Omurganın boyun (veya servikal) kısmı yedi adet omurga kemiği ve aralarındaki disk eklemlerden oluşmaktadır. Omurilik, servikal omurgalanın içindeki kanalından geçiyor. Her iki komşu omurga kemiği arasından sağ ve sol olarak bir çiftsinir çıkar.
Boyun anatomik alanı; önde üstte mandibula-çene kemiğinden başlamakta aşağıda clavicula-köprücük kemiği arasında uzanmakta ve yanlarda enseye doğru trapezeus kası kenarına kadar alanı tanımlamaktadır.
Boyun, anatomik olarak kafa ve gövde arasında yer alarak bağlantı görevi gören vücut kısmı.
Platisma: Boyun ön kısmında bulunan bu ince kas, yüzeyel boyun fasyası tarafından sarılır.
İlgili 16 soru bulundu
Boynun arkasında kemik çıkıntısı oluşması olarak ifade edilen sorun genellikle duruş bozukluğuna bağlı gelişir. Cep telefonu, tablet, diz üstü bilgisayar kullanırken başın uzun süreler boyunca öne eğik durması sırt ile boyun omurgası arasında küçük bir kambura benzeyen çıkıntı oluşmasına yol açabilir.
Ense bölgesi, vücutta kafa ile gövde arasındaki bağlantıyı sağlayan ve çeşitli hayati dokuların yer aldığı, kritik anatomik bölgelerden biridir. Boyun ve sırt kasları ile bu kaslara ait ligaman ve bağlar ense anatomisinin temelini oluşturur. Omurganın en üst kısmını oluşturan servikal bölümü ensede yer alır.
Servikal omurga, omurganın boynumuz içinde kalan bölümünü tanımlar.
Boyun kırığı nedir? Boyun kemiklerinin bir ya da birkaçının kırılması durumuna boyun kırığı denir. Boyun kırıkları için kullanılan tıbbi terim servikal fraktürdür. Hangi boyun kemiğinin, hangi mekanizma ile kırıldığına bağlı olarak değişen şekillerde boyun kırıkları görülür.
Genellikle saçlı deri, kaş ve burun, boyun ve göğsün orta hattında bulunan (deri ve eklerinin doğuştan inklüzyonlarıdır) tamamen hareketli veya deri ve deri altı dokularına fikse olabilen ağrısız şişliklerdir.
Boyun kasları genel olarak önde larinks önü kasları, hyoid ve sternum arasında bulunur. Bunun dışında ayrıca hyoid kemikle mandibula, dil ve styloid arasında da bağlantı vardır. Digastrik kası mastoidden hyoide kadar uzanır ve anteriorda mandibulaya doğru yukarı çıkar.
Tek parça ve uzun kemiktir. Boyun Omurları: Adı üstünde boyunda olan kemiklerdir. Bu kemikler sağlık açısından sık kullanılmalıdır. Göğüs Kemiği: Kadın ya da erkek fark etmeksin göğüs bölgesinde bulunan kalın yapılı kemiktir.
Bu fizyolojik kıvrımlar boyunda öne doğru (lordoz), sırtta arkaya doğru (kifoz) ve belde öne doğru (lordoz) olmak üzere üç adettir. Omurganın S şeklindeki yapısında yer alan 33 kemik şunlardır: 7 servikal (boyun) omur. 12 torasik (göğüs) omur.
Kemik, disk, kas ve bağ yapılarından oluşan bozukluklar nedeniyle boyunda ağrı gelişebilir. Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Servikal omurga, omurganın boynumuz içinde kalan bölümüdür. Omurganın bu kısmı, boynumuzu sağdan-sola, yukarıdan aşağıya oynatmak için yeterince esnek olmalıdır. Bu kısım aynı zamanda içinden geçen hassas omuriliği ve spinal sinirleri koruyacak kadar da güçlü olmalıdır.
Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır Bu nedenlere akut ya da mesleksel travmalara açıktır.
Boyun kırığı olan hastaların felç olma riski de bulunmaktadır. Çünkü boyundan aşağısının bütün hareketlerini sağlayan sinir sistemi boyun bölgesine dağılmaktadır. Boyun kırıklarının neden olduğu hasarlar, yaşam kaybı ile de sonuçlanabilir.
Boyun incinmesinin en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Diğer belirtiler baş ağrılarını, omuzlarda ve kollarda ağrıları ve baş dönmelerini ya da sersemlemeyi içerebilir. Kimilerinde bu belirtiler iyileşme dönemlerinde de devam edebilir. Çoğu kişiler birkaç gün veya hafta içinde boyun incinmesinden iyileşebilir.
Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Boyun fıtığı, üç bölümden oluşan omurganın (servikal, torakal, lomber) en üst bölümü olan servikal bölgedeki 7 omurdan birinde ya da birkaçında meydan gelen bir hasar (herni) sonucunda oluşur. Yaşlanma ya da travma sonucu diskin merkezindeki jelimsi yapıda sıvı kaybı görülebilir.
Servikal MR daha çok boyun ağrısı şikâyetiyle giden hastaların şikâyet nedenlerini belirlemek için kullanılır. Bu görüntüleme sistemi sayesinde özellik ve ciddi bir hastalık olan boyun fıtığı erken dönemde teşhis edilerek hızlı bir şekilde tedavi süreci başlanır.
Servikal yetmezliğin tersine, nadiren rahim ağzının kapalı olması veya çok dar olması gözlenebilir. Bu duruma "servikal stenoz" adı verilir. Tıbbi literatürde servikal stenoz, "cervical stenosis" olarak geçmektedir. Halk arasında ise bu durum "rahim darlığı" olarak da geçmektedir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Bu seslerin eklem içindeki sıvıda bulunan hava habbeciklerinin sıkışıp, daha küçük kabarcıklara bölünmesine; tabiri caizse patlamasına bağlı olduğu düşünülüyor. Yani kireçlenme ile filan bir ilgisi yok, herhangi bir hastalığın belirtisi de değiller. Endişe etmeyin..
Boyun kireçlenmesinde; boyun fıtığındaki gibi boyundan başlayan zamanla omuz ve kollara da yayılan ağrılar,kas spazmları, el ve kollarda uyuşmaların yanı sıra boyunda çatlama, tıkırtı ve gıcırtı benzeri sesler de hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri