Üretim işleminde Susamın kabukları alınarak üretilen tahin, kabuğu alınmadan yapılan kepekli tahine göre daha ince bir kıvama sahiptir. Bu sebeple daha akıcı ve yemesi daha hafiftir. Üretim işleminde Susam kabuğuyla birlikte üretilen tahin. Kabuğu alınmadan yapıldığından dolayı daha yoğun aromalı ve kıvamlıdır.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Tahinin kalitesini anlamak için, susamın çok iyi kalitede olması gerekiyor. Çukurcu susamının en önemli özelliği ata tohum olmasıdır. Çok eskiden beri üretilen susamlardan tohumlardan elde edilir. Kaliteli tahinin en önemli özelliği susamın yüzde yüz organik olmasıdır.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
İlgili 25 soru bulundu
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Çifte Kavrulmuş Tahin Nereden Alınır? Beyaz tahine nazaran daha çok kavrulan “çifte kavrulmuş tahin ne demek” sorusunun yanıtı olarak “öğütme işleminin ardından fırınlanma işlemine tabi tutulmasıdır” cevabı verilebilir.
Susamın ezilmesiyle elde edilen tahinin, soya unu ve elek altı fıstığın ezilmesiyle üretilerek piyasaya ucuz fiyata sunulduğu ileri sürüldü. Antalya Ticaret Borsası Çeşitli Mallar Komitesi Başkanı Ramazan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin tahine de hile karıştırdığını söyledi.
Çifte Kavrulmuş Tahin;
* E vitamini, Omega 3, Omega 6 yağ asitleri içerir. * Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır mineralleri deposudur. * Enerji verir, bağışıklığı destekler. * Sağlıklı, doğal ve katkısızdır.
ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Bozkır çifte kavrulmuş tahini susam iyice piştiği için mideye dokunmadan kolayca sindirilmesini sağlar bu yüzden Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha cok tercih edilir.
Beyaz tahin fazla kavrulmaz bu yüzden çiğ ve rengi beyaz kalır. Beyaz tahine çiğ tahin ,siyah tahine de çifte kavrulmuş tahin denir.
Torku Tahin, %100 doğal bir üründür. Türk mutfağında en çok sevilen lezzetlerden biri olan tahin pekmezle karıştırıldığında oldukça uyumlu bir lezzete sahip olabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir. Tahin, susamın ezilerek akıcı kıvama getirilmiş halidir.
KEPEKLİ TAHİN KEPEKSİZ TAHİN FARKI :Kepeksiz Tahin: Susamın kabukları alınarak üretilen tahin, kabuğu alınmadan yapılan kepekli tahine göre daha ince bir kıvama sahiptir. Bu sebeple daha akıcı ve yemesi daha hafiftir . Kepekli Tahin: Susam kabuğuyla birlikte üretilen tahin.
Halen dördüncü kuşağın yönetiminde olan KOSKA 1998 yılı sonlarında taşındığı Avcılar-Ambarlı Kavşağında, on bir dönüm arazi üzerine kurulu 22.000 m2 kapalı alana sahip yeni tesislerinde üretimini sürdürmektedir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Kepekli beyaz tahin yada gri tahin bizce beyaz bozkır tahini susam kabukları tamamen alınarak yapılan ve bozkır tahini ne oranla susam daha az kavrularak yapılan tahindir.Renk olarak beyazımsı renktedir.
SADE TAHİN HELVASI
Pancardan üretilen Eskişehir şekeri ve özel çöven kullanılarak, geleneksel kürekleme yöntemi ile ustalarımız tarafından helvalarımız üretilir. Hijyenik ve modern üretim teknikleri kullanılarak buhar ile pişirilen şekerimizde yanma ve toksik madde oluşturma riski bulunmaz.
Dökme Tahin lezzetini, geleneksel yapım yönteminden alıyor. Genellikle et ürünlerinde lezzete doping yapmasıyla bilinen odun ateşi, tahinin hammaddesi susamı da adeta başka bir boyuta taşımakta. Dökme tahin yapımında titizlikle seçilmiş birinci kalite susamın odun ateşinde kavrulması lezzete giden yolun ilk yarısı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri