Radyolojik yöntemler dışında elektro tanısal işlemler olarak sınıflandırılan elektromiyografi (EMG) ve sinir iletim çalışmaları adı verilen tetkiklerden de boyun fıtığı tanısında yararlanılabilir.
Araştırılan kasa iğnenin ucu direkt olarak yerleştirilir. İğne ucuna yakın olan kas bölgesinde o kasın kasılması için beyinden gönderilen uyarıların oluşturduğu elektriksel aktiviteler çok özel cihazlar aracılığıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenirler.
Doktorunuz kesin teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.
EMG (Elektromiyografi), kasların elektriksel aktivitesini ölçmek ve kaydetmek için kullanılan bir tıbbi test yöntemidir. EMG, kasların hareket etmesi sırasında oluşan elektriksel sinyalleri algılayarak kas fonksiyonlarını incelemeyi sağlar. EMG testi, sinir sistemi ve kas hastalıklarının tanısında kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
EMG çevresel sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir.
Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
Bazen tanısal testler gerekir. Bu tetkiklerden en çok kullanılanı MRI tetkikidir. Doktor muayene bulguları ile teşhis koysa da kesin tanı için genellikle MR'a başvurur.
Boyun fıtığında kesin tanının koyulabilmesi için ayrıntılı nörolojik muayene, uygun radyolojik incelemeler ve gerekli olan durumlarda uygulanan sinir elektrosu tetkiki (EMG) ve boyun MR'ı yeterlidir.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
Boyun emarı çekimi aşağıdaki hastalıkların veya durumların teşhis ve değerlendirmesi için kullanılabilir: Boyunda Fıtık: Boyun bölgesindeki omurga disklerinin fıtıklaşması emar görüntüleriyle tespit edilebilir.
Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır. EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Beyin, bel, ayak, bacak ve boyun emarı gibi çekimlerle çeşitli bölgeler inceleme altına alınabiliyor. Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük.
Boyun fıtığı boyun MR ile teşhis edilmektedir.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
EMG Sonuçları Nasıl Yorumlanır? EMG sonucunda incelenen bölgede sinir ve kas dokularının elektriksel aktivitesi, komutlara karşı yanıtları sayısal veriler üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme nöroloji uzman hekimi tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri