100 gr Brüksel lahanasında yaklaşık olarak 42 kalori bulundurması sebebiyle diyet yapanların gözdesidir ve sıfır kolesterol içerir. Bunların yanı sıra kalsiyum, fosfor, folik asit, beta karoten, E vitamini, B6, B1 vitamini, Manganez ve Omega3 yağ asitleri ile K vitaminini de bulundurur.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor. Avrupa'da en çok Brüksel lahanası yenilen ülkeler de bu 3 ülke.
İlgili 44 soru bulundu
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.
C vitamini, antioksidan maddeler ve lif açısından zengin olan Brüksel lahanası, bağırsakların işleyişini hızlandırıyor.
Aşırı tüketim. Kalori değeri olarak düşük olan fakat besin değeri olarak yüksek olan Brüksel lahanasını bolca tüketebilirsiniz ancak gaz yapıcı özelliğinden dolayı özellikle ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayanlar veya ishal sorunu olanlar dikkat etmelidir.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
2- Kolesterolü düşürür: Bürüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.
Ne Zaman Tüketilmelidir? Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
BRÜKSEL LAHANASINI TÜKETİRKEN DİKKAT
Kan sulandırıcı alıyorsun. Diğer bazı turpgil sebzeler gibi, Brüksel lahanası da kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini bakımından yüksektir. Kan sulandırıcı denilen bir ilaç kullanıyorsanız, çok fazla K vitamini olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir.
Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz Brüksel lahanalarının sert kök kısımlarını temizleyin. Yıkanmış pirinci, tuz ve toz şekeri de ekleyin. Lahanaların üzerine gelecek kadar yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün.
Brüksel lahanası C vitamininden zengin bir kış sebzesidir. Liften zengin olduğu için bebeğiniz kabızken yedirebilirsiniz ancak ishalken yememelidir. Brüksel lahanası bebeklere 1 yaşından itibaren verilebilir.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır. Proteinler organizmada yapıtaşı olarak görev yaparlar.
En sağlıklı ve doğal yağlardan biri olan hindistan cevizi yağı, yağ yakımınızı hızlandırır. Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ birikimini engeller.
Havuç, tatlı patates, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, enginar gibi lif bakımından zengin yiyecekler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak sizi kabızlık gibi problemlere karşı korurlar.
Gozzi, "Közlenmiş Brüksel lahanasının üzerine taze nane yaprakları serpmek, bu turpgillerden oluşan sebzenin gaza neden olan etkilerinden bir miktar rahatlama sağlayabilir" diyor.
Bir fincan pişmiş brüksel lahanası, günlük minimum C vitamini ihtiyacının %150'sinden fazlasını karşılıyor. Ayrıca brüksel lahanası, göz sağlığına iyi geliyor, demir emilimini destekliyor ve kolajen üretimine katkı sağlıyor. Pişmiş brüksel lahanası, günlük önerilen K vitamini ihtiyacının % 250'sinden fazlasını sunuyor.
Tavada Brüksel Lahanası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, terbiyeli yeşil mercimek çorbası, tavuklu fırın makarna, tavada brüksel lahanası ve fırın poşetinde kabak tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri