Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Üç grup nefes açıcı ilaç vardır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol ismi verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve bunun yanı sıra teofilindir.
Nefes açıcı ilaçlar: Kullandığınızda hızla etki ederek havayolundaki kasları gevşeten ve buna bağlı nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi gibi belirtileri gideren ilaçlardır. Bazıları gerek olduğunda, bazıları düzenli kullanılırlar. Beta agonistler, antikolinerjik ilaçlar ve teofilin bu gruptandır.
Bu ilaçların şurup, hap, iğne, fıs fıs ve nebulizatör ile verilen şekilleri vardır. Ancak ağızdan şurup ve hap veya damardan verilen şekilleri çok etkili değildir. Aynı zamanda yan etikleride daha fazladır.
Balgamı eriten (mukolitik) ilaçlar solunum yollarında bulunan balgamın yapışkanlığını azaltmak ve atılmasını hızlandırmak amacıyla kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
En doğal balgam sökücü bol bol su tüketmektir. Buna ek olarak bazı bitki çayları da balgama karşı etkili olmaktadır. Aşağıdaki çaylar doğal balgam söktürücü etki göstermektedir: Kekik çayı
Bir çay kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı sıcak suya, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bu balgam söktürücü karışım ile balgam üretimini azaltmak için günde en az üç kez içmeniz gerekir. Bir başka basit seçenek, bir dilim limonu kesip üzerine tuz ve biber serpip limon dilimini emmektir.
BRICANYL® DUO solunum yolunu genişleterek nefes almayı kolaylaştırır. yolundaki balgamı yumuşatarak öksürüğü rahatlatır. DUO, öngörülen solunum sorunlarının idame tedavisinde kullanılır. DUO, astım veya diğer solunum hastalıklarının idame tedavisinde tek başına kullanılmamalıdır.
Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığında (KOAH) belirtileri azaltmak için ve kurtarıcı ilaç olarak kullanılır.
Nefes darlığının bitkisel tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri 2 bardak kaynamış suyun içine atılan 3 çay kaşığı nanedir. Bu naneli çayın gün içinde 1 bardak tüketilmesi nefes darlığına iyi gelebilir. 3 yemek kaşığı süzme bal içine 1 şeker kaşığı kuru nane ve 1 tutam taze nane karıştırılır.
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. Astımda bronkokonstriksiyonu (bronşların daralması) azaltarak semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır.
Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
LEVMONT alerjik rinit (burun iltihabı) ve alerjik rinitle birlikte olan astım tedavisinde ve semptomlarının giderilmesinde kullanılır. LEVMONT, ayrıca, 15 yaş ve üzeri hastalarda antihistaminiklere dirençli, alerjinin yol açtığı bir deri hastalığının (kronik idiyopatik ürtiker) tedavisinde kullanılır.
Solunum sıkıntısı, stridor, kaburga aralarının çökmesi, hızlı nefes alıp verme durumunda hastaneye başvurulması gerekiyor. Bu hastaların yeterince oksijenlenmesinin sağlanması ve ödem çözücü ilaç uygulamalarının yapılması gerekebiliyor. Bunlar steroid uygulamaları ve inhalasyon ile adrenalin uygulamalarını oluşturuyor.
VENTOLIN'i doktorunuza danışmadan başka ilaçlarla birlikte kullanmayınız. Kalp ritim bozukluğu ya da astım için başka bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz. VENTOLIN ve propranolol gibi selektif olmayan beta-bloker ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
ZADITEN alerji için kullanılan ilaçlar grubuna dahildir, alerji nedeniyle gözlerde meydana gelen kaşıntı ve kızarıklığın tedavisinde kullanılır.
LEVOPRONT FORT nedir ve ne için kullanılır? LEVOPRONT FORT, 75 ve 100 ml'lik şişelerde sunulan şuruptur. LEVOPRONT FORT etkin madde olarak levodropropizin içerir. Çeşitli nedenlere bağlı kuru öksürüğün giderilmesinde kullanılır.
KREVAL, “öksürük baskılayıcı ilaçlar” olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. KREVAL şurup, 100 mL ve 200 mL bal rengi cam şişede 5 mL'lik 1,25/2,5/5 mL'ye işaretli ölçeğiyle beraber sunulmuştur. KREVAL çeşitli nedenlerden kaynaklanan öksürüğün şikayetlere yönelik (semptomatik) tedavisinde kullanılır.
ASİST soğuk algınlığı ve solunum yollarının iltihaplanması (bronşit) durumunda balgam oluşmasını azaltır. Oluşan balgamları sulandırarak, öksürükle atılmasını kolaylaştırır. Eğer; Asetilsistein veya ASİST'in bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız var ise bu ilacı kullanmayınız.
Yine aynı şekilde bal ilave ettiğiniz bir bitki çayı içmek de balgamı yumuşatarak daha kolay atmanızı sağlayabilir. Sıcak bir duş almanız da balgam atmanızı hızlandırabilir. Zencefil, zerdeçal, karabiber, limon ve balı karıştırarak hazırlayacağınız bir karışım yine balgam atmanızı kolaylaştırabilir.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
SEKROL, 150 mL şurup içeren, amber renkli cam şişelerde, 2.5-5 mL işaretli kaşık ölçek ile birlikte sunulur. Renksiz, özel kokulu kıvamlı şurup görünümündedir. SEKROL, balgamın koyu ve yapışkan olması ile birlikte olan ani ve süreğen solunum yolu hastalıklarında balgam söktürücü olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri