C5 – C6 (C6 sinir kökü) – üst kolda pazı kası (biceps) önünde ve bilek ekstansör kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir. Uyuşma ve ağrı ile birlikte karıncalanma el başparmak tarafına doğru yayılabilir. Bu en yaygın servikal disk hernisi mesafelerindendir.
Fıtık C6 sinir kökünü etkiliyorsa; boyundan sırt bölgesine ve hatta ele, baş ve işaret parmağa doğru yayılan ağrı, kuvvetsizlik, duyularda zayıflama görülebilir. Fıtık C7 sinir kökünü etkiliyorsa; boyundan başlayıp dirseğe ve orta parmağa kadar uzanan ağrı, duyu kaybı, kuvvetsizlik görülebilir.
C5-C6 diski, en yaygın fıtık görülen disklerden biridir. C6-C7 (C7 sinir kökü): Ağrı, karıncalanma ve / veya uyuşma el ve orta parmağa yayılabilir. Triceps (üst kolun arkasındaki kaslar), parmak ekstansörleri ve diğer kaslarda da güçsüzlük hissedilebilir.
Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir. Örneğin 5. ile 6. boyun omurları arasında oluşmuş olan fıtığa C5-6 fıtığı denir. C1-2 arasında disk bulunmadığından, bu bölgede fıtık oluşmaz.
İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri
İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Boyun fıtığı kol ve ellere doğru yayılan uyuşma ve karıncalanma, el ve kollarda zayıflık, kürek kemiği üzerinde veya yakınında, başı hareket ettirirken boyun ağrısı ve ince motor becerileri için el ve kolları kullanmada sorunlar yaşanır. Boyun fıtığında bazende kas spazmları söz konusudur.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
C5 – C6 (C6 sinir kökü) – üst kolda pazı kası (biceps) önünde ve bilek ekstansör kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir. Uyuşma ve ağrı ile birlikte karıncalanma el başparmak tarafına doğru yayılabilir. Bu en yaygın servikal disk hernisi mesafelerindendir.
Brakial pleksus veya Latince ismi ile plexus brachialis, C5, C6, C7, C8, ve T1 spinal sinirlerinin anterior ramusları tarafından oluşturulan bir sinir ağı. Göğüs, omuz, kol, önkol ve el bölgelerinin affarent ve efferent innervasyonunda rol oynar.
Bu semptomların dışında boyun fıtığı baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bulanıklığı , denge kaybı ve bilinç bozukluğu gibi durumların nedeni olabilir.
Boyun fıtığı en sık C5-C6 ve C6-C7 arasındaki disklerden oluşur. Boyun fıtığının oluş nedenleri arasında ağır kaldırma, uzun süreli bilgisayar kullanımı gibi postür bozuklukları ve travma sayılabilir. Bazı araştırmaların sonucunda en sık 40 yaşlarında ortaya çıktığı ve kadın/erkek oranının 1/1.4 olduğu söylenmektedir.
Bosch arıza kodları arasında sıklıkla karşılaşılabilen arıza kodu olan Bosch kombi c6 arızası, cihazınızın hava akışında yaşanan bir fan problemidir. Yoğuşmalı kombiniz belirli bir sebepten dolayı cihaz içerisinde yeterli hava akışı sağlayamazsa, bu durum 6 arızasına yol açabilir.
"M54.2-Boyun ağrısı", "R22.1-Boynun lokalize şişme, kitle ve yumrusu", "L02.1-Boyun derisinde apse, fronkül, karbonkül", "L04.0-Akut lenfadenit; yüz, baş ve boyun", "C77.0-Baş, yüz ve boyun lenf nodları sekonder malign neoplazmı" ve "C76.0-Baş, yüz ve boyun malign neoplazmı" adlı tanı kodları girilmiş olan hastalar ...
M54.5: Bel ağrısı
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Boyun fıtığı boyundan ayaklara kadar giden tüm sinirleri etkiler. Şikayetleri özellikle kolları içine alsa da ilerlemiş olgularda boyundan aşağısının felç kalmasına bile sebebiyet verebilir.
Ağır vitamin B12 eksikliği kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmekte ve bu hastalarda ayak ile ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları his durumlarında bozukluklarda görülmektedir.
Boyun omurgası patolojilerinde ağrı boyundan başa, sırta, göğse, kollara yayılabilir. Bazen kalp üzerinde veya sırtta kalp krizi kuşkusu uyandıracak ağrı olabilir. Boyun ağrısına çoğunlukla tutukluk, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, kulak çınlaması, denge bozukluğu, baş dönmesi, çarpıntı gibi semptomlar eşlik eder.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
Boyun fıtığı olan kişiler, hafif egzersizler yaparak boyun ve sırt kaslarını güçlendirebilirler. Yoga ve pilates gibi düşük etkili aktiviteler, esneklik ve dayanıklılığı artırabilir. Bununla birlikte, aşırı aktivite, ağır kaldırma veya yüksek etkili egzersizler, fıtığı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri