Semî, Allah'ın, konuşulan sözleri, her sesi ve duaları işitmesi demektir. Allah, gizli veya âşikâr, iyi veya kötü insanların bütün konuşmalarını ve sözlerini hatta fısıltılarını bile işitir, dua ve niyazları duyar. Allah da insanlar da işitir. Ancak Allah'ın işitmesi ile insanın işitmesi aynı değildir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Cenâb-ı Allah, Semi'dir. Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
- Kâinattaki her sesi; açıkça söylensin ya da saklansın, fısıltıyı ve gizli iyi bilen işiten anlamına gelir. - İşitme gücünü veren ve işitme kuvvetine sahip olan; O, hiçbir şartta ve kayda gerek olmadan duyandır. Kuralların niyazını kabul eden ve her şeyi işitendir.
Sözlükte “işitmek, duymak; birinin arzu ve dileğini kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarına gelen sem', terim olarak “Allah'ın işitilmeye konu teşkil eden her şeyi tam bir yetkinlikle işitmesi” diye tanımlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Allah'ın görme sıfatını ifade eden kelâm terimi. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
3- Sem': Allahü teâlâ işitir. Vasıtasız, cihetsiz işitir. İşitmesi, kulların işitmesine benzemez. Bu sıfatı da, her sıfatı gibi ezeli ve ebedidir.
Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir. Es- Semi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 180 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Perşembe günüdür. Zikir saati ise Müşteri' dir.
Semi isminin sözlükte yer alan anlamı; duyan ve işiten olarak bilinmektedir. Türk dil kurumuna göre; duyma ve işitmek olarak bilinmektedir. Semi isminin işitme ve görme anlamlarına sahip bir isim olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir.
İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
Allah'ın hangi sıfatlara sahip olduğunu ancak Kur'an ve Sünnetten öğrenebiliriz. Allah Kur'an'da kendini Sami-Basir (işiten-gören) olarak takdim ettiğine göre, bunun aksini düşünmek elbette mümkün değildir.
Kelâm ilminde "Allah'ın yaratması", hem de bir şeyi "yoktan yarat- ması", "tekvin" kelimesi ile ifade edilmiştir.
3. Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
Semi, Allah (CC)'ın sıfatlarından biridir. Her şeyi duyan ve işiten anlamına geliyor. Allah'ın isimlerinin tek başına çocuklara isim olarak konulması dinimizce caiz değildir. Semi yerine “eli açık” anlamına gelen Semih ismini çocuğunuza koyabilirsiniz.
Sem kökünden türetilmiş olan Semi ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir. Allah'ın isimlerinden biri olan Semi, genellikle, '' her şeyi gören'' anlamındaki Basar ismiyle birlikte kullanılır.
Bunlar, "hayat, ilim, irade, kudret, sem' (işitme), basar (görme), kelam ve tekvin (var etme)" sıfatlarıdır. Bu sıfatların hepsi ezelî, hepsi ebedî, hepsi sonsuz ve yine hepsi mutlaktır. Bunlarda, ne bir azalma ne de artma düşünülebilir. Hayat sıfatı ezelde ne ise ebedde de aynıdır.
3)SEMİ: Allahın Subuti Sıfatlarından üçüncüsü olan Semi, Allah-ü Teala'nın hiçbir şeyin aracılığı olmaksızın bütün şeyleri işittiğinden söz etmektedir, onun duyması da diğer varlıkların duymamasına benzememekte olup sadece kendisine özeldir.
“yarı, yarım”. kısmen, kısmî. iki defa olan.
Semi ise duyan, işiten manasında kullanılır. Allahu Teala'nın en çok zikredilen isimlerinden biri olan Es- Semi, duyan, gizli olan her şeyi layıkıyla bilen demektir.
Allah'ın Subuti Sıfatları
Hayat: Allah'ın diri bir şekilde vardır ancak bu varlığı insanlar göremez. Allah'ın yaşayışının bir sınırı yoktur. O sonsuz ve sınırsız var olandır. Semi: Allah'ın her şeyi işitmesini ifade eden sıfattır.
Es Semi esmasının anlamı da her şeyi duyan, işiten ve gören anlamına gelmektedir. Allah-u Teala'nın her yerde gözü ve kulağı olduğunu kullarını her zaman gözettiğini anlatan bir adıdır. Bu esma genellikle El-Basir ismi ile birlikte zikredilmektedir. Allah-u Teala kullarını görür işitir ve onlara yardım eder.
Allah'ın yaratma sıfatına "Tekvin" denir. Allah'ın Yaratma Sıfatı Nedir? Yaratmak sözcüğünün anlamına bakıldığında, yaratmak sözcüğünün "yoktan var etmek, bir nesneyi yokluk sahasından varlık sahasına çıkarmaktır..." şeklinde manasının olduğu görülür.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Ezel zamandan ve mekândan münezzeh olan, başı ve sonu bulunmayan, hiçbir kayda bağlı olmayan Allah'ın sıfatıdır. Zaman içindeki kayıtlar burada geçerli değildir. Yani Allah ezelî ilmiyle her şeyi kuşattığından O'nun ilminde geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek kavramları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri