C vitamini, lif, antioksidan maddeler bakımından zengin olan Brüksel lahanası düzenli olarak tüketildiğinde bağırsakların işleyişini hızlandırır. Sindirim sistemini rahatlatma etkisi olan bu faydalı sebze, kilo verme sürecini hızlandırır.
Brüksel lahanasının içeriğinde C vitamini bulunuyor. Bu sayede bağışıklığı arttırıyor, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimi destekliyor ve dokuların büyümesi, onarılmasında önemli rol oynuyor. K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemikleri güçlendiriyor.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir. Eğer kan değerleriniz düşükse lahana suyu içebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
•
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
Lahana yemek ve lahana çorbası içmek özellikle lahana gibi sebzelere karşı hassas kişilerde ishale neden olabilir.
Brokoli sindirim sistemini güçlendirir
Brokoli gibi doğal lifli besinler yiyecekleri tüketmek, bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler. İnsülin duyarlılığını arttırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önler.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
BRÜKSEL LAHANASI KARACİĞERİ TEMİZLİYOR
Karaciğerin temizlenmesi için etkili besinlerden biri Brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası, karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Arpacık soğanlarını soyuyoruz, havuçları jülyen doğruyoruz. Bir tavada soğan ve havuçları soteliyoruz. Haşlanan brüksel lahanasını da ekleyip 5 dakika daha soteliyoruz. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.
Tansiyonu Dengeler
Potasyum mineralini bolca bulundurmasıyla Brüksel lahanası, yüksek tansiyonun düşmesine ve tansiyonun daha dengeli seyretmesine yardımcı olur.
-Bir tencere suyu kaynatın ve içerisine bir tutam tuz ekleyin. Suyun kaynaması için birkaç dakika bekleyin. -Brüksel lahanalarını kaynayan suya ekleyin ve 10-15 dakika yumuşayana kadar pişirin.
Brüksel lahanası buzdolabında 7 ila 10 gün saklanabilir.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
6. Posasıyla Kabızlığı Önler
Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri