Gemlik zeytini, dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Rengi doğal siyahtır. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Gemlik zeytini, kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir.
Çünkü Gemlik Zeytini, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir. Doğal siyahtır, dalında karardıktan sonra toplanır. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz doğal haliyle soframıza gelir.
Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve pek çok yere gönderilen Gemlik Zeytini, siyah sofralık zeytinler arasında en çok ilgi gören türüdür. Özel ve kamu sektöründe en çok yetiştirilen türdür. Yağlı bir meyveye sahip olduğundan dolayı, hem sofralık hem de yağlık olarak tercih edilir.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Bundan dolayı zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Gemlik zeytini için Tirilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Gemlik zeytini, dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Rengi doğal siyahtır. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Gemlik zeytini, kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir.
Lezzet olarak da dünyanın hiçbir yerinde aynı lezzet bulunmamaktadır. Marmara bölgesinde en önemli zeytin Gemlik zeytinidir. Ülkemiz üzerinde yetişmekte olan birçok zeytin arasında en ünlüsü Gemlik zeytinidir. Lezzeti son derece güzeldir ve dayanıklılık açısından da çok kaliteli ve yağlıdır.
Kısmen kendine verimli olan çeşit için Gemlik, Memecik, Erkence tozlayıcıdır. Yağlık bir çeşittir. Yağı koku renk ve aroma bakımından oldukça iyi olup, kimyasal ve duyusal özellikler bakımından da üstün kalitelidir. Ayrıca siyah sele ve yeşil kırma,çizik zeytin olarakta değerlendirilir.
Gemlik çeşididir, diğer çeşitleri; Edincik su, Beyaz yağlık, Çelebi(İznik), Çizmelik (Tekirdağ), Erdek yağlık, Eşek zeytini (Tekirdağ), Samanlı, Şam, Karamürsel su, Siyah salamuralıktır. Bu çeşit için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
10)GEMLİK ZEYTİNİ
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir. Çünkü bu sayılan bölgeler sıcak iklim yaşanan yerlerdir.
Seferihisar'da erkence çeşidinde %43,77 yağ oranına şahit oldum. Urla'da yine erkence çeşidinde % 25-35 civarında. Karburunda, yine ayni çeşitte %30-35 civarında.
Siyah sofralık olarak veya gemlik tipinde işlenir. Sofralık kalitesi dışında kalan veya ürünün tamamı yağ oranının yüksek olması sebebiyle zeytinyağı yapılır. Yağ oranı %25-30'dur.
Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Çekirdeği ve etli kısmı kolay ayrılan zeytin, taze ve doğal bir zeytindir. İnce kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler, ağızda taze bir aroma bırakmaktadır. Tattığınızda ağzınızda tazelik hissi bırakan zeytinleri tercih etmelisiniz.
Gemlik zeytinyağı türlerinin hasat sonrası en erken üretilen ve tüketilen yağıdır. Kahvaltı sofralarında kullanımı yoğun olmakla beraber bardakla içilebilir ve meyve suyu kıvamındadır. Gemlik zeytinyağlarının arasında en büyük özelliği hasat esnasında ilk iki saat içerisinde sıkılarak filtre edilmeden saklanmasıdır.
Bursa'nın Gemlik ilçesinde özenle yetiştirilen bu zeytin türü, yetiştirildiği bölgenin adını almıştır. İnce kabuklu ve küçük çekirdeklere sahip olan Gemlik Zeytini, oldukça karakteristik özelliklere sahiptir.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Gemlik zeytini sofralık çeşitlerinden olan kırık diğer adıyla kırma zeytin yeşil zeytinden yapılır. Yeşil zeytinin sert ve diri hali hasat mevsiminde toplanır ve kırma makinasından geçirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri