Hem akut bronşitte hem de kronik bronşitte bronşlarda şişme ve mukus artışı olduğu için en büyük belirti; az miktarda yapışkan ve zor çıkan balgam, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunumdur.
Akut bronşit hastalığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar ve hastalık varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olur.
Akut bronşitin ana semptomu kuru başlayan ve başlangıçta ateşle birlikte görülebilen öksürüktür. Yoğun mukus oluşumunun başlamasıyla birlikte öksürük nemli hale gelir ve sümüksü-pürülan (koyu kıvamlı) hale gelir ve tipik hırıltı seslerine neden olur.
Balgam Testleri: Öksürük sonucunda oluşan mukus balgam olarak adlandırılır. Balgam testi bronşit hastalığını teşhis etmeye katkı sağlayabilir. Pulmoner Fonksiyon Testi: Solunum fonksiyon testi olarak da bilinen bu test akciğerlerin çalışma kapasitesini ölçmeye yardımcı olabilir.
Akut bronşitin tedavisi, genellikle semptomları hafifletmeye yönelik olup istirahat, bol sıvı alımı ve gerektiğinde ağrı kesici ilaçların kullanımını içerir. Antibiyotiklere ise ancak bakteriyel enfeksiyon şüphesi olduğunda başvurulur. Çoğu zaman akut bronşit birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.
İlgili 40 soru bulundu
Kronik bronşit ilerlerse ne olur? Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.
Bronşit belirtileri
Akut ve kronik bronşit içinde, belirtiler şunları içerebilir: Öksürük. Beyaza yakın, sarımsı ve grimsi ya da yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi.
Bronşit Tanısı
Solunum sırasında akciğer seslerinin dinlenmesi ile ön teşhis konulabilir, ancak bronşitin kesin tanısı için bazı tetkikler gerekli görülür. Bunlar; balgam örneği, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, solunum fonksiyon testleridir.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Ortamın oksijen düzeyini ve nem oranını arttırmak için hava temizleme ve nem arttıran cihazlardan destek alınabilir. Balgam sorunu mevcutsa gidermek adına tuzlu su ile gargara yaparak boğaz temizliği yapılabilir. Evde bronşit tedavisinde en kolay yöntemlerden birisi bol su tüketimi yaparak yutak yolunu arındırmaktır.
Akut bronşit tedavisinin temelini semptomatik ilaçlar oluşturmaktadır. Bu amaçla çoğunlukla analjezik-antipiretik ajanlar, beta agonist ilaçlar ve antitüssif ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın etyolojisi göz önünde bulundurulduğunda, olguların %90'dan fazlasında antibiyotik kullanımı gerekmemektedir.
Bronşit Teşhisi Nasıl Konulur? Akut veya kronik bronşitte, nedeni ne olursa olsun genellikle benzer belirtilere neden olduğundan, yukarıda da verilen bronşit belirtileri ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda fiziksel muayene ve tıbbi öykünün alınması ile ön teşhis konulabilir.
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasını içerir. Polen, toz ve küf gibi hava yolu irritanları belirtileri tetikleyebilir. Sigara içmek, alerjik bronşite neden olan en büyük faktörlerden biridir.
Balgamlı öksürük ve burun akıntısı en yaygın görülen belirtilerdir. Aynı zamanda hafif baş ağrısı, hafif ateş, boğaz ağrısı, titreme, göğüste hafif sıkışma, göğüste hafif ağrı, yorgunluk hissi, vücutta ağrılar, hırıltılı nefes alımı, kusma ve nefes almada güçlük bronşit belirtileri olarak görülmektedir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
ASTIM BRONŞİT. Akciğerlerinizdeki hava yollarının etrafındaki kaslar beraberce kasılır veya daralır. Bu daralmaya genel olarak "bronkokonstriksiyon" denir, ve akciğerlerinizin nefes alıp vermesini zorlaştırabilir. Astım hastasıysanız, akciğerlerinizde bulunan hava yollarınız genelde şiş ve rahatsızdır.
Alerjik öksürükler sıklıkla kuru öksürük şeklindedir. Eşlik eden balgam çıkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından enfeksiyon kaynaklı bir öksürük olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı alerjik öksürük ataklarına eşlik edebilir.
Evde nefes testi ile ulaşılan sonuçların kesinliği solunum fonksiyon testi ile yapılır. Solunum fonksiyon testi akciğerin çalışma şeklinin ve var ise yaşanan aksaklıkların belirlenmesini sağlayan testlerden biridir. Bu test içerisinde nefes alış düzeyi tespit edilerek akciğer sağlığı belirlenebilir.
Beyaz akciğer sendromu, Mycoplasma pneumoniae bakterisinin neden olduğu, akciğer dokularının iltihaplanması durumudur. Bu bakteri, solunum sistemindeki hava keselerini (alveoller) etkileyerek akciğerlerin iltihaplanmasına yol açar.
-Anne sütü ile beslenme desteklenmelidir. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay anne sütü almalarına dikkat edilmelidir. -Aile bireylerinin, bronşiolite ve bulaş yollarına karşı bilinçlendirilmesi, gerekli önlemleri almaları sağlanmalıdır. -Çocukların bol sıvı alması, günlük taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Bronşit soluk borusunda ve bronşlarda iltihaplanmaya ve mukusa neden olur, bu da kişiyi çok öksürtür. Pnömoni, akciğerlerdeki küçük keselerde (alveoller) iltihap ve sıvıya neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Ayrıca genellikle öksürük ve ateş de olur. Pnömoni bronşitten çok daha ciddidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri