Buğdayın un verimi ile doğrusal bir ilişkisi vardır. Tanenin şekli, büyüklüğü, sert veya yumuşak olması gibi pek çok faktör hektolitre ağırlığını etkiler. Laboratuarımızda klasik bir yöntem olan 1 litre hacmindeki ürünün ağırlığı tartılarak 100 ile çarpılması sonucunda da hektolitre ağırlığı tespiti yapılmaktadır.
Bin dane ağırlığı, tahılların 1000 tanesinin gram olarak ağırlığıdır. Bir miktar tahılın önce tartılıp sonra sayılmasıyla oransal olarak bin dane ağırlığı tespit edilir.
25-30 g örnek (buğday ) tartılır, düz bir zemine serilir. Daha önce tanımlanan yabancı maddeler pens ile tek tek ayrılır. Ayrı ayrı tartılarak değersiz ve diğer yabancı taneler ile toplam yabancı madde miktarı yüzde olarak hesaplanır. Tartılar en az 0,1 g hassasiyetle yapılır.
Hektolitre ağırlığı, 100 lt buğdayın kg cinsinden ifadesidir. Buğday kalitesini belirtmede kullanılan basit bir ölçüdür. Buğday alımında ve sınıflandırmada esas alınan değerlendirmelerinden biri de hektolitre ağırlıdır. Hektolitre ağırlığı arttıkça kuru madde miktarı ve un verimi artmaktadır.
Gıda sanayiinde buğday kalite kriteri olarak yaygın kullanılan fiziksel tane özellikleri; hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane sertliği, tane iriliği, tane rengi, yabancı tane miktarı, un verimi ve irmik verimidir.
İlgili 24 soru bulundu
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Azot eksikliğinin en kolay görülen belirtisi, klorofil içeriğinde bir düşüş nedeniyle yaprakların sararmasıdır (kloroz). Bu belirti, genellikle daha olgun yapraklarda ve en sonunda aktif olarak artan yapraklarda fark edilir çünkü N, büyümeyi sürdürmek için yaşlı yapraklardan yeni yapraklara taşınır.
26 Eylül 1869 tarihli kanunnâmeye göre şu değerler benimsenmiştir: 1 kırat = 4 buğday = 16 fitil = 32 nakīr = 64 kıtmîr = 128 zerre = 1414 denk = 116116 dirhem = 124124 miskal = 0,20046015625 gr.
Buğdayın fizyolojik olgunluğa ulaşması için gerekli su miktarı, buğday çeşidine göre ortalama 300-600 mililitre arasında değişebilir. Buğday yetiştiriciliği alanında elde edilen analiz verilerine göre bir kilogram buğdayın yetişmesi için yaklaşık 1.654 litre suya ihtiyaç vardır.
Buğday çoğunlukla ılık ve serin ortamlarda yetişen bir bitkidir. Gelişiminin il evrelerinde yani çimlenme ve kardeşlenme evresinde yüksek sıcaklıklardan hoşlanmaz. Sıcaklık genel olarak 5-10 ºC civarında ve nisbi nem %60'ın üstünde olduğu durumlarda bitki normal gelişmeşimine devam etmektedir.
02-12-2022 120 dk.
Gluten index:
Glutenin sağlamlığını belirlemede kullanılan bir yöntemdir. Glutomatik cihazından alınan yaşgluten, içinde özel elek bulunan kartuşuna yerleştirilir. 1 dakika süreyle 6000 devir/dakika santrifüje tabi tutulur. Elekten karşı tarafa geçen gluten sağlam olmayan diğer bir ifadeyle çürük gluteni ifade eder.
Memleketimizde yetişen ekmeklik buğday çeşitleri genellikle beyaz-sarı renkli, küçük taneli, yazlık-kışlık ekilen ve nişasta miktarı fazla buğdaylardır. Aynı çeşitten olan fakat tane rengi kırmızı olan ve kışlık ekilen kızılca, daha küçük taneli olup yazlık ekilenler ve sünter adı verilen buğdaylar da bulunmaktadır.
Ülkemiz buğdaylarında protein miktarı;topbaş buğdaylarda %9-13, ekmeklik buğdaylarda %10-15, makarnalık buğdaylarda %11-22 arasında bulunmuştur. Serbest asitlik değeri; gr kuru maddede bulunan serbest yağ asidini nötralize etmek için gerekli KOH mg olarak miktarıdır.
Tahılda protein miktarı çeşit çevre ve toprak faktörlerine göre değişir.Fakat protein miktarına topraktaki alınabilir N oranının önemli etkileri vardır.Hava şartlarına bağlı olarak tanenin olgunlaşma periyodu uzarsa,tanede nişasta birikimi fazla olacağından tanede protein nisbi oranı düşmektedir.Topraktaki alınabilir N ...
2.2.
Buğdayda nem oranı için üst sınır % 14,6'dır (Ünal, 2002).
- Günün sıcak saatlerinde ve rüzgarlı havalarda yağmurlama ile sulama yapılmamalıdır. Buğday Ne Zaman Sulanmalı? Buğday ekimden önce veya ektikten hemen sonra mutlaka sulanmalıdır.
500 gram-1500 gram arasında borik asit, Tarım Bor, suda eritildikten sonra toprak yüzeyine püskürtülüp toprağa karıştırılarak veya taban gübresi ile birlikte verilebilir. Buğdayın kardeşlenme başlangıcında sahneye çıkan üst gübreleme uygulamaları ise başaklanma ve hatta dane dolum dönemine kadar uygulamada kalabiliyor.
Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.
876 people like this. Sivas'ta 16 kg Urupla. 8 kg ise yarımla. dır. Mersin toroslarin köylerinde Havay denir buna .
Türkçeye ise Arapçadan geçmiştir. Şehir ve bölgelere göre değişiklik göstermiş olsa da, imparatorluğun son zamanlarında metrik sistemde 1,282945 kg olarak standartlaştırılmıştır. Alt birimi dirhem olmak üzere 400 dirhem 1 okkaya eşittir.
Abdülazîz'e de nisbet edilen bu ölçeğin metrik karşılığı (4 × 382,5 = 34 × 2040 =) 1530 gramdır.
Kardeşlenme ile dallanma arasında ne gibi bir fark vardır ? “Çimlenen her tohumdan birden çok sapın oluşması olan kardeşlenme” ile bitkinin kök sayısı artar. Kardeşlenmeye ilişkin tüm oluşumlar, bitkinin kök tacında olur.
Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir. Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü kardeşlenme döneminde 1/3'ü sapa kalkma döneminde verilmelidir.
Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı
Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri