Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Çok lezzetli ve sağlıklı olan bu sebzeyi bir süre haşlamak için tencereye üzerini geçecek kadar su eklemelisiniz. Brokolinin yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar tencerede haşlanması yeterli olacaktır. Zaten brokoli çiğ olarak da tüketildiği için fazla haşlamanın bir gereği yoktur. Brokoliyi haşlarken kapağını kapatmayın.
Bağışıklık arttırır. C vitamini, beta-karoten, selenyum sağlayıcısıdır. Gebenin hamile iken yakalanabileceği katarakt ve diğer göz rahatsızlıklarını önleyerek göz sağlığını korur. Gebelikte tüketilen brokoli, annenin kolon ve akciğer kanseri gibi çeşitli kanser türlerinden uzak kalmasını sağlar.
BROKOLİ YOĞURT İLE YENİR Mİ? Evet, brokoli yoğurt ile yenebilmektedir. Hatta yoğurt ile birlikte brokoli yemenin bağırsak kanserini önleme gibi bir tedavi yöntemi de vardır.
Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Brokoli çiğ, düşük ısıda-kısa süreli pişirilmiş veya buharda haşlanarak tüketilmelidir. Yüksek ısı antikanserojen etki gösteren sulphoraphane maddesinin azalmasına neden olur. Bu karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi Brassicaceae familyasındaki tüm gıdalar için geçerlidir. Kuşkonmaz pişirilmelidir.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra folik asit, magnezyum, kalsiyum ve selenyum bulunur.
Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım. Rengi solmadan ve çok yumuşamadan süzgeçten geçirerek servis tabağına alalım. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve çırpılmış yoğurdu gezdirerek servise hazırlayalım. Arzuya bağlı üzerine pul biber serpebilirsiniz.
Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle. İçine birkaç damla da limon suyu ekle. Bu, brokolinin kaynarken çıkardığı kokuyu alacaktır.
Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokoli nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir? Tezgahta 2 gün, buzdolabında 7-14 gün, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Brokoli haşlamadan önce yıkanır mı? Brokoli sebzesini tüketilmeden önce yıkanabilir. Bir kap içine su doldurulur. Az miktarda sirke ilave edilen suda brokoli yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletilir.
Yemeklerinizde kullanarak sebze tüketimini artırabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında brokoli salatası da yapabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle herkesin sevebileceği besinlerden biridir.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Haşlanan brokoli ve havuçlar soğuyunca derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine doğranmış taze soğan, mısır, doğranmış kornişon turşu ve doğranmış kırmızı köz biber eklenir. Hazırlanan sosta malzemelerin üzerine boşaltılarak nazikçe karıştırılır ve servis edilir.
Brokoli suyu elde etmek için brokoliyi katı meyve sıkacağında sıkabilir veya brokoliyi bir tencerede kaynatıp suyunu soğumaya bırakıp, soğuduktan sonra tüketebilirsiniz. Potasyum bakımından oldukça zengin olan brokoli bunun yanı sıra, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından da oldukça zengin bir sebzedir.
Brokoli. Brokoli oldukça faydalı bir besin olmakla beraber spor performansının arttırılması konusunda da öneme sahiptir. Özellikle spor sonrası tüketildiğinde karoten kaslarının daha kısa sürede toparlanmasına olumlu etki eder.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Kalp hastalıkları, kanser, kemik, cilt yapısını iyileştirir, yanık ve kızarıklık izlerini giderir. Bağışıklığı güçlendirir ve kişiyi alerjilere karşı korur. Brokoli Suyu Neye İyi Gelir? Bilinen pek çok faydası bulunan brokoli suyu, vücut içerisinde pek çok durumda koruyuculuk görevi üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri