Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
Breze (Braisé) usulü pişirme: Fırında, üzeri kapalı olarak az sıvıyla, yavaş yavaş pişirme usulü.
Breze etmek, yiyeceği kapalı bir kap içinde düşük ateşte yağ ile kavurduktan sonra az sıvı ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntemde et ve sebze ayrı ayrı pişirilebileceği gibi, her ikisi bir arada da pişirilebilir (örneğin kuzu kapama ). Türk mutfağında tencere yemeklerinin pişirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Breze işlemi genellikle bütün, daha büyük et parçaları ve en az miktarda eklenen sıvı kullanarak yapılırken, yahnilerde yiyecekler belli boyutlarda parçalar halinde kesilerek, tamamen sıvı içerisinde pişer. Bu terimler benzer oldukları fakat farklar barındırdığı için genellikle mutfakta birbirinin yerine kullanılır.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Bir yiyeceği, üzeri kapalı olarak, basınçsız buharda pişirme veya ısıtma usulü.
Blöf kelimesinin Türk dil kurumu karşılığı; Karşındakini yanıltarak ya da yıldırmak suretiyle, herhangi bir işten caydırmak amaçlı aslı olmayan sözleri dile getirmektir. Aynı zamanda aldatıcı davranmak şeklinde de ifade etmek mümkün.
bulgarcada abi anlamına gelen ancak gençler arasında arkadaşlara seslenirken söylenen kelimedir.
bak. burr. f., i. fıkırdamak, mırıldanmak;i fıkırtı, mırıltı; hav. kanadın kenarındaki hava çalkantısı.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir.
Fransızca kökenli olan “prezantasyon” kelimesi, Türkçe'de “sunuş, takdim, görüntü, görünüş” anlamlarına karşılık gelmektedir.
Hizmet alımlarını bildiren Ba formu, Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu'nun ve hizmet satışlarını bildiren Bs formu ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu'nun kısa adı olarak biliniyor. Özetle, Ba'da bulunan A harfi 'bildirim alış'tan, Bs'de bulunan S harfi ise 'bildirim satış'tan geliyor.
Burs demek bir kimsenin öğrenim hayatı boyunca başka birinden almış olduğu maddi desteğe denilmektedir. Bursun diğer anlamı ise eğitim öğretim için vakfedilmiş paranın kişiye verilmesine ve malın gelirine denilmektedir. TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Burs kelimesi Fransızca kökenlidir.
Be's kelimesinden türetilmiş olan beis sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Be's, korku ve panik manasına gelirken beis kelimesi de sakınca ve mahzur demektir. Kelimenin sözlük anlamı ise kötü iş ve fenalıktır.
(ﺑﺄﺱ) i. (Ar. be's “şiddet; korku”dan) Zarar, sakınca, mahzur, be's: “Bunda bir beis görüyor musunuz?” “Beis yok.” Fakat ne beis var, söyleyin dedik (Reşat N. Güntekin). Şövalyeler bu temînâtı vermekte bir beis görmediler (Ömer Seyfeddin).
Zarar, ziyan. Korku, azap, sıkıntı, fenalık.
Oyun başlangıcında kartlar iyi bir şekilde karıştırılmaktadır. Bütün oyunculara 13 tane kart dağıtılmaktadır. Şayet kişi sayısından kaynaklı olarak herkese eşit dağıtılmazsa elinde en fazla kart bulunduran kişi oyuna ilk önce başlayan oyuncu olmaktadır. Ayrıca Blöf oyunu saat yönünün tersi yönde oynanmaktadır.
DİP BLÖF SİSTEMLERİNE GENEL BAKIŞ
Tesisinizdeki buharın kalitesini korumak için verimli bir blöf yapılması hayatidir. Dip blöf sistemlerimiz, kazanınızdaki dibe çöken katı partiküllerin hassas ve düzenli olarak blöfünü sağlar.
Oynama. Oyunu başlatacak oyuncu, ortaya en az iki kağıdı kapalı şekilde koyar. Ardından bu kağıdın ne olduğunu diğer oyunculara duyurur.
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
1- Çok az su ya da hiç su koymadan, yalnız yağ ile üstü kapatılmadan fırında pişirilen et yemekleri. 2- Yiyecekleri kızgın fırında pişirme usulü.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Çağatayca sözcük, Ad halinde Âdi, kadim, bayağı, bayat, sade, eski, köhnelenmiş, çokdan kalma, şeb-mande anlamına gelir. Beya kelimesi tarihte bilinen ilk kez Türk Dil Kurumu, TDK (1940 - ~) eserinde yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri