Dışarıda gördüğünüz ya da yakınınız olan bir çocuk yürüme ve oturmada zorluk çekiyorsa; Üstü başı yırtılmış, lekeli ya da kanlıysa; Genital bölgesinde acı, şişkinlik, kızarıklık, kanama ya da kaşıntı varsa; İdrar yaparken acı çekiyorsa cinsel istismara uğramış olabilir.
Tacize uğrayan kişinin benlik algısı değişir, kendini değersiz ve suçlu hisseder. Bu durum, çaresizlik, yalnızlık gibi duyguların açığa çıkmasına neden olur. Fiziksel tacize maruz kalan kadınlarda intihar eğilimi, depresif duygudurum sıklıkla görülebilir.
Çocuğu yaşadığı olayları anlatmaya cesaretlendirin. Yaşadığı olayları anlatması için ona destek olun fakat vermek istemediği ayrıntılar için asla baskı yapmayın. Çocuğa şöyle söyleyin. “Sana inanıyorum”, “Bana söylediğine çok memnun oldum”, “Bu senin hatan değil”, “İstismar doğru bir şey değil”.
Savcılığa ve Polis karakoluna şikayette bulunmanın ve ceza davası süreci başlatmanın yanı sıra tacize uğrayan kişi bulunduğu ildeki baronun çocuk hakları komisyona, insan hakları komisyonuna veya kadın haklarına başvuru yapmalı. Türk Ceza Kanunu 105.
İhmal edilen çocuğu nasıl anlarız:
İhtiyacı olamasına rağmen tıbbi destek alamıyorsa, Kendisine zarar veriyorsa, Aşırı zayıf düşmüş ise, Okuldan sürekli kaçıyorsa ihmale maruz kaldığı düşünülebilir.
İlgili 15 soru bulundu
İHMAL VE İSTİSMARIN BELİRTİLERİ NELERDİR? - Çocuğun vücudunda yara, kesik, morluk, kırık, çıkık olmasıdır. - Çocuğun cinsel organında morluk, kanama görülmesidir. - Çocuğun duygusal açıdan iyi durumda olmaması, abartılı duygusal davranışlar göstermesidir. - Çocuğun fark edilir düzeyde çevresine ilgisiz olmasıdır.
Dışarıda gördüğünüz ya da yakınınız olan bir çocuk yürüme ve oturmada zorluk çekiyorsa; Üstü başı yırtılmış, lekeli ya da kanlıysa; Genital bölgesinde acı, şişkinlik, kızarıklık, kanama ya da kaşıntı varsa; İdrar yaparken acı çekiyorsa cinsel istismara uğramış olabilir.
Cinsel istismara uğrayan çocuklarda tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler, olayla ilgili kabuslar, uykuya dalma ve konsantrasyon güçlüğü (karanlık olayı çağrıştırabilir ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumak istemez), öfke patlamaları görülebilir.
Cinsel istismarın da ergenlik ve erişkinlik döneminde çok ciddi sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Sıklıkla anksiyete, depresyon, özgüven eksikliği, madde bağımlılığı, olumsuz duygusal yaşamlar ve cinsel işlev bozukluğu şeklinde tablolar görülmektedir.
Anksiyete şeklindeki etkileri; çocukluğunda cinsel istismara uğramış yetişkinlerde anksiyete bozukluğunun sıklığı yüksek olduğu saptanmıştır. Anksiyete belirtileri, anormal bir şekilde agresif olma, korku reaksiyonu, kızgınlık, düşmanlık ve kabus görme şeklinde kendini göstermektedir.
Aile içi istismara tanık olan çocuklarda, davranış bozukluğu ve gelişmede gerilik görülebilir. Aile içerisinde çocuklar şiddetten çok fazla etkilenmektedir. Aile içinde şiddete tanık olan çocuk, korkusunu, kızgınlığını, üzüntüsünü göstermeme çabası içerisine girebilir.
Öncelikle hemen yakınlarınızı arayıp bilgilendirin. Daha sonrasında 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ya da 183 Aile, kadın, çocuk ve sosyal hizmet danışma hattını aramalısınız. Mağduriyetinizi kanıtlayacak giysi, delil… Vb. şeyleri alın ve yanınızda durmasını sağlamalısınız.
Çocuklukta Cinsel istismar geçmişi olan hastaların tedavisinde depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğu gibi komorbid hastalıklarının medikal tedavisinin yanı sıra travma odaklı bilişsel davranışçı, terapi (BDT) etkisi kanıtlanmış bir psikoterapi yöntemidir.
Halk arasında “laf atma”, “arkadan cinsel sözler söyleme”, “sözlü taciz” olarak bilinir. Özellikle belirtelim ki; cinsel amaçla işlenen bir fiilin cinsel taciz suçunu oluşturması için failin, mağdurun bedenine sürtünme, dokunma, okşama veya başkaca herhangi bir surette temas etmemesi gerekir.
Cinsel travma nedir? Cinsel travmalar; cinsellikle ilgili yaşanılan ve tedavi edilmediği zaman hayat boyu iz bırakan, yani pek çok cinsel problemlerine yol açan olayları içerir.
Ebeveynlerin zeka kapasiteleri, sağlık sorunları, fiziksel veya ruhsal hastalık, yeti yitimi, yaşı, eğitim durumu, çocuk istismarını etkileyen önemli faktörlerdir.
Çocuk istismarı, çocuğa karşı kullanılan fiziksel şiddetten daha fazlasıdır. Cinsel, sözlü ve duygusal istismar, ihmal ve sömürü gibi her türlü kötü muameleyi içerir. İhmal, sömürü, duygusal ve sözlü istismar genellikle fark edilmez ve raporlanmaz. Bunun sebebi de arkada bir yara veya iz bırakmamasıdır.
Kız çocuklar cinsel istismara uğradıklarında aşağılık duygusu ve kendine zarar verme eylemlerine girişirken, erkek çocukları saldırganlık, uyku bozukluğu ve içine kapanma şeklinde psikolojik etkileri daha sık gösterirler.
Çocukların Cinsel İstismarı Suçu Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bu nedenle, -TCK 103/1'de yer alan çocukların cinsel istismarı suçunun temel şeklinin yaptırımı 15 yıla kadar hapis cezasını gerektirmesinden dolayı görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
** Aile tarafından mantıklı şekilde açıklanamayan yara, kesik, yanıklar, morluklar vb. lezyolar. ** Çocuğun Sürekli tetikte olması, dikkatli olması, Kötü bir şeyin olmasını beklemesi, korkması vb. ** Yaralanmaların kasık, genital bölge, yüz, boyun gibi normal kaza ile oluşma ihtimali düşük bölgelerde olması.
Çocuk İstismarı veya İhmalini Nasıl İhbar Edebilirim? Eğer bir çocuğun zarar gördüğünden şüpheleniyorsanız, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ya da Çocuk Polisi/Karakollar ve Cumhuriyet Savcıları ile iletişime geçin ve böylece durumu profesyoneller değerlendirebilsinler.
En sık söz edilen duygusal istismar yöntemleri; hakaret etmek, alay etmek, lakap takmak, tehdit etmek, bağırmak, fikrini sormamak, baskı yapmak, küçük düşürmek, suçlamak, başkalarıyla kıyaslamak şeklindedir (Türkiye'de Çocuk İstismarı, 2010:18).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri