İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
RÖLANTİDE BEKLEMEK DAHA İYİDİR
Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Genellikle motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketirler.
Motorlar rölanti durumunda saatte 0.3 litre ile 2.5 litre arasında yakıt tüketim değerine sahiptir. İlk etapta düşük gibi görünebilir bu tüketim. Fakat küçük bir hesap ile aslında bu yakıt tüketiminin masum olmadığı ortaya çıkıyor.
Otomobil rölantide çalışırken en büyük tüketimi ilk çalıştırma ve motorun ısınmasına kadar geçen sürede gerçekleştirir. Bu sırada tüketim araçtan araca farklılık gösteriyor olsa bile motor ısınana kadar 1.5 litreyi bulabilen saatlik tüketim değerleri ortalama veri olarak kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Cüzdanınızda para tutun ve yakıttan tasarruf edin. Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Boş viteste giderken motorda herhangi bir ateşleme olayı meydana gelmediğinden dolayı doğal olarak yakıt tasarrufu yapılır. Araçta yakıt tasarrufu yapmanın en önemli kriteri uygun devirde uygun vitesin seçilmesidir.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
boştayken araç yakar ,marka modeline göre saatlik yakıt tüketimi değişir. yokuş aşağı viteste inerseniz gaza basmadığınız sürece yakmaz. Bilinenin aksine yokuş aşağı boşa alınca araç yakıt yakar.
Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır. Rölantide motor çalışıyor ancak aracı hareket ettirecek kadar güç üretmiyor.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
LPG SYSTEM CONTROL (PETROL) - YouTube. LPG ' li aracın sürekli olarak benzin tüketme sorunu bu şekildedir arkadaşlar... Bu ayarı yapmaz iseniz LPG ' de olsanız dahi aracınız benzinde harcayacaktır....
Hızlı araç kullanmaya son verin
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
ALARM KURUN! Arabanız çalışır durumda olmasa bile içeriye karbonmonoksit gazı sızıyor. Kokusuz olan bu gaz uyku halini derinleştiriyor ve kişinin uyanamamasına neden oluyor.
Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir. Aracın rölantide çalışma şekli kış aylarında ve yaz aylarında değişebilir. Başka bir ifadeyle araç soğukken rölanti devri biraz yüksek olabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Otomobili vitesteyken debriyaja basmadan çalıştırmanın bir başka zararı da motora giden dönme gücünün doğrudan tekerleklere aktarılmasına neden olmasıdır. Şanzıman ile motor arasında bağı koparmadan aracın çalışmasına sebep olur. Hareketi alan araç, ileriye ve geriye doğru silkinme hareketi yaparak stop eder.
Otomatik şanzımanlarda güç iletimi manuel şanzımanlardaki gibi tam mekanik (dişliden dişliye) değildir. İlk kalkışta hidrodinamik güç iletimi vardır. Burda da kayıplar fazladır dolayısıyla çok yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri