Taze yeşil fasulye çok iyi bir folat kaynağıdır. 100 gram taze fasulyede 37 mikrogram folat bulunmaktadır. Vücutta folat ile birlikte kullanılan B12 vitamini, hücrelerde DNA sentezinde görev alan en önemli vitamindir ve hücre sağlığı için çok önemlidir.
Taze fasulye K vitamini içermektedir. K vitamini ise kemik sağlığının bir şifresidir. Güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmak isteyenlerin öğünlerine ekleyeceği taze fasulye, kişilerin kemik sağlığını korur. Taze fasulye protein içerdiği için güçlü bir bedene sahip olmanızı sağlar.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Taze fasulye tüketimi kanser riskini azaltırken, yüksek lif içeriği sindirim sistemi üzerinde pozitif etki yapar. Lifin belirli türleri sindirim sürecini kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak hareketini destekler. Bu da bağırsak yollarındaki baskıyı azaltır.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru kullanım biçimi "fasulye" olarak dikkat çekmektedir. DOĞRU KULLANIM: Bugün çok lezzetli bir kuru fasulye yedim, gerçekten enfesti. YANLIŞ KULLANIM: Taze fasülye yemeğini hiç sevmem, bir türlü yiyemiyorum.
İlgili 43 soru bulundu
Haziran ayında tüketilmesi uygun olan sebze ve meyveler enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya, bamya, ...
Türk Dil Kurumu'na göre ''fasulye'' olarak yazılmaktadır. Günümüzde genellikle ''fasülye'' olarak hatalı yazılır. Pazardan iki kilo fasulye ve bir kilo patates aldım.
Rafinoz düzeyleri yüksektir
Bu yüzden, rafinoz, mide ve ince bağırsaktan sindirilmeden geçip bağırsak bakterileri tarafından fermente edilmek üzere kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Bu durum, metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazların üretilmesiyle sonuçlanarak şişkinliğe sebep oluyor.
Taze fasulyenin, içinde bulunan lif ve vitamin miktarı nedeni ile tüketilmesi gerekir. Ama çok bilinmese de içinde bulunan şeker miktarından dolayı gaz yapabilen bir sebzedir.
Taze fasulye A ve C vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca fasulye folik asit, potasyum içermektedir. Kötü kolesterolün (LDL) düşmesinde yardımcıdır. Taze fasulye antioksidan özelliğe sahiptir.
Kimyon yerine onunla benzer etkiyi gösteren diğer bir baharat olan kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz. Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız.
Daha önceden de duymuş olabilirsiniz. Sebzeleri haşlamayın C vitamini gibi suda çözünen vitaminlerin kaynattığınız suya geçmesine neden olur. Aynı durum sebzelerdeki antioksidanlar için de geçerlidir.
Kuru fasulye protein ihtiva eder. Acıkmayı önler, tok tutar. Kuru fasulye vitaminleri A vitamini ve C vitaminidir. Bunun dışında potasyum, demir ve kalsiyum da bulunur.
Kalsiyum içerdiği için kemik gelişimine yardım eder ve kemik erimesini engeller. Taze fasulye içeriğinde flavonoid bulunduğu için kalp hastalıkları riskini azaltır. Taze fasulye tüketmek tırnak, saçlar ve cilt için inanılmaz faydalıdır. Yeşil fasulye lif içerikli olmasından dolayı az kalori verir ve kişiyi tok tutar.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Taze fasulyenin alası zeytinyağlısıdır. Her yemeğe lezzet kattığını düşündüğüm ve her tarife yakıştırdığım patates de işin içine girince çok güzel bir lezzet ortaya çıkıyor.
Fasulye ve nohut aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Fasulye alerjisi, fasulyede bulunan proteinlere karşı aşırı aktif bir bağışıklık reaksiyonunun sonucudur. Fasulyeyi yedikten kısa bir süre sonra vücudunuz yiyeceklerdeki proteinleri tanımaz ve antikorlar ve histamin ile kendini savunmaya başlar.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri