Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye'de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor.
Buğday hasadı ile harmanı Ülkemizde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Bu aylarda bazı yörelerde hasat başlangıcında, hasat bayramları ile kutlamalar olmaktadır. Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmaktadır ve kısa zamanda işler bitirilmektedir.
Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
"Hububat deposu" olarak bilinen dev işletmede mayıs ayı sonunda başlayan buğday hasadı, 167 biçerdöver, 96 kamyon ve 800 işçinin katkısıyla sürüyor. Hasadın, temmuz ayının ilk haftasına kadar devam etmesi bekleniyor.
Ülkemizde buğday hasat zamanı, ekim zamanında olduğu gibi değişiklik gösterir. Bölgelere bağlı olarak hasatlar; mayıs sonu ile ağustos ayları arasında değişkenlik göstermektedir. Buğdayın hasat zamanı için temel kriterlerden biri tane içerisindeki nem oranıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadı 17 Mayıs tarihinde Adana ili Karataş ilçesinde yapılmış olup bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesi ile yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır.
Türkiye'de en çok buğday yetiştirilen bölge, İç Anadolu Bölgesi'dir. Bunun sebebi, bölge ikliminin ve toprak yapısının buğday gelişimi için gerekli özelliklere sahip olmasıdır.
Kar ve yağmur suyuyla yeşerip olgunlaşan arpa ve buğdayın hasadı, haziran ve temmuz aylarında yapılıyor.
Sulu alanda hasadın temmuz ayında yapılacağını ifade eden Taşpınar, havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın yaklaşık 10-12 gün önce başlayıp normalden önce biteceğini aktardı.
Örneğin, İzmir ve çevresinde 15 Ekim - 15 Kasım arası buğday ekiliyor.
Ülkemizde buğday hasadı genellikle Çukurova'da haziran ayının ilk günlerinde başlamakta, Trakya ve İç Anadolu Bölgelerinde temmuz ayında başlamakta, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise ağustos ayında başlamaktadır.
Türkiye'de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.
ABD sert kırmızı kış buğdayı, Haziran ve Temmuz aylarında hasat ediliyor.
Normal süreçte 8 ayda büyüyen buğday, bu ünitede 2 ayda hasat edilebilir hale geliyor. Yılda 6 kez ürün alınabilen hızlı ıslah ünitesi sayesinde Türkiye'nin ihtiyacı olan kaliteli ve verimli ekmeklik buğday tohumu, 7-8 yılda tescil edilebilecek.
Buğday genellikle serin ve ılık iklim şartlarında yetişir. Gelişmenin ilk devrelerinde yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.Sıcaklık 5-10 C ; nisbi nem %60'ın üzerinde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir.
Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde kışlık buğdaydan da, yazlık buğday gibi düşük verim elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiği devrede buğday ekimi yapılmalıdır.
Türkiye'nin 38 bin 873 kilometrekare yüz ölçümüyle en büyük kenti Konya'da, en fazla tahıl ürünü yetiştirildiği için 'tahıl ambarı' olarak bilinen ve yıllık ortalama 2,5 milyon ton buğdayın üretildiği Konya Ovası'nda bu yıl kuraklık hakim oldu.
Konya'da toplam 2.6milyon hektar tarım arazisi mevcut olup bunun yaklaşık 700.000 hektarlık kısmında buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölgemiz Türkiye buğday üretiminin yaklaşık %10'unu, sertifikalı buğday tohumluğu üretiminin ise %20'sini karşılamaktır.
Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim aylarıdır.
ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır.
Proje kapsamında dağıtılan tohumların ekim işlemleri 2022 yılı Şubat/Mart aylarında tamamlanmıştır. Yapılacak hasat işlemi sonrası ise tahmini 4 bin 400 ton ürün beklenmektedir.
en uygun ekim zamanının 15 Eylül-10 Ekim arası, arpa için 21 Eylül-19 Ekim arası olduğu belirlenmiştir (Keklikçi ve ark., 1991; Topal, 1997). Kıyı Bölgelerimizde ise ekim biraz geciktirilerek, 15 Kasım-15 Aralık arasındaki bir aylık dönemde yapılmalıdır.
Bu alan aynı zamanda Türkiye'de toplam ekilen tahıl alanın %44'ünü teşkil etmektedir. 2019/20 üretim sezonu itibariyle Türkiye buğday ekim alanı 68,5 milyon da olup bu alanın %42'sini oluşturan ilk 10 il sırasıyla; Konya, Ankara, Diyarbakır, Yozgat, Urfa, Sivas, Çorum, Tekirdağ, Mardin ve Eskişehir'dir.
Türkiye'de en çok buğday yetişen üçüncü şehir Diyarbakır'dır. Onun ardından hem sanayide hem de tarımda gelişmiş olan Tekirdağ geliyor. En fazla buğday ekimi yapılan ve rekoltesi yüksek olan diğer şehirler: Yozgat, Sivas, Balıkesir, Şanlıurfa ve Çorum. Buğday En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Ege Bölgesi ise üretimde %13'lük pay ile üçüncü sıradadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri