buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Buğday değişik tip topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Verimsiz kıraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetiştirilebilen birçok buğday çeşidi vardır. Bununla birlikte buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi-tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi % 25-30 olan toprak buğday için uygundur.
Buğday tanesi esas olarak üç kısma ayrılır. Kabuk (Perikarp-Kepek) Ortalama tanenin % 12'sini teşkil eder. Rüşeym (Embriyo-cücük) Ortalama tanenin % 3'ünü teşkil eder. Tane içi (Endosperm-unlu kısım) Ortalama tanenin % 85'ini teşkil eder.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
İlgili 20 soru bulundu
Buğday ekmek ve birçok hamurlu yiyecekler için en iyi un veren bir tahıldır. Ortalama %51 nişasta, %9 protein ve %13 su içermektedir. Nişasta üretiminde kullanılan en uygun tahıl bitkisidir. insan beslenmesinde temel besin maddesi olarak kullanılmaktadır.
Buğdayın coğrafi yayılışı bakımından 30 ile 60 kuzey ve 27 ile 40 güney enlemleri arasında yoğun ziraati söz konusudur. Deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte ve tropik bölgelerden kutuplara çok yakın yerlere kadar, yetişebilen çeşitleri vardır. Derin killi, tınlı-killi topraklar en iyi yetişme alanlarıdır.
Dünyada yetiş- tirilen buğdayların protein miktarı % 6 -20 or- talama % 12-13 (ZELENY, 1971), karbonhid- rat miktarı da % 65-85 dir. Buğdayda bulu- nan karbonhidratların % 90 dan fazlası nişas- tadır. Bunun yanında dextrinler, pentozanlar ve şekerler de bulunur.
Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
Adventif kökler (sekonder kökler-bitki kökleri)
Serin iklim tahılları arasında kök derinliği adventif köklere bağlı olarak değişmektedir. Bu açıdan sıralama çavdar, yulaf, buğday, tritikale ve arpa şeklindedir.
İlk olarak ekilmiş tahılın filiz veren biçimi anlamına gelen Ekin ismi aynı zamanda buğday demektir.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Buğday genellikle serin ve ılık iklim şartlarında yetişir. Gelişmenin ilk devrelerinde yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.Sıcaklık 5-10 C ; nisbi nem %60'ın üzerinde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir.
Tahıl Grubunda Yer Alan Besinler
Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, kalori/misir-pismis">mısır gibi tahıllar ve bunlardan yapılan un, yarma, bulgur, makarna, gevrek, unlu mamuller ve benzeri gıdalar tahıl grubunda yer alır.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Anadolu ve Irak'ta yapılan bazı kazılarda, MÖ 6500 yıllarına ait buğday ve arpa tanelerine rastlanmıştır. Bu bulgular ışığında; Anadolu'nun, buğdayın en eski kültür alanı olduğunu söylemek olasıdır. Kültürü bu denli eski olmakla birlikte; ekmek yapımına ancak MÖ 1800'lerde Mısır'da rastlanılmaktadır.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir.
Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, arpa, kuskus, bulgur, yulaf ve kahvaltılık tahılları içermektedir. Türkiye'de en çok kullanılan tahıl grubunun buğday ve buğday mamulleri olduğu bilinmektedir.
Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir. Tanenin uzunluğu 3-5 milimetre veya 5-8 milimetre, genişliği 1.5-2.5 veya 2.5-4 milimetre arasındadır. Tanenin ön tarafında boydan boya uzanan karın çizgisi denilen yarıkla tane ikiye ayrılmış gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri