Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Çiğ brokoliyi tüketebilmek için brokoli iyice yıkanmalıdır. Ardından kurulanan brokoli bir bıçak yardımı ile brokolinin çiçek kısmını gövdesinden ayırarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda çiğ brokoliyi yoğurt ile birlikte, humus ya da başka soslarla tüketebilirsiniz.
Brokoli, küçük yumrular halinde bulunan yeşil bir sebzedir. Bu sebzeyi haşlayarak zevkle tüketebilirsiniz. İsteyen kişiler ise brokoliyi çiğ olarak da tüketebilir. Özellikle kanserle savaşmaya yardımcı olan brokolinin daha birçok faydası bulunmaktadır.
Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.
T.C. Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
İlgili 43 soru bulundu
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Brokolileri yıkıyoruz, küçük küçük doğruyoruz ve ayıklıyoruz. İçerisine turşu, kırmızı biber, mısır, nar ekliyoruz. Nar ekşisi, limon, zeytinyağı, tuz ilave edip harmanlıyoruz ve servise hazır.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Minik yeşil dostunuz brokolinin içerdiği kalori bilgilerini sizlere şöyle ifade edebiliriz: 100 gr brokoli kaç kalori: 26 kalori olacaktır. Orta boy porsiyon brokoli 150 gramdır: 39 kaloriye sahiptir.
Pek çok sebzeden daha çok protein içeren Brokoli sağlığa çok faydalıdır. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilen Brokoli kilo verme sürecinde zayıflamak için sıkça tüketilmektedir.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
Sadece yarım fincan (78 gram) pişmiş brokoli, referans günlük alımın (RDI) %84'ünü sağlar. Brokoli, zengin, çoklu vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Farklı pişirme yöntemleri sebzenin besin bileşimini etkileyebilir, ancak brokoli ister pişmiş ister çiğ olsun diyetinize sağlıklı bir katkı sağlar.
Zengin miktarda lif içermesinin ve bütün lif içeren besinlerin zayıflamaya yardımcı olmasının dışında sindirim sistemi sağlığına ciddi katkılarda bulunabilirler. Bu sebepten dolayı öğünlerde brokoliye yer verilerek kilo verme sürecini hem hızlandırır hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
- Sindirim: Brokolinin içerdiği yüksek lif oranı kişinin düzenli olarak tuvalete çıkmasını sağlar ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin düzeyinin de korunmasına fayda sağlar.
Brokoli saplarını haşladıktan ya da buharda pişirdikten sonra tüketerek meme, mide, kolon, akciğer, kolon gibi kanser çeşitlerinden korunabilir, hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.
Havuçları da salata kasesine brokolilerin üstüne alın. Ayrı bir kasede zeytinyağı, limon suyu, sirke, nar ekşisi ve rendelenmiş sarımsağı güzelce karıştırdıktan sonra brokoli ve havuçların üstüne dökün. Son olarak yoğurdu da ekleyin ve dilediğiniz gibi servis edin.Afiyetler olsun!
Brokoli. Brokoli oldukça faydalı bir besin olmakla beraber spor performansının arttırılması konusunda da öneme sahiptir. Özellikle spor sonrası tüketildiğinde karoten kaslarının daha kısa sürede toparlanmasına olumlu etki eder.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir. Gereğinden fazla haşlanırsa, çok yumuşayacak, dağılacak ve besleyiciliği azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri