Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
BPA yani Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı. BPA'ya maruz kalan hayvanlarda üreme sistemlerinde problemler görülse de insanlarda maruziyet dozu halen bilinmiyor.
'Bisphenol-A' (BPA) temiz, kırılıp dağılmayan, sert plastiklerde bulunur. Çoğunlukla bu plastik şişelerin alt kısmında üçgen geri dönüşüm işareti bulunur. Bu işaretin yanında PC (polikarbonat) harfleri ve 7 rakamı bulunur. Ama altında 7 rakamı bulunan her şişe de polikarbonat demek değildir.
Bisfenol A, polietilen tereftalat (PET) plastik su şişelerinin üretiminde kullanılmamaktadır. Pet şişelerde BPA bulunmamaktadır. Su, süt ve diğer daha esnek görünümlü gıda ambalajlarında bu madde bulunmaz.
BPA birçok ürünün yapımında kullanılır. Örneğin diş dolgularında, izolasyon maddelerinde, dişle ilgili aletlerde, tıbbi aletlerde, su şişelerinde, biberonlarda, göz lenslerinde, DVD ve CD'lerde, evde kullanılan elektronik aletlerin tümünde ve spor aletlerinde kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Tupperware olarak BPA içermeyen, yeniden kullanılabilir ürünlerimiz ile sürdürülebilir yaşamı destekliyoruz.
BPA'ya maruz kalmanın kanser oluşturma riskini artırdığı bazı çalışmalarda belirtilmiştir [40-41]. BPA'nın özellikle üreme sistemi üzerinde testis, prostat, uterus, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine neden olduğu konusunda çalışmalar bulunmaktadır [2, 42].
Dr. Elif Demirkan, özellikle 3-6 ve 7 numaralı plastik ürünler konusunda ikazda bulundu. En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
Bilimsel araştırmalar damacanalarda bulunan BPA maddesinin, otoriteler tarafından belirlenen oranların 200 kat altında bulunduğu için insan sağlığına zarar vermediğini göstermektedir".
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
BPA 1950'li yıllardan beri plastik üretiminde kullanılan sentetik organik bileşiktir. Özellikle dayanıklı plastiklerin üretiminde yaygın olarak tercih edilen bu kimyasalın kullanım alanının çok yaygın olması, insanların BPA'ya fazlaca maruz kalmasına neden oluyor.
Polikarbon bazlı plastikleri ısıya dayanıklı hale getirmek ve sağlamlığını arttırmak için BPA (Bisfenol A) adında bir kimyasal ile güçlendirilliyor. Yapılan araştırmalar BPA'nın çocuklarda östrojen hormonunu taklit ederek erken cinsel olgunlaşmaya neden olduğu, büyüme ve davranış bozukluklarına yol açtığını gösteriyor.
Yapılan araştırmalar BPA'nın insan sağlığı üzerinde toksik etkileri olduğunu göstermektedir. Öncelikle BPA'nın vücutta nasıl ilerlediğini inceleyelim. BPA vücuda alındığında glukoronik asitle bağ oluşturur ve daha sonra bir kısmı idrar ile atılır.
Bu sürede polikarbonat şişelerle ilgili birçok araştırma yürütülmüş; bu araştırmaların ve dünya çapındaki hükümet heyetlerince yapılan çok yönlü güvenlik değerlendirmelerinin sonuçları, polikarbonat şişelerin tüketici kullanımı için güvenli olduğunu ortaya koymuştur.
(PP) Polipropilenin Kimyasal Özellikleri:
Buna karşılık karbon tetraklorür gibi bazı solventlere karşı oldukça hassastır. Kokusuzdur. Tespit edilmiş bir toksik etkisi yoktur. Gıda tüzüğüne uygundur.
TUPPERWARE ÜRÜNLERİ HANGİ MADDELERDEN YAPILIYOR? Yumuşak kapaklar POLİETİLEN maddesinden üretilir. Bu madde yapay kalp kapakçığı üretiminde de kullanılır! Gövdeler kapaklardan biraz daha serttir: POLİPROPİLEN maddesinden yapılır.
Plastikler türlerine göre 1'den 7'ye kadar numaralandırılır. Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde 'BPA'sızdır' yazan ürünleri tercih edin.
2 Numaralı HDP ya da HDPE
Bu özelliği sayesinde su için en ideal plastik çeşitleri arasında yer alır. Bu kodların yer aldığı plastikler sağlığa zarar vermez.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
Bunların yanı sıra yeniden kullanılan pet şişe su içerisine pek çok mikroplastik ve petrokimya türevi bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor. Pet şişe kullanımı hem içerden hem de dışardan insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Birçokları, bunun bir şişeyi kaç defa kullanabileceğinizi gösterdiğini düşünse de, bu hatalıdır. Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir.
BPA içeren birçok malzeme belli olmasa da yaygın olarak karşılaşılan ve yiyecek kutularının iç kaplamalarında, giysi tasarımlarında, mağaza fişlerinde ve diş dolgularında bulunur. BPA, Dünya Sağlık Örgütü'nün yanı sıra birçok ülkede halk sağlığı kurumları tarafından araştırılmıştır.
Şişelere koyduğunuz sıvıların soğuk olduğundan emin olunuz. Şişe içindeki suyun ısınması çok büyük problem olmasa da, şişenin kendisi soğukken içine birden sıcak sıvı konulması, plastiği aşındırarak sıvıya karışmasına neden olabilir. PET şişeler sıcak sıvıları barındırmak için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri