Brokoli haşlama suyu tam olarak kaynar olmamalı. Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir.
Haşlama Brokoli Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir.
Tencerede, kapağı açık şekilde haşlamanız gerekir. Brokolileri, köklerinden kesip tencereye koyabilirsiniz. Her bir brokoli çiçeğinin üzerini geçecek kadar su eklediğinizde, kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. Pişirme süresine dikkat ederek, mevsiminde brokoliyi lezzetli şekilde haşlayabilirsiniz.
Brokoliyi suda haşlarsanız tüm faydalarını suya bırakıyor. Bu yüzden brokoliyi mutlaka buharda pişiriyorum. Hem vitaminlerini hem rengini koruyor.
Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında tercihen alt raflara yerleştirerek 20-25 dakika pişirin. Uçları hafifçe renk almaya başlayınca kürdan veya bıçak ucuyla pişme derecesini kontrol edin. Hafif dişe gelir kıvamda seviyorsanız 15 dakika, pişmiş seviyorsanız 20 dakika kadar fırında tutun.
İlgili 25 soru bulundu
Ocaktaki su kaynama noktasına denk geldiğinde içine çiçekli kısımları üstte olacak şekilde yerleştir. Brokoli haşlama suyu tam olarak kaynar olmamalı. Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Genel olarak brokoli suyunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tariflerine göre haşlama suyu şeklinde hazırlanır ve gün içinde içilebilecek 500 ml olarak tüketilir. Bu su aynı zamanda iştah kesici özellikleri ve detoks etkisi ile sağlıklı zayıflamayı sağlar.
Brokoliyi piştikten sonra yeşil bırakmak içinde bir yöntem bulunmaktadır. Bunun için buzlu su hazırlamanız lazımdır. Hazırlanan buzlu suya pişen brokolileri atın ve biraz bekleyin. Bu yöntem brokolinin yeşil kalmasına yardımcı olacaktır.
Suyun içine 1 fincan sirke ekleyerek brokoli parçalarının daha da temiz olmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika kadar sirkeli suda bekleyen brokoliyi, musluk altında soğuk sudan geçirin ve dilediğiniz tarif için kullanın. Sirkeli su, bazı bitkilerde bulunan minicik böceklerin temizlenmesini sağlar.
Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra folik asit, magnezyum, kalsiyum ve selenyum bulunur.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Brokolileri büyük parçalara ayırın ve sirkeli suda güzelce yıkayın. Yıkanmış brokolileri minik ağaçlar halinde bölün. Kaynamış suyun içine brokolileri atın, orta ateşte 5 dk tıkırdasın, altını kapatın. ( Fazla haşlarsanız brokoliler erir ve lezzeti kaybolur.
Brokoli yeşil yendiğinde besin değeri daha yüksektir ve tadı daha güzel olur. Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokoli haşlarken tencerenin ağzına kadar su doldurmayın. Brokoli çiçeklerinin üstüne gelecek şekilde su doldurmanız yeterli. Su kaynadıktan 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın ve suyunu süzüp ardından şoklama yöntemini uygulayın.
Normalde brokoli yemek sağlık için zararlı etkilere sahip değildir. Ancak bağırsak ve sindirim sisteminde sorun olan kişilerde aşırı tüketildiğinde rahatsızlık, gaz ve bağırsak tahrişine yol açabilmektedir.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Kahvaltıdan önce 1. bardak; öğle yemeğinden önce de 2. bardak brokoli kürü içilir. 21 günün 21 günü de kürü uygulamanız gerekir. Yapacağınız 1 günlük kaçamak, kürün etkisini azaltabilir. 21 günlük kullanımdan sonra, bir süre küre ara vermeniz gerektiğini de unutmayın.
Biberleri közleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyip bir derin kaseye alın. Üstüne soğumuş brokolileri, mısırı, doğranmış turşuyu ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın. Yağ, balzamik ve limon suyunu da ekledikten sonra güzelce harmanlayın ve servis edin. Afiyetler olsun!
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
Brokoliler 'blanche' dediğimiz şekilde sıcak suda bir miktar haşlanır ve buzlu suya alınarak şoklanır. Bu sayede pişmiş ve rengini koruyan brokoliler elde etmiş olursunuz. Bu şekilde porsiyonlarına bölünerek poşetlenir ve dondurucuda saklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri