Gluten (protein) unun yapışkan / sakızlı / gerilebilir kısmı olduğundan, buğday nişastasının yapış yapış özellikleri yoktur. Çoğu buğday nişastasında, hala 'glütensiz' olmamaları için yeterli miktarda protein bulunur.
Buğday nişastası, gluten içerdiğinden, çölyak hastalığı ve gluten alerjisi olan kişiler için uygun değildir. Mısır nişastası, gluten içermediğinden, çölyak hastalığı ve gluten alerjisi olan kişiler için uygundur. Bu nedenle, glutensiz diyet yapan kişiler, mısır nişastasından rahatlıkla yararlanabilirler.
Mısır nişastası, mısırın endosperm adı verilen nişastalı merkezinden çıkartılarak üretiliyor. İnce beyaz bir toz formunda olan bu gıda, normal şartlarda gluten içermiyor.
Glutensiz Buğday nişastası kullandığınız her üründe; muhallebi, sütlü tatlı yapımında, baklava, pasta, kurabiye, kek ve hatta salçalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Buğday alerjisinde gluten dışındaki diğer buğday proteinlerine karşı da reaksiyon oluşur. Glutensiz diyette kişiler; buğday nişastası, buğday kepeği, çavdar gibi gluten içermeyen tahılları kullanılabilirken, buğday alerjisi olan hastalar bu ürünleri tüketemez.
İlgili 45 soru bulundu
Ürün Açıklaması Doğal buğday nişastası, buğdaydan vital buğday gluteni elde edilirken yan ürün olarak üretilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda glutensiz buğday unu olarak da tanımlanabilir. Ortalama granül büyüklüğü 10 mikron olsa da, granül çapları 1 ile 40 mikron arasında değişmektedir.
Buğdaydan elde edilen buğday nişastası da özellikle sütlü tatlıların vazgeçilmezlerindendir. Buğdayın içerisinde bol miktarda lif bulunmaktadır. Lifte insan vücudu için önemlidir. Bağırsakları temizleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, göz ve cilt sağlığı içinde faydalıdır.
Çölyak hastaları normal un ile yapılan hamurlu tatlıları tüketmemelidir. Ayva, kabak gibi meyve tatlıları tercih edilebilir. Buğday nişastası ve glutenli un içermeyen sütlü tatlılar da çölyak hastaları tarafından tüketilebilir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir. Beyaz una nazaran daha yapışkan bir un çeşidi. Bu nedenle bağlayıcılık özelliği oldukça etkili.
Glutensiz unlar, doğal yapısında gluten barındırmayan hemen her besinden elde edilebiliyor. Ancak bu ürünlerin un görevini yerine getirebilmesi için özellikle de nişasta içeren veya su emici özelliğe sahip olan besinler kullanılıyor.
Mısır bulguru olarak satılan glutensiz bulgurlar, tıpkı klasik bulgur gibi kullanılabilir. Gluten içermeden tahıllı yemekler hazırlamak isterseniz, mısır tanelerinden elde edilen bulgura benzeyen tahılları tercih edebilirsiniz. Mısır, gluten içermeyen bir besin olduğundan dolayı, glutensiz beslenmeye uyumludur.
Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve bunları içine alan ürünler diyetten çıkartıldığı için yerine kurubaklagil, mısır, pirinç, patates ya da bizim “psödotahıl” olarak adlandırdığımız amarant, kinoa, karabuğdayın kullanılabileceğini söyleyen Dr.
Basmati pirincinin içinde nişasta ve en önemlisi gluten yoktur. Basmati pirinci gluten içermediğinden çölyak hastaları tarafından tercih edilmektedir.
Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde 'Glutensiz' ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glütensiz beslenmede tercih edilebilir.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
Bunlar arasında ararot, karabuğday, glutensiz etiketine sahip mısır, mısır unu, irmik, polenta, keten tohumu, pirinç, pirinç unu, soya unu, patates unu ve fasulye unu gibi glutensiz unlar, darı, kinoa, sorgum, soya, manyok kökünden yapılan tapyoka gibi ürünler bulunur.
En İyi Glutensiz Un Hangisi? En çok tercih edilen glutensiz un ürünlerin başında glutensiz çiğ karabuğday unu, kinoa unu, nohut unu badem unu yer alıyor. Bunların yanı sıra çiğ yer fıstığı unu, ceviz unu ve kırmızı mercimek unu glutensiz olarak üretilmekte.
Çölyak olan kişilerde ortaya çıkabilecek belirtiler arasında kusma ve ishal, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, iştahsızlık ve bulantı, karın ağrısı ve rahatsızlığı, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, yorgunluk ve halsizlik, kırışıklıklar ve kemik ağrıları yer alabilir.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Ev tipi çölyak testi için parmaktan bir damla kan alınıyor. İçinde sıvı karışım bulunan tüpün içine konuyor. Kan sıvıyla iyice karışana kadar tüp çalkalanıyor. Tüpün içinde karışan ve kan nedeniyle rengi koyulaşan sıvı, test kartuşunun üstündeki hazneye damlatılıyor.
Kabartma tozu kullanıldığı alandan ve içeriğindeki bu bileşikten dolayı doğal olarak gluten içermez.
Pirinç Gluten İçermez
Pirinç, gaz oluşturmayan tek nişasta çeşidi olarak nitelendirilse de bazı bünyelerde şişkinliğe sebep olabiliyor. Öyle ki gluten içermemesine rağmen kimi bünyelerde şeker de şişkinlik ve gaz yapabiliyor.
İnce bağırsakta sindirilemeyen nişastalar bağırsaktaki iyi huylu bakteriler için besin kaynağı olur. Yararlı mikroorganizmaların özellikle bifidobakterilerin çoğalmasını sağlayarak bağırsak sağlığına katkıda bulunur. EDN'ler prebiyotik etkiye sahiptir diyebiliriz.
- Kalp ile kol ve bacaklara daha çok kan taşımasını sağlar. - Bağırsakların doğru bir şekilde dizilmesine yardımcı olur.
Nişastanın Zararları
Nişasta yüksek oranda glikoz içerdiği için; şeker hastalarının uzak durması gereken bir maddedir. Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri