Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Ocak ayı itibariyle hasat işlemi bitirilen Brüksel lahanalar Şubat ayı gelmesiyle satışa çıkarılır. Kış mevsiminde Brüksel lahananın yemeğini yaparak yahut yoğurtlu veya normal salatalarda kullanarak afiyetle tüketebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Brüksel lahanası birinci yılda sebze olarak değerlendirilen kısımlarını, ikinci yılda ise tohumlarını meydana getirir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Brüksel lahanası kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. K vitamini içeri ile birlikte kemik gelişimi için önemli bir yer tutar. C vitamini deposu olan Brüksel lahanası bağışıklık sistemi için de dost besinlerden biridir. Sindirim sisteminin düzelmesine yardımcı olur.
Grand Place, Brüksel'in en ünlü ve en hareketli meydanıdır. Avrupa'nın en güzel meydanlarından kabul edilen Grand Place, Brüksel gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor.
Guinness Rekorlar Kitabı'nın en ağır lahanası ABD'nin Alaska eyaletinde Scott A. Robb tarafından yetiştirildi. 31 Ağustos 2012'de kayda geçirilen bu lahana tam 62,71 kilogramdı.
Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
Bu şekilde bile birkaç günden fazla bekletilmemelidir. Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
Çin lahanası zaman içinde Japonya ve Kore'ye yayılmış ve nihayet 20 yüzyılda diğer ülkelerde de tanınmış ve tüketilmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de de bulunmaktadır.
Çin Marulu halk arasında Çin Lahanası adı ile de bilinmektedir. Kendine has yumuşak, tatlı aromalı bir tada sahiptir. güçlü antioksidan bir sebzedir.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Evet, Brüksel lahanası sindirim sağlığınızı destekler, ancak gaz gibi GI semptomlarına da neden olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri