Bronşların yapısı, soluk borusundaki gibidir. Kıkırdak iskeletle, elâstik bağ dokusundan ve düz kaslardan meydana gelmiştir. İçleri epitel hücreleri ile örtülmüştür. Mukoza içerisinde salgı veren bezler vardır.
Bronş ve bronşiyollerin duvarı ayrıca düz kas içerir.
AKCİĞERLER (PULMONES)
-L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
✔ Bronşlar akciğerlere girdikten sonra bronşçuk denilen küçük borulara ayrılırlar. Bronşçuklar alveollere kadar uzanır ve yapısında kıkırdak halkalar yoktur.
Terminal Bronşiyol: Burundan başlayan hava iletim sisteminin, son kısmıdır. Çoğunlukla epiteli silyalı tek katlı silindirik epiteldir. Kıkırdak dokusu ve bez yapısı gözlenmez.
İlgili 42 soru bulundu
Bronş, soluk borusunun (trachea) ikiye ayrılması ile başlayıp akciğerlere kadar giden kısımlarından birine verilen ad. Sağ ve sol akciğere gitmesine göre sağ bronş, sol bronş adını alır.
Çok yaygın görülen bir epitel türü değildir. Kat sayısı genellikle ikiyi geçmeyen birkaç sıra kübik hücre tabakasından oluşur. Bazı ter ve tükürük bezlerinin boşaltım kanallarında ve meme bezlerinin geniş kanallarında görülür.
Büyük bronşlarda hiyalin özellikte olan kıkırdak, küçük bronşlarda elastiktir. Bronşlar dıştan adventisya karşılığı olan peribronkal bağdoku ile örtülüdürler. ile sinir telleri bulunur.
- özel bir düz kas türüdür.
dallarına bronşiyol denir. Lopçuk içindeki hava yollarıdır. Mukozalarında kıkırdak ya da bez içermezler.
Beyinin kendisi et olduğu için beyinde kas bulunmamaktadır.
Solunum olayında akciğerde bulunan düz kaslar görev yapmaktadır. Düz kaslar, istemsiz çalışan, yavaş ve uzun süreli kasılan ve yorulmayan kaslardır. Cevap A seçeneğidir.
BronĢ ve bronĢiollerin yapısında düz kas lifleri bulunurken alveol duvarında kas lifleri bulunmaz.
Düz kasların çoğu tek birimlidir ve çoğu iç organın zarlarında, kan damarlarında (büyük elastik arterler hariç), idrar yolunda ve sindirim yolu'nda bulunur. Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Solunum kaslar›: Solunum kaslar›; diafram, interkostal kaslar (internal ve eksternal), skalen kas, sternokleidomastoid kas, omuz ve boyun kaslar›, pektoral kaslar, triangularis sterni ve abdominal kaslardan oluflmaktad›r.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir. Orta kulağın bir parçası olan üzengi, titreşimlerin iç kulağa iletilmesine yardımcı oluyor.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Yemek borusu, her insanın gövde uzunluğuna göre değişmekle birlikte, yaklaşık 25cm uzunluğundadır. İç kısmında cildimize benzer çok katmanlı tabaka, ardından düz ve çizgili kas tabakası, en dış kısmında ise bağ dokusu bulunur.
Arkası düz silindirik bir borudur. Arka duvarı zardan, diğer duvarları yarım halka biçiminde üst üste dizilmiş kıkırdaklar, kas ve zardan yapılıdır. Soluk borusunun içini örten mukoza hava ile gelen küçük yabancı cisimlerin dışarıya atılması için, titrek tüylü hücrelerle döşelidir .
Soluk borusu olarak da bilinen trakea, sayıları 16 ile 20 arasında değişen kıkırdak halkaların birleşmesi ile oluşan uzun tüp şeklinde bir yapıdır. Trakeayı oluşturan kıkırdaklar yaklaşık olarak 5 milimetre uzunluğunda ve 1-2 milimetre kalınlığındadır.
Akciğerlerin hem sağ hem de sol tarafında yer alan soluk borusunun çevresinde toplanan bölüme bronş ismi verilir.
Epitel doku, Epitelyum ya da Örtü doku, vücudun iç ve dış yüzeyini örten, araları çok sıkı olan epitel hücrelerinden oluşmuş, altlarında bazal lamina denilen bir tabaka bulunduran, özelleşmiş bir dokudur.
Akciğerde alveol keseleri ve akciğer kapillerleri bu epitel ile döşelidir. Plevra, periton ve perikart boşluklarını çevreler. Burada mezotel adını alır. Böbreğin henle ansı denilen bölgesi ve sertoli hücreleri de tek katlı yassı epitel ile döşelidir.
Bağ doku, interselüler madde, matrikx, zemin maddesi, bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden oluşur. Bağ dokusunu oluşturan fibriller, zemin maddesi ve hücreler vücut içerisinde değişik şekillerde sıkı ya da gevşek olarak bulunur. Bağ doku deride, kemiklerde, dişte, tendo ve ligamentlerde ve organ kapsüllerinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri