Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antidepresan ilaçlar da kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinin mutlaka doktorlar tarafından düzenlenmelidir.
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Kas gevşetici kremler uygulayın
Kremi uyguladıktan sonra sıcak kompres uygulamak veya sıcak havlu kapatmak boynun hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
Boyun fıtığına iyi gelen yöntemlerin başında boyun fıtığı egzersizleri, buz veya ısı terapisi, masaj, iltihap ve ağrı azaltıcı kremler, ağrı kesiciler, kayropraktik tedavi ve fıtığın durumuna göre boyun fıtığı yastığı gelir. Bu yöntemler uygulanarak boyun fıtığı tedavisi evde iyileşme gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Masaj: Profesyonel olarak yapılan masajlar bel ve boyun fıtıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak bilinçsiz bir şekilde, ev ortamında bu tür masajlar yapılmamalıdır. Çünkü yapılacak yanlış ve aşırı bir hareket fıtık ağrılarının çok daha azmasına neden olabilir.
Yürüyüş, yüzme, fitness, hatta basit egzersizler bile boyun kaslarının güçlenmesi için yeterli olabilir. Yapılan ani ve ters hareketler ansızın boynumuzun sakatlanmasına sebep olabilir.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun Fıtığında İlaç Tedavisi
Çoğu durumda ağrı reçetesiz satılabilen steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlara cevap verir. Eğer şiddetli ve geçmeyen ağrınız var ise doktorunuz reçetenize kısa bir süre için narkotik analjezikleri de ekleyebilir. Bazı durumlarda tedaviye kas gevşeticiler de eklenebilir.
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi? Sırt ve bel bölgesine de uygulanan hacamat fıtığa bağlı ağrıları azaltmada ve kısmen fıtığın tedavisine de katkı sağlamaktadır. Hacamat kan dolaşımını etkileyen bir tedavi olduğundan bel veya boyun fıtığı gibi sağlık problemlerine dolaylı yoldan etki sağlar.
Termal suyumuz özellikle kas iskelet sistemi dediğimiz hastalıklarda mieji, kas krampları ve bel fıtığı, boyun fıtığı, bel fıtığı kireçlenmesi, boyun kireçlenmesi gibi eklem kireçlenmelerinde ve diğer bir çok romatizmal hastalıklarında fizik tedavi ile birlikte başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Ayrıca evde uygulanabilecek birkaç doğal yolla, boyun ağrısına kısmi olarak son verilebilir. Elma Sirkesi: Boyun ağrılarının geneline iyi gelen elma sirkesi, rahatlatıcı etkiye sahiptir. Havlu veya bez parçasına birkaç damla dökülerek, ağrı olan bölgede bir süre bekletilir.
Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır. Buz kompresi yapmak, ağrıların bulunduğu yeri uyuşturacaktır.
Boyun fıtığı gibi bir çok rahatsızlığın ilerlemesini engelleyen yüzme sporu insanlarda olumlu sonuçlar veriyor. Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır.
Selçuk Göçmen, “Bu yüzden boyun fıtığından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için öncelik, cerrahi dışı seçeneklerdir. Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri