olmaz olamaz.. Ben de zaman zaman evde bozuk süt kullandım krepler de çiğ börekler de hafif bozulmuş ekşimiş sütü böyle değerlendirirdim ya da çoksa bir seferinde çökelek yapmıştım.. ama o bozuk sütler löp löp olmuş değil sadece tadı artık ekşimiş sütlerdi. Bizim evde süte hassasiyeti olan yok..
Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir. Örneğin kek veya kurabiye yapımında kullanılan bozuk süt, mide bulantısı, zehirlenme, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilir.
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin. Güzelce kesilmesini sağlayın. Kesildikten sonra ise çok basit.
Ne yazık ki, bozuk sütten yoğurt yapılmaz. Bozuk sütten yoğurt yapılması mümkün değildir. Çünkü bozuk süt kaynadığında dibe çöker ve tortu oluşturur. Bu durumda bekletilip mayalandırılıp yoğurt haline gelmesi mümkün değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Ne yazık ki, bozuk sütten yoğurt yapılmaz. Bozuk sütten yoğurt yapılması mümkün değildir. Çünkü bozuk süt kaynadığında dibe çöker ve tortu oluşturur. Bu durumda bekletilip mayalandırılıp yoğurt haline gelmesi mümkün değildir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Hamur işlerinde kullanın: Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ve pişirme süreci kötü tadını bastıracaktır. Bitkilerinizin güçlenmesini sağlayın: Saksıdaki ve bahçedeki bitkilerinizin kalsiyum almasını sağlamak için bozuk süt ve bir miktar suyu karıştırıp birkilerin dibine dökün.
Sütün gerek ocak gerekse fırın kullanılarak ; un, nişasta, şeker vb. ile pişirilerek ya da pişirilmeden çeşitli yardımcı gereçler ilave edilerek, hazırlanıp soğuk olarak tüketilen hafif tatlılardır. Ancak sufle gibi özel tatlılar sıcak veya ılık olarak servis edilmektedir.
Son kullanma tarihi geçmiş süt, sonraki 5-6 gün içerisinde tüketilebilir. Sütün dayanıklılığında içerisindeki yağ miktarı büyük rol oynar. Yağsız sütlerin dayanıklılığı daha uzundur. Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10'uncu günde bile tüketilebilir.
Bozulan sütün kokusu değişir ve zamanla kötü kokmaya başlar. Bozuk süt kokusunun ise, ekşi olması gerekiyor. Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür.
Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Pastörize sütle kek yapılır mı? Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar. Ancak süte veya herhangi bir gıdaya katılması kesinlikle yasaktır ve tehlikelidir.”
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Bozuk süt tüketimi sonucu, bağırsak enfeksiyonu gibi bir problem oluşabilir. Ama birkaç yudum tükettiğiniz için bir problem olmayacaktır. Bol su içmenizi öneririm. Eğer mide bulantısı, kusma gibi bir yan etki gözlemlerseniz doktora başvurabilirsiniz.
Dilerseniz sirke veya limon suyu ile de kesik sütten peynir yapabilirsiniz. Süzme aşamasında tüle aktardığınız kesik sütü üzerine bir ağırlık koyarak peynire çevirebilirsiniz.
peyniri süzmeden önce iyice soğumasını beklerseniz (dışarda yine de çok bekletmeyin, ekşiyebilir) yağlı bi lor elde edersiniz sanırım. merhabalar, 5 kilo süte 6 sar kasik sirke ve limon suyu katabilirsiniz. miktarı o kadar önemli değil aslında, sütü peynirlestirmesi yeterlidir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri