Şebboy çiçeği Brassicaceae familyasına ait bir çiçek türüdür. Şebboy çiçeği aynı zamanda karanfile benzeyen bir yapıya sahiptir. 4 parçalı olarak açan şebboy çiçeği, beyaz, turuncu, pembe, mor ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir. Yılın her mevsiminde bu çiçeği yetiştirmeniz mümkündür.
Kasım ayında ekilen tohumlar, ocak ayında kalıcı olarak duracağı yere alınır. Bu tohumun ilk çiçekleri yine ilkbahar aylarında açar. Aralık ayında ekilen tohumlar ise mart ayının sonunda kalıcı olarak duracağı yere alınır. İlk çiçekler ise ilkbaharın son günlerinde açar.
Şebboy Çiçeği'nin bakımı aslında oldukça kolaydır. İyi bakıldığı takdirde çok yıllık bir çiçektir ve ortalama 40-70 cm boylarına kadar ulaşır. İklim ayırt eder. Genellikle çok soğuk olmayan, ılıman bölgelerde yetiştirilir ve en erken çiçek veren çeşitler arasındadır Şebboy Çiçeği.
Sulama işlemini 3-4 günde bir kez olacak şekilde, toprağın yüzeyi kurudukça yapmanızda fayda var. Şebboy çiçeğini aşırı ve çok sık bir biçimde sulamamanız tavsiye edilir, aksi takdirde çiçek kısa zaman içinde çürüyebilir.
Şebboylar da bu bitki türlerinden biridir. Güzel olan kokusu, rengarenk görünümü ile hem bahçelerde hem de evlerde tercih edilir. Şebboy çiçeği bakımı da kolaylıkla yapılmaktadır. Saksılarda ve saksısız yetiştirilebilen şebboy çiçeği bakımı ve yetiştiriciliği yaparken özenli olmanız gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Ana vatanı Avrupa olan Şebboy'un özellikle parfüm sektöründe büyük önemi vardır. Şebboy Genellikle bahçelerde yetiştirilen, tohumla yetiştirilmesi tercih edilen iki veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları azdır ve çiçekleri çok fazladır.
Şebboy çiçeği Brassicaceae familyasına ait bir çiçek türüdür. Şebboy çiçeği aynı zamanda karanfile benzeyen bir yapıya sahiptir. 4 parçalı olarak açan şebboy çiçeği, beyaz, turuncu, pembe, mor ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir. Yılın her mevsiminde bu çiçeği yetiştirmeniz mümkündür.
Mor şebboy ise asaleti temsil eder ve özellikle saygı duyulan kimselere hem bu saygıyı hem de duyulan sevgiyi ifade edebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır. Aşırı soğuk havalara karşı ne yazık ki dayanıklı değildir.
Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür. Tohumlar çimlenir çimlenmez sıcaklık 10 0C' ye düşürülür.
Şebboy çiçeği (Matthiola incana), Brassicaceae familyasının Matthiola cinsine ait kırmızı, açık sarı ya da mor çiçekleri olan odunsu ve otsu bir bitkidir. Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz.
Şebboy bitkisi, turpgiller familyasının en mis kokulu üyelerinden biri. Dünya üzerinde 3500'den fazla türü bulunan şebboy, ülkemizde de bolca yetiştiriliyor ve sadece ülkemizde 500'ün üzerinde farklı türünün bulunduğu tahmin ediliyor.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor. Olumsuz anlamlarına karşın Fransızlar çiçeği ülkelerinin sembolü olarak görmeye devam ediyor.
Campanula - Çan Çiçeği: Minnettarlık, Sonsuz Aşk.
Sarı Çiçeğin Anlamı
Sarı renkli gül sevgili veya eşler arasında ayrılık mesajı vermek amacı ile tercih edilmektedir.
Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
i. (Fars. şeb “gece” ve būy “koku” > şeb-būy'dan) Turpgiller familyasından, özellikle geceleri kokusu etrâfı kaplayan, güzel kokulu, değişik renkli çiçekler açan, dik saplı süs bitkisi, ana kokusu.
Mis gibi kokusuyla ve cezbedici çiçekleriyle bilinen şebboy turpgiller familyasında yer alır. Karanfile benzeyen çok yoğun kokusu vardır, bu koku çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Sıcak iklim sevmeyen şebboy çiçeği çok soğuklara da dayanıklı olmadığı için kış aylarında rahatlıkla evde bakılabilir.
Çimlenme 8-12 günde 15-18°C de gerçekleşir. Yaz ekimlerinde ışık alan ancak daha serin yerlerde ekimi gerçekleştirin. Filizleri, elle alınabilir boya geldiklerinde, 8 cm saksılara alarak şaşırtın. Gelişme döneminde ışık alan ancak daha serin yerde tutarsanız, çiçek kalitesi artıcaktır.
Toksinleri absorbe eden ve havayı temizleyen Kılıç bitkisi, ortama oksijen yayar. Asya'da bu bitkiyi evde yetiştirmenin bereket, güzellik ve sağlık sağlayacağına inanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri