Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir. Örneğin kek veya kurabiye yapımında kullanılan bozuk süt, mide bulantısı, zehirlenme, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yanık sütten yanık kokulu yoğurt, yanık kokulu süzme yoğurt, yanık kokulu muhallebi, yanık kokulu sütlaç ve sütle yapılan her çeşit tatlı yapılır. Yoğurt ve sütlü tatlılara isli tadı verebilmek için, süt bilinçli olarak karamelize edilir.
Hamur işlerinde kullanın: Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ve pişirme süreci kötü tadını bastıracaktır. Bitkilerinizin güçlenmesini sağlayın: Saksıdaki ve bahçedeki bitkilerinizin kalsiyum almasını sağlamak için bozuk süt ve bir miktar suyu karıştırıp birkilerin dibine dökün.
olmaz olamaz.. Ben de zaman zaman evde bozuk süt kullandım krepler de çiğ börekler de hafif bozulmuş ekşimiş sütü böyle değerlendirirdim ya da çoksa bir seferinde çökelek yapmıştım.. ama o bozuk sütler löp löp olmuş değil sadece tadı artık ekşimiş sütlerdi. Bizim evde süte hassasiyeti olan yok..
Pastörize sütle kek yapılır mı? Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Sütün gerek ocak gerekse fırın kullanılarak ; un, nişasta, şeker vb. ile pişirilerek ya da pişirilmeden çeşitli yardımcı gereçler ilave edilerek, hazırlanıp soğuk olarak tüketilen hafif tatlılardır. Ancak sufle gibi özel tatlılar sıcak veya ılık olarak servis edilmektedir.
Bozulan sütün kokusu değişir ve zamanla kötü kokmaya başlar. Bozuk süt kokusunun ise, ekşi olması gerekiyor. Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür.
Ne yazık ki, bozuk sütten yoğurt yapılmaz. Bozuk sütten yoğurt yapılması mümkün değildir. Çünkü bozuk süt kaynadığında dibe çöker ve tortu oluşturur. Bu durumda bekletilip mayalandırılıp yoğurt haline gelmesi mümkün değildir.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Bebek yoğurdu yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması gerekmektedir. Alerji riski taşıması sebebiyle ilk olarak 1 veya 2 çorba kaşığı verilmelidir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Sütsüz krep yapımında; çukur bir kaba 2 adet yumurta kırın. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Ardından kaba 1 buçuk su bardağı su döküp, tekrar çırpın.
Söz konusu krep oldu mu akla gelen süt, yumurta ve un. Ancak evde sütün olmadığı durumlarda da gönül rahatlığıyla yoğurt kullanmak mümkün. İkisi arasında kıvam farkları var pek tabii.
Son kullanma tarihi geçmiş süt, sonraki 5-6 gün içerisinde tüketilebilir. Sütün dayanıklılığında içerisindeki yağ miktarı büyük rol oynar. Yağsız sütlerin dayanıklılığı daha uzundur. Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10'uncu günde bile tüketilebilir.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Pastörize günlük süt açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmeli. UHT süt ise açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise 3-4 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri