Bundan dolayı, aşurelik buğday düdüklüde kaç dakikada pişer diyenler bulunur. Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek.
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yarma buğday nasıl haşlanır? Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın. Salata yapacağınız için buğdayın haşlama suyunu süzdükten sonra sadece bir kez durulayın.
O zaman önemli süreleri hemen sizinle de paylaşayım. Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Temizleme sürecinde, bulgurun hammaddesi buğday, içine karışmış olan arpa, saman vb maddelerden fiziksel ayırma yöntemleri kullanarak arındırılır. Temizlemeden sonraki süreçte buğday kaynatılır. Bulgurun kaynatılmasında kullanılan su, son derece önemli olup istenilen lezzetin yakalanmasında da oldukça etkilidir.
İlk işimiz buğday ve nohutu akşamdan ıslatmak olacak, ıslattığımız buğday ve nohutu güzelce yıkayalım. Daha sonra düdüklü tencereye alıp 6 su bardağı suyu ekleyelim ve 20 dakika kadar pişirelim ( buğday ve nohutu ıslatacak vaktimiz yoksa düdüklü tencerede 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır).
Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz. Aşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. Aşurelik buğdayla çorba, pilav veya benzeri yemekler yapılacaksa; aşurelik buğdayı su içinde bekletmek gerekmez.
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır.
Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar ayrı kaplarda sıcak suda beklettiğimiz ve küçük küçük doğradığımız kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümlerimiz düdüklüye alınır. 15-20 dakika kadar pişirilir.
➢ Yıkama metodu: Buğdayın son temizliği çeşitli şekillerde dizayn edilen yıkama makinelerinde yapılır. Danenin üzerinde kalan son kir artıkları yıkanarak daneden uzaklaştırılır. Bu amaçla kullanılan aralıklarla çalışan veya sürekli yıkama yapan buğday yıkama makineleri mevcuttur.
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Buğdayın hazırlanması
Daha sonra kazanlarda kaynatılır. Kaynayan buğdaya "Hedik" denir.
Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya 'hedik' deniyor.
Buğday Kaç Ayda Yetişir? Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Buğday ise bu tatlının olmazsa olmazıdır. Terbiyeli sosla servis edilen aşurelik buğday çorbası da epey doyurucudur. Ekonomik ve besleyici birçok tarife esas malzeme olan aşurelik buğday salatası, yemekleri ve çorbalarını merak ettiyseniz ise tüm bu tariflerin çok beğenileceği bir listesi var.
Aşurelik buğdayları süzün. Tuz, et suyu (+normal su) ve didiklenmiş etlerle birlikte düdüklüye alın. Yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirin. Kapağını açtıktan sonra suyu az geldiyse biraz daha su ekleyip 10 dakika daha pişirebilirsiniz.
Yumurta ve unu ilave edip karıştırın. Yavaş yavaş suyu ilave ederek kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Yarmayı ekleyip karıştırmaya devam ederek 10 dakika daha pişirin.
Yarmalar güzelce yıkanıp üzerine su konularak kaynamaya bırakılır.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri