Taş Yünü Aynı zamanda mineral yün olarak da bilinen taş yünü, bazalt taş elyaflarından üretilen bir tür mineral yün yalıtım malzemesidir. Mekanik olarak sabitlenmiş çatılara, özellikle de yangına karşı çok yüksek dayanımın gerekli olduğu yerlerde, en yaygın çözümlerden biridir.
Çatı izolasyon uygulaması yapılırken döşeme üzeri ısı yalıtım yapılması tercih edilebilir. Çatı boşluğunu ısıtmaya gerek kalmadan, zemin vasıtasıyla kaplanan yalıtım malzemeleri ısı kaybını önler. Döşemelerin yalıtımının yanı sıra, merteklerde de yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.
En çok tercih edilen mineral yünü, cam yünü ve taş yünüdür. Haricinde ise ekstrüde polistren, ekspande polistren ve poliüretan da çatı yalıtımı için kullanılan malzemeler arasındadır. Bu malzemeleri seçerken yalnızca kalitesi ve uygulaması değil, insan sağlığına zararsız oluşu da göz önüne alınmalıdır.
Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır. Sprey püskürtme yöntemi ile çatı izolasyonunda kullanılan poliüretan köpük sayesinde yapıların çatı üzerinden ısı kaybı en aza indirilmektedir.
Isı yalıtım levhalarının üzerine 100gr/m² ağırlığında geotekstil keçe ayırıcı tabaka olarak serilir. Daha sonra bir sıra çakıl serilip, şap ve kaplama yapılabilir. Yalıtımın, kaplamanın en az 15-20 cm daha yükseğine kadar çıkartılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Isı Yalıtımı Zorunlu mudur? Evet tüm yapılar için zorunludur. Bina kabuğunu oluşturan, duvar, döşeme, balkon, konsol, taban, tavan, çatı ve pencere/duvar birleşimleri ısı köprüsü oluşmayacak şekilde yalıtılır.
Çatılarda Kullanılan Genel Isı Yalıtımı Türleri
PIR, bir izosiyanürat katalizörü ile birlikte rijit poliüretan (PU) köpükten kimyasal bir işlem ile üretilen bir ısı yalıtım plakasıdır. Bu malzeme, her türlü çıplak çatı için evrensel ve oldukça etkili bir çözümdür.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Çamur, ısıyı içerde ve soğuğu dışarda tutmak için kullanışlı bir yalıtım malzemesiydi. Çamurun içine samanlar, saplar, hayvansal veya bitkisel kaynaklı lifler ekleyerek daha sağlam barınak yapma imkânı bulmuşlardı. Kuru saman, kamış, lifler ve kerpiç termal direnç sağlaması için kullanılan malzemelerdendir.
Keçe Mantolama Bünyesinde barındırdığı nonwoven ile üretilmiş milyonlarca hava kanalcıklı yapısıyla soğuğu, sıcağı ve sesi etkin bir şekilde keser. Homojen yapısı ve kılcal yapısı sayesinde keçenin emmesi de 0'dır. Böylelikle su ve nemden de kesinlikle etkilenmez.
Taşyünü hem soğuk hem de sıcaktan koruyan mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesidir. Taşyünü izolasyon sistemleri, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlamakta , ayrıca binalarda iklimsel konforlu koşullar sunmaktadır. Taşyününün en önemli özelliklerinden biri 1000°C üzerindeki ısı karşısında dayanıklılığıdır.
En çok camdan sıcak ısı alınır ve yine en çok camdan evin soğuması sağlanır. Takılan kalın perdeler, güneş engelleyici karartmalı perdeler veya benzeri ürünler evin ısısını dengelemeye yetmeyecektir. Bunun için ısı yalıtımı sağlanmış camlar kullanmak en uygunu olacaktır.
Birçok farklı yapı arasında görülen katlı otoparklar, köprüler ve binalar su yalıtımı noktasında ziftli kağıtların kaplanması son derece güçlü sonuçlar yaratır. Toprakta bulunan basınçsız suyun bina temellerinin gözeneklerinden geçerek bina üzerinde çatlama ya da küf oluşturmaması adına ziftli kağıtlar kullanılır.
Zift, doğal bir malzeme olup su yalıtımında etkili bir çözümdür.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Kiremit altı su yalıtım örtüleri saçak seviyesinden mahyaya doğru birbiri üzerine bindirilerek uygulanır. Baskı çıtalarına dik yönde kiremit tespit çıtaları, baskı çıtaları üzerine çivilenir. Kiremit çıtalarının üzerine kiremitler tutturularak uygulama tamamlanır.
İzocam çatı yalıtım uygulamaları, ısı kaybını önler, yangın yalıtımı sayesinde yangın güvenliği ve enerji tasarrufu sağlar.
Dış cepheden yapılan ısı yalıtımı ile ısı köprülerinin tamamı için ısı kaybı engellenmiş olur. Isı köprüleri, (kolon, kiriş, perde duvar gibi ) binaların dış yüzeylerinden yalıtım yapılmadıkça tamamen kaplanamaz ve binanın ısı kaybına neden olur.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Çatıda kullanılan malzemeyi en iyi şekilde güçlendirecek yalıtım malzemesinin seçimi önemlidir. %20 ile % 25 arasında yalıtım sağlayan çatı su izolasyonunda, çatının eğiklik seviyesi kullanılacak malzeme oranını arttırmaktadır. Düz biçimli çatılar daha kolay aktarılmaktadır. Döşeme ve merteklerin yalıtımı da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri