde hemen yetiştirelim Dostlar Fırını'nda veganlar için özel, patlıcanlı, enginarlı, ıspanaklı ve Ege otlu boyoz seçenekleri sizi bekliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri