Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz. Çay bardağına bir miktar süt koyarak, hem et kokusu hem de dolaptaki diğer kokuları yok edebilirsiniz. Çünkü süt, çevresindeki kötü kokuları kendine çekme özelliğine sahiptir.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Evinize girerken her zaman kötü bir koku fark ediyorsanız, belki de duvarları ve tavanları temizlemelisiniz. Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir.
İlgili 39 soru bulundu
Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz. Çay bardağına bir miktar süt koyarak, hem et kokusu hem de dolaptaki diğer kokuları yok edebilirsiniz. Çünkü süt, çevresindeki kötü kokuları kendine çekme özelliğine sahiptir.
Küvet ya da genişçe bir leğeni kaynar su ile doldurun. İçine güçlü buhar etkisi yaratacak beyaz sirke ekleyin. Kıyafetlerinizi bu küvet ya da leğenin üzerine asın. Güçlü buhar is kokusunu alıp götürecektir.
Et kokusu yoğunsa sirkeli su ile temizleme işlemini bir iki kere yapmanız gerekebilir. Dolabınızın içini iyice temizledikten sonra her rafına bir miktar vanilya koyarak dolabınızı çalıştırmak da erimiş et kokusu giderme konusunda etkili olabilir. Ne kadar bol koyarsanız sinen kokunun gitme ihtimali o kadar yüksek olur.
Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır.
Vanilya yağı ile hem lavabo kokularını gidereceksiniz hem de buzdolabınızdaki rahatsız edici kokuyu. Bir pamuğa birkaç damla vanilya yağını dökün ve bir bardak suyun içinde olacak şekilde dolabınızda bekletin. Vanilyanın mis kokusuyla, buzdolabınızdaki o kötü kokuları yok edebilirsiniz.
Kabartma tozu, derin dondurucu ve/veya buzdolabı içerisinde ortaya çıkan kokuyu gideriyor. Tabak ve/veya kap içerisine alınan kabartma tozunun dondurucu içerisinde bekletilmesi koku sorununu ortadan kaldırıyor. Karbonat, vanilya, çay, süt, elma sirkesi, gazete, pirinç ve kahve de koku sorununa karşı kullanılabiliyor.
Et, balık gibi gıdalar ile sebze ve meyvelerin yanlış saklanması; bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur ve koku oluşumu için uygun ortamı hazırlar.
Buzdolabına sinmiş kokularda en etkili yöntemlerden biri sirkedir. Özellikle bu sirkeyi bir tencerede kaynatıp, buzdolabı içine koyun ve kapağını kapatınız.Buharı ile kokuyu içine hapsedecektir. Sonra bir kovanın içine su, sirke karbonat üçlüsü ile temiz bir bez ile dolabın içini siliniz.
- Öncelikle; eti koklama yöntemi sayesinde bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz.
Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
En çok hangi et kokar? Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor. Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Buzdolabınızda oluşan kokuyu giderebilmek için çay posası kullanabilirsiniz. Demlenmiş ve soğumuş çay yapraklarını ağzı geniş bir kaseye koyarak buzdolabınızın orta rafına yerleştirin ve 12 saat beklettikten sonra çıkarın. Bu işlemi pişirilmemiş ve toz halindeki Türk kahvesiyle de deneyebilirsiniz.
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
buzdolabınızı deterjan yerine sirkeli suyla silerseniz ve daha sonra bir kase içinde dolapta da bulundurursanız kokuyu giderir.mangal kömürü de faydalı.benim dolaptada biz yokken yaş maya erimişti. iğrençti.ama koku falan kalmadı tavsiye ederim.
Isınan limon suyunun içine karbonatı yavaş yavaş eklemeye başlayın. Köpüklenmeler olacaktır, telaşa kapılmanıza gerek yok. Ardından güzelce karıştırdığınız bu 2 malzemeli karışımı alın ve lavabo giderine dökün. Bu şekilde 10 dakika kadar bekletin.
Bir çorba kaşığı kahve telvesini bir çorba kaşığı hardal ile karıştırın ve rutubet olan duvara sürün. Duvarı bu karışım ile iyice ovun. Bu şekilde evde bulunan rutubet kokusunun geçtiğini göreceksiniz. Bu karışımda hardal kullanmak istemezseniz, sadece kahve kullanabilirsiniz.
Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri