Bu bağlaçlar arasında en yaygın kullanılanlar, ve, fakat, veya'dır. ''Bundan dolayı'' veya ''bu yüzden'' bağlaçları da oldukça çok kullanılır. ''Bu yüzden'' ifadesi iki bağımsız cümleyi birbirine bağladığı gibi birinci cümlenin ikinci cümlenin nedeni olduğunu da ifade eder.
İse kelimesinin bağlaç olduğunu anlamanın en kolay yolu ise kelimesini cümleden çıkartmaktır. Cümleden ise çıkınca anlam değişmiyorsa ise kelimesi bağlaç olarak kullanılmıştır.
Birlik halinde kullanılan bağlaçlar. Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
Kadar kelimesi tek başına bir anlam ifade eden bir kelime olmaması edat olduğunu gösteriyor. Kadar Edat mı Bağlaç mı? Kadar kelimesi edat olarak kullanılıyor.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
İlgili 36 soru bulundu
Tek başlarına kullanıldıkları zaman hiçbir anlam ifade etmeyen ancak cümle içerisinde cümlenin anlamı bakımından aynı görevde kullanılan kelimeleri birbirine bağlayan ve bağladıkları kelimeler ile anlamlı ilişkiler kuran sözcüklere bağlaç denir.
Edat, diğer adıyla ilgeç, kendi başına bir anlamı olmayan ancak sözcükler arasında anlam ilgisi kurmak için kullanılan yardımcı kelimedir. Örneğin gibi, için, rağmen, karşın gibi kelimeler normalde bir anlama sahip değildir ancak cümle içinde kullanıldığında bir anlama sahip olur.
“ama, fakat, lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır. “yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
Kök halindeki ve, ama, ile, eğer, de, hem, yani gibi kelimeler bu tür bağlaçlardır.
Yer ve yön edatları
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Buna göre, 1929 tarihli Türkçe Lūgat'ta işte sözcüğü, zamir olarak gösterilmiştir. Ayrıca bu sözcüğün işaret edatı olduğuna da değinilmiştir. geldi. Büyük Türk Sözlüğü'nde (1969) de bu sözcük edat (işaret edatı) biçiminde değerlendirilmiştir: İşte kalem, işte kağıt.
4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu kelime edat olarak kullanılamaz.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
(bağlaç) yine de, ama, ancak, buna rağmen, oysa.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
İle kelimesi hem edattır hem de bağlaçtır.
Bunun yanında şöyle dursun, şöyle kim yapılarını da cümle başı edatı olarak adlandırır. Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Eskiden biz "yalnız" sözcüğünü "sadece" anlamı veriyorsa edat olarak veriyorduk ama artık TDK bunu zarf olarak veriyor.
Bu sözcükleri “Cevap Edatları” baĢlığı altında inceler (Hacıeminoğlu, 1992: 290-292). Edat, bağlaç ve ünlemleri ayrı birer sözcük türü olarak ele alan Ediskun evet, hayır, olur, peki, yok sözcüklerini edatlar içinde ele alır (Ediskun, 2005: 291, 294, 298, 300).
Dil bilgisi kurallarına göre rağmen bağlaç değil edattır. Bir olayın ya da durumun beklenenden farklı geliştiğini ifade etmek için bu kelime kullanılır. Örneğin ''Buna rağmen.'' - ''Tüm yaptıklarına rağmen''.
Kelimenin doğru yazılışı ADETA şeklindedir. Bu sözcük diğer edatlar gibi ek almadan kullanılır.
Türkiye Türkçesinde pek çok kelime gibi sonra ve önce kelimeleri de üstlendikleri görevlere bağlı olarak tür değiştirirler. Aldıkları eklerle söz diziminde isim ve sıfat olarak da kullanılmalarına rağmen bu kelimelere Türkiye Türkçesi gramerlerinde daha çok zarf ve edat bahislerinde yer verilir.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
zarf Herhangi bir yargıya vararak. 2. zarf Niteleyerek. 3. zarf Diyerek: 'Güneş yakmasın diye onun güzel başını/ Gördüm siper olurken iki arkadaşını" - Faruk Nafiz Çamlıbel” şeklinde tanımlanarak örneklendirilen “diye” sözcüğü, TRmorph'ta1 (Çöltekin 2010, 2014) zarf ve son çekim edatı olarak çözümlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri