Hastalığın hafif şiddette olduğu durumlarda istirahat, stresten uzak durmak, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yeterli olmaktadır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Mikrocerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı ilaç veya fizik tedavisine yanıt alınamayan, kollarda güç kaybına yol açmış belirgin omurilik ve sinir kökü basısı saptanan hastalara önerilir. Genel anestezi altında yapılan boyun fıtığı ameliyatlarında daha çok boynun sağ ön tarafı kullanılır.
Öyle ki farklı tedavi yöntemlerinin bulunduğu boyun fıtığı probleminde kalıcı tedavi yöntemi cerrahi yöntemlerdir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı fıtığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Boyun fıtığı ameliyatı riski var mıdır? Bütün ameliyatlarda bir risk söz konusudur. Boyun fıtığı ameliyatında da ameliyatın doğası gereği az da olsa risk vardır. Boynun ön tarafından ve boynun arka tarafından yapılan cerrahiye göre değişmektedir.
Boyun fıtığı ameliyatı, bel fıtığı ameliyatına göre çok daha hızlı bir iyileşme dönemi gösteren ameliyattır. Boyun fıtığı hastaları ameliyatın ertesi günü bile çalışabilirler, aynı gün taburcu olabilirler. Bir haftayı geçiren hasta pek olmaz. Çoğunluğu ilk birkaç gün içinde işine başlamaktadır.
Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer.. Boyunda fıtığın boşaltıldığı yere Cage veya Protez dediğimiz özel bir malzeme konur. Hasta ameliyat sonrası servise alınır ve yaklaşık 4 saat sonra yürür. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası genellikle boyunluk kullanmak gerekmez..
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Boyun fıtığı olan biri nasıl yatmalı? Boyun fıtığı olan kişinin en ideal şekilde yatış pozisyonu, sırtüstü ya da yan yatış olmalıdır. Sırtüstü yattığınızda yastığın boyun eğriliğinizi desteklemesine dikkat etmeniz gerekir.
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun fıtığı boyundan ayaklara kadar giden tüm sinirleri etkiler. Şikayetleri özellikle kolları içine alsa da ilerlemiş olgularda boyundan aşağısının felç kalmasına bile sebebiyet verebilir.
Normal şartlarda tam endoskopik bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından sonra hasta bir gün hastanede kontrol amaçlı yatırılır. Ertesi gün taburcu edilir. AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA SEYAHAT EDİLİR? Ameliyat sonrası hastanın yolculuk yapmasında sakınca yoktur.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Önemli: Değerli hastalarım boyun fıtığı boyunda, kollarda, ellerde, parmaklarda, omuzlarda ağrıya neden olabilen komplike bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda kollarda, omuzlarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkabilir.
İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri
İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
Ameliyat sonrası boyun fıtığının tekrarlama ihtimali çok azdır. Bel fıtığından sonra fıtığın tekrarlama ihtimali boyun fıtığına göre daha fazla olsa da yine de çok düşüktür.
Etmez.
Her bel fıtığı veya boyun fıtığı, ameliyat gerektirmez. Boyun fıtığı vakalarında ilk tercih edilecek tedavi yöntemi ameliyatsız tedavilerdir.
Boyun fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilmektedir.
Ağrısız bir tedavi yöntemi olan fizik tedavi uygulamaları ile boyun fıtığına kısa süre içerisinde kesin çözümler üretmek mümkündür. Fizyoterapi ile boyun fıtığı tedavisi boyun fıtığında birkaç seansta etkili sonuçlar ortaya koymaktadır.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
C6 – C7 (C7 sinir kökü) – üst kolun arka ( triseps) kaslarında ve el-bilek ekstansör kaslarında güçsüzlük oluşturur. Uyuşma ve ağrı bu bölgeden aşağı doğru yayılabilir ve orta parmağa doğru karıncalanma hissedilebilir. Burası da en yaygın servikal disk hernisi mesafelerindendir.
Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri