Buğday proteinlerinin YANİ %14'LÜK PROTEİN'İN %78-85'lik kısmını gluten, %6-12'lik kısmını albümin, %5-11'lik kısmını ise globülin proteinleri oluşturmaktadır.
Buğday protein miktarı düşük, karbonhidrat miktarı yüksek gıdalar sınıfına girer. Dünyada yetiş- tirilen buğdayların protein miktarı % 6 -20 or- talama % 12-13 (ZELENY, 1971), karbonhid- rat miktarı da % 65-85 dir.
Buğday proteini, bazı diğer tahıl çeşitlerinde de bulunan ve prolamin adını taşıyan farklı protein çeşitlerinden oluşuyor. Buğdayın yapısını oluşturan önemli bileşenler arasında yer alan bu proteinler, bitkiye güçlü bir yapı kazandırarak yetişme aşamasında diğer zararlılardan korunmasını sağlıyor.
Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Protein oranının istenen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur.
Tahıllar: Buğday, pirinç kepeği ve yulaf protein içeren besinler arasında önemli bir yer tutar. Yağlı tohumlar ile kıyaslandığında, tahıllar yağlı tohumlara göre %10-12 daha az protein içerir. Bakliyatlar: Bezelye, nohut, bakla ve mercimek gibi bakliyatlar tahıllara göre protein içeriği bakımından daha zengindir.
İlgili 20 soru bulundu
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur, kinoa gibi tam tahıllılar protein alımınızı artırabilirler. Örneğin 3 kaşık kadar pişmiş bulgur yaklaşık 3gram, karabuğday ise 5 gram kadar protein içerir.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Ülkemiz buğdaylarında protein miktarı;topbaş buğdaylarda %9-13, ekmeklik buğdaylarda %10-15, makarnalık buğdaylarda %11-22 arasında bulunmuştur. Serbest asitlik değeri; gr kuru maddede bulunan serbest yağ asidini nötralize etmek için gerekli KOH mg olarak miktarıdır.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Karbonhidrat içeren besinler şunlardır: Pirinç, buğday ve arpa gibi tahıllar. Ekmek çeşitleri. Makarna ve mısır gevreği.
Buğday ekmek ve birçok hamurlu yiyecekler için en iyi un veren bir tahıldır. Buğday tanesinde ortalama % 13 su, % 51 nişasta, % 9 protein, % 2 yağ, % 1,8 mineraller bulunur. Buğday nişasta imaline çok elverişlidir.
Pişmiş buğdayın 100 gramı 19.08 gram karbonhidrat, 4.13 gram protein, 0.7 gram yağ, 3.75 gram lif içermektedir. Buğday, tahıl grubunda yer alan temel besin maddelerinden biridir. B grubu vitaminleri ve lif içeriği yüksektir. Buğdaydan elde edilen ürünler; ekmek, makarna, bulgurdur.
Tahıllar %8-15 oranında protein içermektedir. Buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda proteinin büyük kısmı (yaklaşık %80) gliadin ve glutenin olmak üzere iki farklı fraksiyonun birleşiminden oluşan gluten proteinidir.
Kjeldahl yöntemi ile protein tayininde prensip,materyali derişik sülfirik asit ile sıcakta tahrip etmek ve içerisinde bulunan azot,(NH4)²SO4 halinde bağladıktan sonra bunu derişik NaOH çözeltisi ile muamele ederek meydana gelen NH4OM'den azotlu maddeler miktarını hesaplamaktır.
1 koçan haşlanmış mısır besin değerleri; 20.98 gr karbonhidrat, 3.41 gr protein, 1.5 gr yağ, 2.4 gr lif, 2 mg sodyum, 123 mg potasyum, 6 mg kalsiyum, 65 iu A vitamini, 0.59 oranında demir içerir.
Gluten yalnızca buğdaya özgü bir protein çeşididir. Bu protein ekmek kalitesi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Laboratvuar değerleri açısından bu glutenin %27-32 değerleri arasında olması gerekir. Gluten; Glutenin ve Gliadin olmak üzere iki çeşit proteinden olur.
- Taban gübresi olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Çünkü bu şekilde buğdayın ihtiyacı olan Fosforun tamamı, Azotun ise 1/3'nü karşılamış oluruz. - Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Yarma tahıl grubuna girer ve Tahıllar, protein de içerir.
*- Buğdayın: Fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri kaliteyi belirler. *- Buğdayın kimyasal kalitesini belirleyen en önemli özellik PROTEİN dir. *- Süne tahribatı arttıkça buğdayın protein kalitesi düşer. *- Hasat geciktikçe ve kırık dane miktarı arttıkça buğdayın kalitesi düşer.
Gluten Unu: Bileşimindeki protein oranı en yüksek olan undur buna karşılık içerdiği nişasta miktarı oldukça düşüktür. Protein miktarı %40 - %45 arasında değişmekte olan gluten unu yüksek oranda protein içeren yazlık buğdaydan elde edilir.
Baklagil ve tahılın birlikteliğinin yanı sıra yine tahıllarla birlikte süt ürünleri tüketmek ya da sütlü tatlıları soframıza eklemek protein kalitesini artırmamıza yardımcı olur. Ana öğünlere ek olarak ara öğün ya da atıştırmalık tercihlerimizle de aminoasit bakımından zengin bir beslenme tarzına sahip olabiliriz.
Bir besin, vücudun kendi başına üretmediği tüm dokuz amino asidi içeriyorsa tam protein olarak kabul edilir. Yumurta da bir tam protein kaynağıdır. Yumurtanın hem akı hem de sarısı protein içerir.
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri