Sağlık için faydalı ve çocukların gelişiminde büyük rol oynayan brüksel lahanası tohumuna Trendyol aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Tohum nereden alınır sorusunun cevabı ise elbette Tekzen'den. Tohumlar çoklu sayıda satıldıklarından uzun süre boyunca veya geniş alanlarda ekim yapabilmeniz mümkün oluyor. Evlerin ve ofislerin canlı süsleri ve tohumları Tekzen'de uygun fiyatlarla bulunuyor.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
İlgili 43 soru bulundu
Brüksel lahanası tohumla üretilmektedir. Kara- deniz Bölgesinde yetiştiricilik için Temmuz başı tohum ekimi için uygundur.
Ocak. Şubat. Aralık ayında Brüksel lahanasını en verimli şekilde bulabilirsiniz.
Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Ülkemizde genel olarak Karadeniz bölgesinde üretimi yapılıyor. Kumlu topraklar Brüksel lahanası üretmek için en uygun topraklardır. Brüksel lahanası organik gübre seven bir bitkidir.
Brüksel lahanasının acı olmasının pek çok sebebi olabilir. En bilinenleri; yetiştiği hava şartları, boyutu ve mevsimi dışında tüketilmesidir. Brüksel lahanasının acılığını giderebilmek için, pişirmeden önce soğuk suyun içerisinde bir süre bekletilmesi, tadındaki acılığın azalmasını sağlayacaktır.
C vitamini yönünden zengin olan Brüksel Lahanası yukarı doğru büyür ve kökleri çok yer kaplamaz. Bu yüzden minik saksılarda yetiştirmek için idealdir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Brüksel Lahanası Nasıl Saklanır? Brüksel lahanası pişirilmemiş, taze şekilde buzdolabında 5 gün kadar saklanabilir. Eğer uzun süreli saklamak isterseniz, Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın.
Yerel tohumu koruyan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden (Muğla Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seferihisar Belediyesi vb.) ücretsiz olarak veya kargo dağıtım bedeli karşılığında tohum edinebilirsiniz.
Türkiye, tohum ihraç eden ülke konumunda
Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi. Son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 bin tondan 2020 yılı sonu itibarıyla 72 bin tona yükseldi. Aynı dönemde yapılan tohumluk ithalat miktarları ise 49 bin tondan 46 bin tona geriledi.
Tohumlar 3 ya da 5 gün içerisinde filiz vermeye başlar. Sonrasında filizler tohumların boyuna ulaşır ve tüketilmeye hazır hale gelir.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Bürüksel Lahanasının ömrü, derin dondurucuda 9-12 aydır.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir.
Büyük brüksel lahanası ise lahana tadındadır. Brüksel lahanası çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Çiğ yenileceği zaman yapraklarını temizlemek için çapraz olarak kesilmesi gerekmektedir. Pişirecekseniz, nasıl seviyorsanız öyle yapabilirsiniz.
Brüksel Lahanası Fidelerinin Dikilmesi
Açık alan yetiştiriciliğinde dikim zamanı Haziran – Temmuz aylarıdır. Fide yastıklarında dikimden 1 gece önce sulanan fideler sökülerek kök ve yapraklarının 3'te biri traşlanır. Dikimde sıra arası mesafe 70 – 90 cm, sıra üzeri mesafe ise 45 – 60 cm olmalıdır.
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan Brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir.
Lahana tohum ekim zamanı geldiğinde, metrekareye 5-6 gram düşecek şekilde serpme olarak tohumlar ekilir. Tohumların üzerlerinin hafif toprakla örtülmesi gerekir. Ekim derinliği için 0,5 -1 cm uygundur.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri