Bu liste, dünya çapındaki metro sistemleri listesidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır. Aralık 2017 tarihi itibarıyla, dünya genelinde 56 ülkede 178 şehir yaklaşık 180 metro sistemine ev sahipliği yapmaktadır.
LONDRA METROSU
Dünyanın ilk metrosu olarak kabul edilen Londra yer altı metrosu 1863 yılında kullanıma girmiştir.
Arka planda Fuji Dağı ile Japonya'daki Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı demiryolu hattı. Tokyo ve Osaka şehirlerini birbirine bağlayan Tōkaidō Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
JAPONYA | Dünyanın EN BÜYÜK Metro İstasyonu | TOKYO 🇯🇵 - YouTube.
İlgili 32 soru bulundu
Bu liste, dünya çapındaki metro sistemleri listesidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır.
Kievde bulunan bu metro durağı 105 metre derinliği ile dünyanın en derin metrosuymuş. Sovyet dönemide sığınak olarak kullanılmış.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Ulaştırma Bakanlığı da, en fazla metro hattı yapan İBB Belediye Başkanı olarak İmamoğlu'nu gösteren tablonun aksini gösteren başka bir tablo yayınladı. O tabloya göre de Kadir Topbaş'ın yıllık 10,58 km'lik metro inşaatıyla zirvede yer alıyor.
Şangay Metrosu, 676 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun metro hattına sahip.
Sovyetler Birliği'nin ilk yer altı sistemi olarak 1935'te açılan Moskova Metrosu'na eklenen yeni hat, dünyanın en uzun dairesel metro hattı olarak nitelendirildi. Sovyetler Birliği'nin ilk yer altı sistemi olarak 1935'te açılan Moskova Metrosu'na eklenen yeni hat, 1 Mart itibarıyla çalışmaya başladı.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
1989'da M1 Aksaray-Atatürk Havalimanı Metro hattının ilk aşaması olarak Aksaray-Otogar arası hizmete açılmış. (7,6 km.) İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tamamladığı ilk metro hizmeti de bu olmuş.
Londra metrosundan (1863) on iki yıl sonra hizmete giren ve Karaköy ile Beyoğlu arasında çalışan Tünel, dünyanın en eski ikinci metrosudur.
"İtalik" yazılan hatlar "inşa hâlindeki ve/veya proje aşamasındaki" hatları göstermektedir. Türkiye'de metro işletmesi bulunan 5 il ve 20 metro hattı bulunmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem işletmeciliğinden sorumlu şirketi İzmir Metrosu, 17. yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.
İstanbul metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989 tarihinde M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.
Söz konusu metro hattı 2015 yılında hizmete girmiş. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan metro hattı gökkuşağı renkleri ve ışıklarıyla hizmete açılmış. 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevinde Ekrem İmamoğlu değil Kadir Topbaş bulunuyordu.
İzmir metrosu, Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren metro sistemidir. 19,8 kilometrelik tek hat üzerinde on yedi istasyon bulunmaktadır. Sistemin ilk aşaması olan on istasyonlu Üçyol-Bornova hattı 22 Mayıs 2000'de hizmete girdi. Hat üzerindeki son genişletme 27 Temmuz 2014'te tamamlandı.
Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı da dahil edildiğinde yeni hatlarla birlikte İstanbul'da sürücüsüz metro hattı sayısı 10'a çıkacak. Bu özelliğiyle İstanbul, sürücüsüz metro sistemlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olacak.
1904 yılında açılan New York metrosu, dünyanın en eski toplu taşıma sistemlerinden biri.
Marmaray'ın en derin istasyonu da Sirkeci. Avrupa'nın en uzun yürüyen merdiveni burada. 63 metre ve bir kademe bir kademe de üste devam ediyor yani Valilikten giriyorsunuz ta deniz seviyesine kadar aşağı iniyorsunuz; deniz seviyesinin de altına iniyorsunuz. Yani tam olarak 70-80 metre derinliğe iniyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri