Brining yöntemi ile tavuğu bir çok malzemeden oluşan tuzlu suda 8-12 saat bekletiyoruz, bu tavuğun lezzetini arttıran bir yöntem. Sonra da tavuğu air-drying yöntemi ile buzdolabında bekletip içindeki suyunu azaltıyoruz, bu tavuğun derisindeki suyu azaltarak tavuğunuzu daha çıtır yapan bir yöntem.
“Brine etmek” denen işlemi mutlaka duymuşsunuzdur. Tavuğun ya da hindinin 12 saat civarında tuzlu ve baharatlı bir suda bekletilmesi lezzeti artırmak için çok faydalı bir işlemdir. Eğer buzdolabınızda yeterince yer yoksa seyahatlerde ve pikniklerde kullanılan portatif buz sandıkları da işe yarar.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Et yemeklerinde özellikle de ızgara et yemeklerine lezzeti arttırmak ve etin yumuşayarak kurumadan pişmesini sağlamak için taze ot, zeytinyağı, şarap, sirke ve baharat karışımlarından hazırlanan sosların ortak adı marine. Bu soslara etin yatırıp 2 ila 24 saat arasında sosta bekletmeye eti marine etmek deniyor.
İlgili 30 soru bulundu
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Tane karabiber, taze ya da kuru kekik, biberiye, adaçayı, fesleğen... Bu malzemeler gelmiş geçmiş en lezzetli en tadına doyum olmaz tavuklar yapmanızın sırrı. Acılı bir tavuk istiyorsanız hardal, toz kırmızı biber, chili biber gibi baharatlardan yardım alabilirsiniz.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker.
Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır. Bu bakteriler, piliç pişirildiğinde zararsız hale gelir.
Tavuk hindi gibi etleri suyunu kaybetmeden pişirmek için yapmanız gereken şey brine etmektir. Etleri tuzlu soğuk suyun içinde bekletmek hem zengin bir aroma hem de sulu bir doku kazanmasına yardımcı olur. Brine işlemi aynı zamanda tavuğunuzun aşırı pişmesini önleyen bir kalkan görevi de görür.
Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuk göğüs çok kuru olduğundan pek sevilmiyor ama marine edilerek yapılan göğüs sulu ve kuru olmuyor ve etin daha yumuşak olmasını sağlıyor.
dry brining, basit olarak etin her iki tarafini tuzlayip. altinin da hava alacagi sekilde bir duzenek ile ; bir tabagin ustune kucuk bir izgara/firin teli vs koyarak dolaba koyup acik sekilde 1-3 gece arasi bekletme islemi.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin favorisi, proteinoranı en yüksek ve yağ oranı en düşük olan tavuk göğsüdür. Çoğu sporcu, tavuk göğsünün yüksek protein oranı ile hem kas gelişimlerini destekleyebilir, hem de kontrollü bir şekilde yağ alımı sağlayabilirler.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Tavuk denildiğinde ilk akla gelen sos, köri sosudur. Krema, parmesan peyniri ve köri baharatı ile hazırlanan bu sos, tavukları pişirme aşamasında ilave edilir. Lezzetini arttırmak için badem ve dereotu de ekleyebilirsiniz. Fransız mutfağından dünyaya yayılan beşamel sos, un, süt ve tereyağı ile hazırlanır.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri