Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir.
Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok sıkıntıya neden olur.
Boyun düzleşmesi asıl olarak boyun kasları ile ilgili bir sorundur. Kaslar spazma girdiği için omurgayı sürekli olarak arkaya doğru çeker. Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (Vertebral arterler) gerilir, beyine yeterince kan gidemez ve aşağıdaki semptomlar ortaya çıkar.
Ayrıca ense kökünden göze kadar gelen bir ağrı, kulakta ağrı, sersemlik, sendeleme, bulantı gibi belirtiler de boyun düzleşmesinin habercisi olabilir.
Enseden, boyundan başlayarak başa yayılan ağrı
İlgili 36 soru bulundu
Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Boyun Düzleşmesine Bağlı Baş Dönmesi (Vertigo) Oluşur Mu? Vertigo sinir sistemi üzerinde meydana gelen deformasyonlar veya iç kulak rahatsızlıkları beraberinde meydana gelen baş dönmesi hissidir ve boyun düzleşmesine bağlı olarak da gelişebildiği kaydedilmektedir.
Boyun düzleşmesinde vagus siniri gerilirse; kalp atışlarında düzensizlik (çarpıntı), sık ve yüzeysel nefes alıp verme, midede şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetleri, uzun vadede de kabızlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte olabileceği gibi bir veya birkaçı da olabilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Uyuşma, karıncalanma şeklindeki yakınmalar sinir kökü sıkışmasının göstergesidir. Boyun hareketleriyle ortaya çıkan bulanık görme, kulak çınlaması, baş dönmesi, denge bozukluğu, çarpıntı, bulantı boyun patolojilerinde seyrek rastlanan semptomlardır.
Göz ve kulaklarda ağrı hissi ve baş ağrısı boyun fıtığı gelişimi sonrasında c2 sinir kökünün etkilenmesine bağlı olarak oluşabilecek belirtiler arasında yer alır.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
Baskıya maruz kalan sinirlerin vücudun hangi kısmını ilgilendirdiğine bağlı olarak çeşitli bölgelerde uyuşma, karıncalanma yaşanabilir. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini belli eder.
Kafada Sersemlik Hissi Nasıl Geçer? Yatarken aniden ayağı kalkmayın. Yoğun kafa hareketlerinden uzak durun. Sersemlik hissine neden olan, dengesiz ruh hali, gergin ruh hali gibi etkenlerden ve alerjik reaksiyon gösteren maddelerden elinizden geldiği kadar kaçının.
Tıbbi anlamda baş dönmesi (vertigo) kişinin etrafına veya etrafın kişiye göre dairesel hareketin hissedildiği dönme hissi için kullanılmaktadır. Dengesizlik ise hastalar tarafından sarhoş olma sırasında hissedilen, uzuvlarda veya bedenin kendisinde ortaya çıkan beceriksizleşme hissidir.
Baş dönmesi olarak da bilinen Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tarif edilir. Vertigo, özellikle de hareket ederken, eğilip kalkarken ve hızlı hareket ederken kendini gösterebilir.
Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir.
Ayağa kalkınca baş dönmesi neden olur? Ayağa kalkarken baş dönmesinin nedeni, aniden pozisyon değişikliği nedeniyle kan basıncının düşmesi olabilir. Bu, özellikle düşük tansiyon, dehidrasyon veya iç kulak problemleri gibi durumlarda görülebilir.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Buna baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte muhtemelen boyun fıtığı da olabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı da ağrıya eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri