Ekim ayının başında Merkür ve Venüs, Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor. Jüpiter ve Satürn ise gün doğumundan sonra görebileceğiniz gezegenler.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Jupiter'de saat 20:00 10 Kasım Cuma iken Türkiye'de 04:00 11 Kasım 2023, Cumartesi dir. Jupiter Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Mars, mart ayında Güneş'in batışından gece yarısından yaklaşık iki saat sonraya kadar gökyüzünde görülebiliyor. Kızıl Gezegen ay boyunca gözlem için son derece uygun konumda. 28 Mart'ta Mars'ı ve ilk dördün evresindeki Ay'ı birbirine yakın görebilirsiniz.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
İlgili 28 soru bulundu
12 Eylül'de sabaha karşı Venüs'ü ve hilal şeklindeki Ay'ı doğu yönünde ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz. Eylül ayında gökyüzünün en parlak gezegeni Venüs, ay boyunca Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor.
2023 MERÜR RETROSU TARİHLERİ
2023 yılında ilk retro 20 Nisan-15 Mayıs arasında gerçekleşti. Bu dönemde Merkür Boğa burcunda geri hareket etti. Yılın ikinci retrosu ise 23 Ağustos-15 Eylül arasında olacak. Bu kez de Merkür Başak burcunda gerileyecek.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir.
Satürn ise Jüpiter'den yaklaşık üç saat önce doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve gece boyunca görülebiliyor. Satürn'ü Kova Takımyıldızı'nda bulabilirsiniz.
Güneş sisteminde yer alan Venüs ve Jüpiter kavuşumu öncesi Ay'a bakan birçok vatandaş ilginç bir olayla karşılaştı. Çıplak gözle bakıldığında bu iki gezegen birbirine en yakın konumda ve Ay ile de çok yakınlar.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.
Böyle bir kavuşumun 15 Mart 2080 yılında yeniden oluşacağı biliniyor. Bir sonraki büyük kavuşum ise 2400'lü yıllarda yaşanacak.
'Geçit töreni' başladı: Beş gezegen, Ay ile aynı hizaya geldi - 28.03.2023, Sputnik Türkiye.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, ekim ayında Güneş'in batışından yaklaşık bir saat sonra kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve Güneş'in doğuşuna kadar görülebiliyor.
Sirius A ve Sirius B, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı. Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
2021 yılı Mayıs ayından itibaren, yıl sonuna kadar batı ufkunda henüz ortalık yeni kararmışken göreceğiniz çok parlak yıldız, Venüs gezegenidir. Mayıs ayının son günlerine kadar, çok parlak olmasa da Merkür gezegeni de batı ufkunda olacak.
5 gezegen, bundan önce 5 Şubat 1962 günü gerçekleşen Tam Güneş Tutulması sırasında bir arada görülebilmişlerdi. Bundan sonraki gruplaşma ise 8 Eylül 2040 akşamı gerçekleşecek. Nisan'ın son haftası: Hava karartmaya başladığında beş gezegenin batı yönünde, yaklaşık aynı doğrultunun üzerinde ışıldadığı görülebilir.
16 Mayıs 2023'te bolluk ve şans gezegeni Jüpiter, Boğa burcuna geçiş yapacak ve 26 Mayıs 2024'e kadar bu burçta seyahat edecek.
Aslan Burcunda Venüs Retrosu (23 Temmuz – 4 Eylül 2023)
17 Haziran - 4 Kasım 2023'te Satürn, 17 Haziran'dan 4 Kasım 2023'e kadar geri hareket edecek.
Mars Dünya'dan çıplak gözle görülebilmektedir. "Görünür kadir"i −2,9'a ulaşır ki bu, çıplak gözle çoğu zaman Jüpiter Mars'tan daha parlak görünmesine karşın; ancak Venüs, Ay ve Güneş'çe aşılabilen bir parlaklıktır.
Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür'dür.
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir. Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir. Adını Yunan mitolojisindeki Kronos'tan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri