Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Brokoli çiğ, düşük ısıda-kısa süreli pişirilmiş veya buharda haşlanarak tüketilmelidir. Yüksek ısı antikanserojen etki gösteren sulphoraphane maddesinin azalmasına neden olur. Bu karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi Brassicaceae familyasındaki tüm gıdalar için geçerlidir. Kuşkonmaz pişirilmelidir.
Çiğ brokoliyi tüketebilmek için brokoli iyice yıkanmalıdır. Ardından kurulanan brokoli bir bıçak yardımı ile brokolinin çiçek kısmını gövdesinden ayırarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda çiğ brokoliyi yoğurt ile birlikte, humus ya da başka soslarla tüketebilirsiniz.
C VİTAMİNİ İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR!
Brokoli, iltihabı azaltmak, kan şekeri kontrolünü iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek ve kalp sağlığını geliştirmek gibi çeşitli şekillerde sağlığınızı iyileştirebilecek, besin açısından zengin bir sebzedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
İlgili 17 soru bulundu
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Brokoli Zararları
Normalde brokoli yemek sağlık için zararlı etkilere sahip değildir. Ancak bağırsak ve sindirim sisteminde sorun olan kişilerde aşırı tüketildiğinde rahatsızlık, gaz ve bağırsak tahrişine yol açabilmektedir.
Brokolileri yıkıyoruz, küçük küçük doğruyoruz ve ayıklıyoruz. İçerisine turşu, kırmızı biber, mısır, nar ekliyoruz. Nar ekşisi, limon, zeytinyağı, tuz ilave edip harmanlıyoruz ve servise hazır.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Pek çok sebzeden daha çok protein içeren Brokoli sağlığa çok faydalıdır. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilen Brokoli kilo verme sürecinde zayıflamak için sıkça tüketilmektedir.
“Brokoli çok faydalı bir sebzedir.
Brokoliyi tüketmek için en sağlıklı pişirme yöntemleri suda haşlamak, buharda pişirmek veya direkt çiğ olarak tüketmektir.
Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Brokoli sindirim sistemini güçlendirir
Brokoli gibi doğal lifli besinler yiyecekleri tüketmek, bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler. İnsülin duyarlılığını arttırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önler.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Brokoli, küçük yumrular halinde bulunan yeşil bir sebzedir. Bu sebzeyi haşlayarak zevkle tüketebilirsiniz. İsteyen kişiler ise brokoliyi çiğ olarak da tüketebilir. Özellikle kanserle savaşmaya yardımcı olan brokolinin daha birçok faydası bulunmaktadır.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Araştırmacılar, çok geniş bir klinik deneyden elde ettikleri verileri analiz ederek, brokoli ve diğer krusifer sebzelerin tüketilmesinin, özellikle de GTM1 enziminden yoksun bireylerde daha düşük böbrek yetmezliği ile sonuçlandığını gösterdiler.
Sebzeler: Yüksek hacimli ve düşük kalorili olan brokoli, pırasa, havuç veya karnabahar gibi farklı türlerdeki sebzeler tokluk hissine katkıda bulunur. Peynir: Özellikle yağ ve karbonhidrat oranı düşük olan peynirler protein yönünden zengindir ve uzun süre tokluk hissi verir.
Yemeklerinizi az ya da çok pişirmek makro besin değerlerine bir etkide bulunmazken, çok pişirilmiş bir yemeğin mikro besin değerleri(vitamin-mineral) belli oranda azalacaktır. Bu yüzden sebze-meyve gibi gıdaları olabildiğince çiğ-az pişmiş tüketmeye çalışın.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri