Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Buğday nasıl bir bitkidir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Buğday nasıl bir bitkidir?

Buğday değişik tip topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Verimsiz kıraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetiştirilebilen birçok buğday çeşidi vardır. Bununla birlikte buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi-tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi % 25-30 olan toprak buğday için uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Buğdayın özellikleri nelerdir?

Buğday Nedir?
  • Buğday bütün dünyada ıshahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. ...
  • Buğday, hemen hemen her devirde insanların en önemli gıda maddesini teşkil etmiştir. ...
  • Buğday taneleri tohuma benzemekle beraber hakikatte birer meyvedir. ...
  • Buğday taneleri renk bakımından sarı kırmızı ve beyaza yakın renktedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abp.com.tr

Buğday bir bitki midir?

Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Buğday nerede ve nasıl yetiştirilir?

Buğday genellikle serin ve ılık iklim şartlarında yetişir. Gelişmenin ilk devrelerinde yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz.Sıcaklık 5-10 C ; nisbi nem %60'ın üzerinde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbul.tarimorman.gov.tr

Buğday bitkisi ne ile beslenir?

Buğday-Arpa tarımında en önemli besin maddesi azottur. Tabloda gösterildiği gibi 100 kg dane ile 2.2 kg saf Azot (N) ve 100 kg sap ile 0.83 kg azot (N) kaldırılmaktadır. Dekardan alınacak ürün miktarına göre azotlu gübre kullanmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

BUĞDAY Ekmeden Kesin İzleyin🌾Dekara Buğday Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir🌾Buğdaya Hangi Gübreler Atılır

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Buğday neyi sever?

Buğday nisbeten sıcak ve orta iklimleri sever. Fakat buğdayın bol çeşitlerinin bulunması, ona geniş bir yetişme alanı sağlamıştır. Buğday, çimlenmesi için 3-4 derece ısı ister. Toprak ısısı 12-15 derece olduğunda, ekilen buğday 7-10 günde toprağın yüzüne çıkar ve bu ısı altında büyüyerek kardeşlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abp.com.tr

Buğday çok su ister mi?

Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu ve en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma başlangıcı ve süt oluşumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adana.tarimorman.gov.tr

Buğday kaç ayda yetişir?

Buğday Kaç Ayda Yetişir? Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Buğday nasıl yetiştirilir?

Buğday geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip olmasına rağmen fazla sıcak ve nemden hoşlanmayan bir serin iklim tahılıdır. Özellikle gelişiminin ilk dönemlerinde (çimlenme- kardeşlenme) sıcaklığın 8-10 oC, bağıl nemin % 60'ın üzerinde olması yeterlidir. Kardeşlenme ve sapa kalkma arasında da fazla sıcaklık istemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.tarimorman.gov.tr

Buğday nereye ekilir?

Buğday bitkisi için yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde optimum şartlarda yetişebilmektedir. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 500-600 mm olan yerlerde veya toprakta bu nemi sağlayacak sulamalarda alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tohumgubre.com

Buğday nerede yetişiyor?

Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Buğday hangi bitki sınıfına aittir?

Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişik, sapları boğumlu ve ekseriya içi boş, başakçıklar, başak vaziyetinde toplanmış halde, 4000 kadar türe sahip, Poales takımına bağlı bitki familyası. L. Gramineae Juss. Buğday, pirinç, çavdar, mısır, darı, yulaf, arpa, bambu gibi bitkiler buğdaygillerdendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Buğday kim icat etti?

Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankaratb.org.tr

Buğday tanımı nedir?

Buğday (Triticum), buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir. Karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eminsanun.com.tr

Buğdayın diğer adı nedir?

buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seslisozluk.net

Buğdayın kökü var mı?

Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mku.edu.tr

Buğday Ne zaman su ister?

Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır. Buğday öncelikle başaklanma başlangıcı ve süt olumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankomer.com

Buğday ne için kullanılır?

Buğday, dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamaktadır. İki milyardan fazla kişi, geleneksel tahıl ve temel gıda maddesi olarak buğdaya bağlı olarak hayatını sürdürmektedir. Besleyici altın buğday taneleri ekmek, makarna, bira, pizza ve hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cropscience.bayer.com.tr

Buğday yılda kaç kez ekilir?

Buğday sonbaharda ekiliyor, kışın yetişiyor ve yaz aylarında hasat ediliyor. Buğday ne zaman dikilir? Buğday, tohum şeklinde ekim-kasım-aralık aylarında ekiliyor. Ekim zamanı toprak sıcaklığına, bölge iklimine göre değişiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

Buğday yılda kaç kez hasat edilir?

Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

En verimli buğday çeşidi hangisi?

Islah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve iki yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli tohum çeşidi "Hüseyinbey"in kullanıldığı Çorum'daki bir dekarlık tarladan 1 ton 730 kilogram verim alındı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

1 dönüm buğday kaç kilo verir?

Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil. 2006 yılında 16 milyon 510 bin ton olan ekmeklik buğday üretimi 18 milyon 500 bin tona, 3 milyon 500 bin olan makarnalık buğday üretimi ise 4 milyon 100 bin tona çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tzob.org.tr

Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?

Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Susuz tarlaya hangi buğday ekilir?

Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT