Buğday, dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamaktadır. İki milyardan fazla kişi, geleneksel tahıl ve temel gıda maddesi olarak buğdaya bağlı olarak hayatını sürdürmektedir. Besleyici altın buğday taneleri ekmek, makarna, bira, pizza ve hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır.
BUĞDAY & BUĞDAY UNU
Buğday unu, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Buğdaydan elde dilen una genellikle sadece un denilir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden de un elde edilir ve bu unlar yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.
Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Tam buğday unu da tam tahıllı buğdaydan elde edilen undur. Yani buğday tahılının üç kısmını birden içerir. Beyaz un ise tahılın endosperm (nişasta içeriği yüksek olan kısım) denilen kısmından üretilir.
İlgili 45 soru bulundu
Buğdaydan yapılan un ile ekmek, pasta, kek poğaça gibi yiyecekler yapılır. Yine buğdaydan irmik, erişte, makarna gibi gıda ürünleri de elde edilir. Süpermarketlerde birçok üründe buğday bulunur.Buğdaydan elde edilen unlarda çeşitlenebilmekte. Bunlar kepekli un, tam buğday unu gibi tahıl ürünlerdir.
Dünya ve ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday (Triticum durum Desf.), makarna ve bulgur sanayisinin hammaddesini oluşturmaktadır.
Bu yüksek kaliteli buğday türünden elde edilen ekmeklerin insan sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Tam da bu sebeple her geçen gün daha fazla insan bu lezzetli ve sağlıklı ekmek türünü tercih etmeye başladı.
Makarna sanayi açısından en önemli sorun, makarna yapımına uygun yüksek kalitede buğday bulunmamasıdır. Kaliteye önem veren makarna sanayicileri; protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, renk bakımından yeterli ve pişme kalitesi uygun çeşitler istemektedir[4].
Durum buğdayı makarna için ideal hammaddedir, ancak yumuşak buğdaydan elde edilen ekmek unları alternatif olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor. Bu işlem yapılırken kepek oranının azaltılması için buğdayın çekirdek kısmına yakın bölümler alınıyor.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır.
Aşurelik buğdaydan un çıkmadığından yukarıdaki oranlara un oranı hariç olup ortalama 100 kg buğdaydan 80 kg aşurelik buğday elde edilir. Çekilmiş aşurelik buğday da ise %8 oranında un meydana geldiğinden 100 kg buğdaydan; 72 kg çekilmiş aşurelik buğday elde edilir.
Kesilen buğday çimleri çoğunlukla suyu çıkarılarak içilir ama salatalara katarak da tüketilebilmektedir. Buğday çimi yetiştirme işlemi topraksız olarak, sulu tarım uygulamaları eşliğinde de gerçekleştirilebilmektedir. Eğer toprak kullanılacaksa, ilaçsız ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Takriben %1 – 3 civarında olabilir. Ancak fazla kirli buğdaylarda bu oran daha yükselebilir.
Tam tahıllı buğdaydan elde edilen bir un türüdür. Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir. Bu asit Kalp krizi riskini %25 düşürür.
Bir diğer adı ise durum buğday unudur. Ve bu un türü normal buğday ununa göre çok daha yüksek protein ve besin değerlerine sahiptir. Bir diğer adı durum buğday unu olan sarı buğday unu, lezzet olarak diğer unlardan bir adım öndedir. Ayrıca bu un ile yapılan ekmekler daha sarımsı bir renge sahip olur.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi yarma buğday veya diğer bir deyişle dövme buğday, yemek ve tatlı yapımında rastladığımız bir tahıl ürünüdür.
Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir. Tanenin uzunluğu 3-5 milimetre veya 5-8 milimetre, genişliği 1.5-2.5 veya 2.5-4 milimetre arasındadır. Tanenin ön tarafında boydan boya uzanan karın çizgisi denilen yarıkla tane ikiye ayrılmış gibidir.
Bulgur üretiminde esas olarak sert, makarnalık buğdaylar tercih edilmektedir. Ancak bu buğdayların bulunmadığı durumlarda yumuşak buğdaylar da bu amaçla kullanılmaktadır. Üretimde makarnalık buğdayların tercih edilmesinde bu buğdayların azotlu maddeler ve renk maddelerince daha zengin olması büyük rol oynamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri