Deformasyonel Brakisefali (Düz Kafa) kafanın arkasının tamamının düz (merkezi düzlük) ve aşırı geniş olmasıdır. Alın genellikle şişik ya da iki yöndende ileri doğru çıkık ve kafanın yüksekliği aşırı derecede yukarı doğrudur.
Kafatası endeksi
Endeks 75 ile 80 arasında ise kafatası neredeyse ovaldir (yuvarlak). Bu tip kafataslarına mezosefal denir ve tipik Avrupalı ve Çinlilerde görülür. 80 ve üzeri endekse sahip kafatasları geniş ve kısadır ve brakisefal olarak adlandırılır.
Brakisefali Neden Olur? Brakisefali, bebeğin başının doğal büyümesinin dış basınçla karşılaştığında gelişir ve bu da başın o bölgesindeki büyümeyi engeller.
[l ince] sıf. (Fr. brachycéphale < Yun.) Kafa tasının genişliğiyle uzunluğu birbirine yaklaşık denk olan, kısa ve geniş başlı, kısa kafalı: “Brakisefal ırk.”
Kedi ve köpeklerde burun genişletme operasyonu, genellikle brakisefalik olarak isimlendirilen hava yolu sendromu için yapılmaktadır. Brakisefallik kelimesinin anlamı, kısaltılmış kafa ya da basık yüz olarak düşünülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Dinarik ırkı: Balkanlarda ve Karpatlarda yoğun olarak gözlenen bu irk: iri ve uzun boy, kafa ardındaki yassılık nedeniyle çok brakisefal, uzun ve geniş yüz, sırtlı ve çıkıntılı burun ve koyu saç ve göz rengi ile karakterizedir.
Erken aylarda fark edilerek uygun egzersizler ve aktiviteler yapılır ve takip edilirse kafatasındaki asimetri normal değerlere çekilebilinir. Bu durum sadece plagiosefali için değil aynı zamanda brakisefali ve skafosefali içinde geçerlidir.
5 ırk görmekteyiz. Bunlar, Nordik, Dinarik, Alpin, Doğu Avrupa ve Akdeniz. göze çarpmaktadır.
Sella turcica (tekil) sellae turcicae (çoğul) (Latince harfiyen «Türk eyeri»), insanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının (Hominidae) kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur. Sella turcica, resmin sağ üst köşesinde gösterilmektedir.
BEBEK BÜYÜDÜKÇE KAFA ORANI DEĞİŞİR
Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran değişir. Yetişkinlik döneminde ise kafanın vücuda oranı 1/8 olur. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme şekliyle doğru orantılıdır.
Kafatası eğrilikleri, kafatasında çukurluklar, özellikle şakak ve alın bölgesinde gözlemlenebilen düzensizlikler şeklinde meydana gelebilmektedir. Kafatası çökmesi, genetik birtakım sebeplerle meydana gelebildiği gibi, bebeklikte kafatasının yumuşak olması ve yaşanan kafa travmaları sebebiyle oluşabilmektedir.
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Bu birleşmelerdeki bozukluklar yani erken kapanmalar kafatası şekil bozukluklarını oluştururlar. Genellikle genetik temelleri bulunur. Ayrıca, anne karnında ve/veya doğum sonrası erken dönemde maruz kalınan mekanik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumlardır.
Protuberentia occipitalis externa" da bulunan inion(en dış tarafı)'un 2 3 cm çıkık olması halk arasında turan çıkıntısı olarak adlandırılır. Afet inan "l'anatolie la pays de la race turqie"adlı makalesinde bundan bahseder ve bu araştırma sonucu %80 oranında türklerde turan çıkıntısı oldığu saptlanmıştır.
İnsan kafatası sembolizmi, insanın kafatasıyla ilgili sembolik bir anlamdır. Kafatasının en çok karşılaşılan sembolik kullanımı ölüm ve yaşam betimlemesidir. İnsan, diğer kemiklerin taş parçalarına benzediği zamanlarda birkaç parçaya ayrılmış gömülü kafataslarını bile kısmen tanıyabilir.
Doğumda görülen kafa şekil bozuklukları arasında bulunan kraniosinostoz kafatası kemiklerinin çok erken birleşmesiyle oluşmaktadır. Şekil bozukluğunun yanı sıra hem zihinsel gelişimi engelleyen hem de fonksiyon kayıplarına neden olan bu hastalık erken dönemde tedavi edilebilmektedir.
Kafa genişliğinin kafa uzunluğuna bölünmesiyle elde edilen sonuca göre insanları sınıflandıran Retzius, bu ırksal sınıflandırmalar için üç sıfat kullanmıştı: dolikosefal (uzun kafalı), brakisefal (kısa kafalı) ve mezosefal (dolikosefal ve brakisefalin ortası).
Kraniosinostoz, bir bebeğin kafatası kemikleri çok erken kaynaştığında ortaya çıkar. Sonuç olarak bebeklerin kafatasları şekilsiz olabilir ve bu da beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Kraniosinostoz tedavi edilmezse, çocuklarda gelişimsel gecikmeler olabilir.
Nazi düşüncesinde İskandinav Irkı, Kuzey Almanya ovalarında milattan önce yaşadığına inanılan ve Proto-Aryanlar olarak adlandırılan ırkçı düşüncedeki bazı kişilerin en saf ırk olarak açıkladığı ırktır. {bknz. Proto-Aryans} Bu ırkın kayıp kıta Atlantis'in en üstün saf ırkı olduğuna inanılır.
Hitler ve Naziler, Almanları “Aryan” ırkı mensubu olarak tanımlıyordu. Nazilere göre Aryanlar, ırk hiyerarşisinin en üstünde yer alıyordu. Bu nedenle Naziler, Aryan ırkına mensup olan Almanları “üstün ırk” olarak adlandırıyordu.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Dolikosefali (Antik Yunanca δολιχός 'uzun' ve κεφαλή 'kafa' sözcüklerinden türetilmiştir), başın genişliğine göre beklenenden daha uzun olduğu bir durumdur. İnsanlarda skafosefali bir dolikosefali biçimidir. Dolikosefalik köpekler (Alman Çobanları gibi) uzun burunlara sahiptir.
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir.
Bebeğinizin başı bir tarafa dönük halde yatarken uzun zaman geçirmesi, başının ağırlığı ile birlikte, kafatasının arkası veya yanındaki bir bölgenin düzleşmesine neden olabilir. Bu duruma, düz kafa sendromu veya pozisyonel plagiosefali denir. Düz bölge, zaman içinde yeniden yuvarlaklaşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri