En sevdiğim Türk yazarlardan birisi olan Hüseyin Rahmi'nin ilk romanı Şık, yazarın bundan sonraki üslubunu çok güzel belirlemiş.
Hikâye, oyun ve roman türündeki eserlerinin sayısı 54'tür. Eserlerinden bazıları: Şık (1889) Mürebbiye (1889)
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
İlk olarak Tercüman-ı Hakikat adlı gazetede tefrika edilen ve yazarın ilk romanı olan Şık, Batı'nın gerçek değerleri yerine onun zevk ve eğlencesini, kılık kıyafetini taklit eden kişilerin düştüğü gülünç durumları konu almaktadır. Sakın Açma Dişler!
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bu eseri Osmanlı'nın son dönemindeki İstanbul'un adeta fotoğrafını çekiyor. O dönemde pek çok örneğine rastlanabilen "şık" karakteri Gürpınar'ın bu romanı ile ölümsüzleşiyor.
İlgili 40 soru bulundu
Şık, romanı Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yazdığı ilk romandır. Eser, ilk olarak Tercüman-ı Hakikat'te tefrika edilir ardından kitap olarak 1889 yılında basılır. Kitabın ikinci baskısı ise 1919 yılında yani 30 sene sonra yapılır.
Yazarın ilk romanı olan ve Batı'nın gerçek değerleri yerine onun zevk ve eğlencesini, kılık kıyafetini taklit eden kişilerin düştüğü gülünç durumları konu alan Şık, Öner Yağcı tarafından günümüz Türkçesiyle hazırlanarak bugün yeniden okuyucuyla buluşuyor.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Aşk-ı Memnu, Türk Edebiyatı'nda klasik roman yapısına göre yazılan ilk roman kabul edilir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Tesadüf romanında toplumun bir başka yönünü, fal ve büyüden medet uman insanların yalan içinde geçirdikleri hayatlarını trajikomik bir hikâyeyle ortaya koyar.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır.
İlk Türk romanı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tır. Taaşşuk kelimesi Osmanlıca da aşık olma, sevdalanma anlamına gelir. Kitap günümüz Türkçesine Talat ve Fitnat'ın aşkı olarak çevrilmiştir. İlk kez 1872 yılında tefrika olarak yayımlanan romanın ilk baskısı ise 1875 yılında yapılmıştır.
Romanlar; sosyal roman, tarihi roman, macera romanı, polisiye-casusluk romanı, egzotik roman, psikolojik roman, ırmak-nehir roman, modern roman olmak üzere 8 farklı türü vardır.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Ahmet Mithat Efendi, (1844; Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul) Türk edebiyatında ilk hikaye örneği olan Letaif-i Rivayat'ı, ilk tarihi roman denemesi Yeniçeriler'i, ilk polisiyle romanı Esrar-ı Cinayeti, Türk edebiyatındaki ilk polisiye romanı Hasan Mellah'ı yayımlayan yayımcı, gazeteci ve yazardır.
Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur. 973 yılında doğan Japon yazarın romanı dışında birçok şiiri de Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
Evet, herkes dünya edebiyat tarihindeki ilk romanı Cervantes'in 17. yüzyılda yazdığı Don Kişot olarak bilir. Oysa dünyanın ilk romanı ondan tam 600 yıl önce, yaklaşık 1010 yılında, Japonya'da bir saray nedimesi olan Murasaki Shikibu tarafından yazılmıştı. Don Kişot aslında tür olarak ilk modern romandır.
Şıpsevdi zamansız bir eserdir. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir.
Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanında, bugüne göre kalabalık sayılabilecek bir aileyle karşılaşırız. Olayların cereyan ettiği Dehrî Efendi ailesi Boğaz kıyısında bir yalıda oturmaktadır. Dehrî Efendi'nin, hayatta olmayan hanımından Şem'î adlı bir oğluyla Melâhat adında bir kızı vardır.
Roman kahramanı İrfan Galip Halley yıldızına dair verdiği konferanslarda kadınları korkutmaktan büyük zevk duymaktadır. Bu konferanslar sayesinde ise Feriha ile tanışır... Rüyalar ve gazete haberleriyle süslenen Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanı baştan sona merak ögesi ağır basan bir romandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri