Sistit tedavisi nasıldır? Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
Kronik sistit tedavi protokolünde; hijyen kuralları, sıvı tüketimi, antibiyotik tedavisi, uzun süreli supresyon tedavisi, icap ederse sistoskopi ve bu hastaların yakın takı,ibi önerilmektedir. İlk olarak, sorgulama ile bir dizi hijyen kuralına uygulması önerilir. Kronik sistit genellikle cinsel ilişki ile tetiklenir.
Kronik sistit dediğimiz şikayetler topluluğu her zaman rahat tanı konulan ve tedavi verilen bir hastalık değildir. Tanı aşamaları geçildikten sonra patolojik olarak tanı koyabildiğimiz bir hastalık varsa bunun tedavisine yönlenebilir. Yapılması gereken ilk müdahale, eğer bir enfeksiyon varsa buna müdahale edilmesidir.
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Sistit tedavi edilmezse mesanedeki bu rahatsızlığın böbreklere ilerlemesi oldukça ağır bir hastalık tablosuna neden olabilir. Böbreklerin de etkilenmesi sonucu yukarıdaki belirtilere ek olarak bulantı kusma, böğür (yan) ağrısı ve üşüme titreme gibi belirtiler de meydana gelebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bazı hafif durumlarda 4-5 gün kadar sürede kendiliğinden geçebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun daha ciddi bir sağlık problemine dönüşmemesi için tedavi edilmesi gerekir.
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
Genital bölgenin temizliği. Özellikle kadınlarda genital bölgenin arkadan ön tarafa doğru silinmesi sistite neden olabilir. Doğum kontrolü için diyafram kullanmak. Mesane taşı, prostat bezinin büyümesi veya hamilelik gibi nedenlerle mesanenin tam olarak boşaltılamadığı durumlar sistit nedenleri arasında bulunabilir.
Mesane kapasitesi çok küçük olanlarda mesanenin tamamının alınması (total sistektomi) ameliyatı uygulanır. Bir hasta grubunda mesane kısmi olarak çıkartılır ve barsaktan alınan bir parça ile büyütülür. Bir başka grupta, mesaneden hiç parça çıkarılmaz, barsaktan alınan parça ile mesane kapasitesi büyütülür.
Yeteri kadar su içilmemesi de sistite sebep olan etkenlerdendir. Günde iki buçuk litre su içmek sistitten korunmada çok önemlidir. Çok su içme neticesinde çok idrar yapılır ve atılır. Bu yerleşmeye çalışan bakterilerin ve mesaneye kadar ulaşan kimyasalların atılmasını sağlar.
Bakteriyel enfeksiyon olmaksızın mesane duvarının iltihaplanmasıdır. İntersistiyal sistit, “ağrılı mesane sendromu” olarak da tanımlanır. Ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur. Tedavide mesane içerisine farklı ilaç uygulamaları yapılabilir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Cinsel ilişki sonrası sistit, idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinir ve özellikle kadınlarda cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum, mesane ve idrar yollarının enfeksiyonuyla karakterizedir ve bazen "balayı sistiti" olarak adlandırılır çünkü yeni evli çiftler arasında sıkça görülebilir.
Sarı homojen toz içeren açık-koyu yeşil 3 no'lu kapsül. olmayan alt idrar yolu enfeksiyonu tedavisi ve profilaksisinde endikedir. PİYELOSEPTYL® özellikle Escherichia coli, Enterococci, Staphylococci, Citrobacter, Klebsiella ve Enterobacter'in duyarlı suşlarının neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Kronik ve akut sistit tedavisi için kullanılan ilaçlar birbirinden farklı olacaktır. Akut sistit tedavisine uzun geniş spektrumlu antibiyotikler başarılı sonuçlar vermektedir. Bu ilaçlarda kısa süreli yani 3-5 günlük antibakteriyel maddeler mevcuttur. Kısa bir tedavi ile başarıya ulaşılmaktadır.
Karnın alt bölümünde (pelviste), bazen sırt bölgesinin alt kısımlarına yayılabilen ağrı; kasıklarda ve uyluk bölgelerinde de hissedilebilir. Ağrı, kadınlarda vaginal; erkeklerde ise peniste, testislerde, skrotumda ve perinede olabilir.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır.
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Sistit Kimlerde Görülür
Erişkin yaş grubunda kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla sıklıkta sistit ve idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir. Her beş kadından biri yaşamında bir kez sistit olmakta ve dizüri (idrar yaparken yanma ve ağrı) yaşamaktadır. Cinsel aktif kadınlarda sistit prevalansı %30-40'tır.
Sistit, idrar yolu iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan ve en sık karşılaşılan üreme sistemi hastalıklarındandır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen sistit, zamanında tedavi edilmezse ciddi böbrek sorunlarına ve kalıcı mesane hasarlarına neden olabilir.
Maydanozun ihtiva ettiği flavonglikozidinin idrar sökümüne katkısı bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarında yardımcıdır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu (kronik sistit) tedavi ile iyileşmeyen veya tedavi sonrası yeniden ortaya çıkan enfeksiyondur. Uygun tedaviye rağmen iyileşmez veya iyileştikten sonra nüks eder. Genç erişkin bayanların yaklaşık 1/5'inde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri