Esasen marka kimliğiniz, işletmenizin kişiliği ve müşterilerinize vereceğiniz bir sözdür. Bir bütün olarak marka kimliği oluştururken kullanılan bazı araçlar vardır. Bunlar; marka adı, logo, slogan, markada kullanılan renkler ve grafik stilleri, ambalaj, ses ve ton, bir stil ve bir yazı tipi gibi.
Marka kimliği, diğer benzer ürünlerden farklılaşmayı yaratan, tüketiciye ürünü sahip olma, tutarlılık ve güven, duygusal bağ, markayı diğer tüketiciler ile paylaşma duygularını veren, üretici için ise pazarda güçlü bir konumlandırma olanağı sunan bir kavram olarak tanımlanmıştır.
Bir firmanın vitrini olarak lanse edilebilen marka kimliği; logo, amblem, renk, tipografi ve diğer görsel unsurlar ile iletişim dili ve slogan gibi işitsel öğeler kullanılarak oluşturulur. Markalar, tüketicilere ulaşmak ve akılda kalıcılık yakalamak için ayırt edilen bir kimliğe sahip olmak zorundadır.
Marka imaji markanın tüketici tarafından nasıl algılandığı, marka kimliği iser markanın sahibinin (firma) markayı nasıl tanımladığıdır. Marka kimliği, işlevsel, duygusal ve ifadesel faydaları içeren değer önermeleri oluşturarak marka ile tüketici arasında iletişim kurmalıdır (Aaker, 1996a, s. 68).
İlgili 25 soru bulundu
Marka Tescil Patent İşlemleri
Sınai mülkiyet açısından; markanızı tescille koruma altına aldığınızda, rakip firma – ürünlere karşı bir koruma alanı oluşturursunuz. Bu koruma alanı, muhtemel taklitlere karşı sizi yasal anlamda hak sahibi haline getirir. Hukuksal anlamda ihtilaf yaşadığınızda net bir savunma aracıdır.
Marka kişiliği tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markala- ra atfedilmesiyle yaratılır. İster bir ürün markası ister bir kuruluş markası olsun, işletmenin sahip olduğu markanın hangi kişilik özelliklerine sahip olacağına karar vermesi gerekir.
İşveren marka kimliği, “Şirket olarak biz neyi temsil ediyoruz?”, “Nasıl bir algı yaratmayı istiyoruz?” sorularına cevap verir ve işveren markasını yönlendirir (Ökten ve Okan, 2015; 25). Marka kimliği genişletilmiş kimlik ve öz kimlik olmak üzere iki gruba ayrılır.
Marka kimliği uygulama sistemi, geliştirilen marka kimliği ve değer önerisinin marka konumu ile birlikte yaratımından/yapımından ve izlenmesinden oluşur.
Marka kimliği, bir şirketin tüketicisine bir imaj yansıtmak için oluşturduğu unsurların toplamıdır. Marka imajı ise tüketicilerin bir marka hakkında oluşturduğu kanaati ifade eder.
Marka kimliği, marka yönetim ekibi tarafından oluşturulmakta; marka yönelik kimlik özellikleri üzerinden markanın ne olduğu, nasıl özelliklere sahip olduğu hedef kitlere anlatılmaktadır. Marka imajı ise tamamen alıcının markaya ilişkin bilgi ve deneyimleri doğrultusunda şekillenmektedir.
3.1.
David Aaker tarafından geliştirilen marka kimliği sisteminde de iletişimin özü konumlandırmadır.
Kurumsal kimlik bir işletmenin veya markanın imajını çizen, fiziksel görüntüsünü oluşturan tasarım bütünüdür. Logo, web sitesi, kartvizit ve antetli kâğıt gibi öğeler kurumsal kimliği yansıtmaktadır. İlk başta akıllara gelmese de sosyal medya hesapları da bu kurumsal kimliği oluşturan öğelere dahildir.
Prizma, marka kimliğini oluşturan 6 yönü göstermektedir: fiziksel unsurlar, kişilik, kültür, ilişki, yansıma ve kendi imajı. Fark etmiş olabileceğiniz gibi, bu unsurlar ile her bir insanı benzersiz ve eşsiz kılan özellikler arasında çok fazla fark yoktur. Bu süreç bir oyunda bir karakter yaratmak gibi bir şey aslında.
Dolayısıyla marka kişiliği; tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markalara yansıtılmasıyla meydana gelen bir unsur olarak tanımlanmaktadır. Marka kişiliği; markanın bir insan formunda yapılandırılmasını ifade eder.
Çalışan markası, iç iletişim, iç markalama
Bir markanın konumlandırmasını ve vaadini çalışanlarına aktarmasına “iç iletişim” ya da “iç markalama” denir. Çalışan markası olmak, daha kapsayıcı bir konudur.
Marka mimarisi, şirketin markalar, alt markalar ve diğer tekliflerden oluşan portföyünün organize bir yapısıdır. Daha basit bir ifadeyle – Şirketin markalarının, alt markalarının ve diğer tekliflerinin nasıl organize edildiğini/edileceğini ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını gösterir.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
Sık kullanılan harfler
Bu araştırmaya göre, ABD'de marka isimlerinin çoğu C ve S harfleriyle başlıyor. Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
analizi, markanın imajı, kimliği, rakiplerinin zayıf ve güçlü yönlerini içeren rekabet analizi ve işletmenin diğer markalarla olan ilişkisini içeren kişisel analizden oluşmaktadır.
Marka yöneticisi kime bağlı çalışır ve bu pozisyonda nasıl başarılı olunabilir? Marka yöneticisi, genellikle pazarlama ve satış ile ilgili bölümlere, özellikle pazarlama ve iletişim bölümüne bağlı olarak çalışır. Bunun yanı sıra, marka yöneticisi, şirket içerisindeki diğer bölümlerle de koordinasyon halinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri